Helyes lábtempó?

A kérdés a címben természetesen arra utal, hogy milyen is a lábtempó helyes technikája a mellúszásnál . ;-)

A lábmozgások technikáját három fázisra osztjuk- előkészítő, tempó és a siklás.

1) Az előkészítő fázis nem más, mint lábhajlítás, méghozzá teljesen nyújtott állapotból. Ebben a fázisban a lábakat úgy mozgatjuk, hogy térdben hegyes szögbe hajlítjuk, ekkor az úszó a lábfejének minél közelebb kell kerülnie a lábfejéhez. Ebben a fázisban a sarkunk pontosan a víz szintje alá kerül. A fázis végére jellemző, hogy térdével az úszó hegyesszöget zár be, míg a csípőizületével tompaszöget. Végül arra törekszünk, hogy térdeink minél közelebb legyenek egymáshoz, maximálisan csípőszélességben, és ezzel ún. szűk rúgást alakítsunk ki.

 

2) A lábtempó fázisban kifordítjuk a lábujjakat és az egész lábfejet oldalra. Itt mindenekelőtt azon múlik a siker, hogy mennyire jól fordítjuk ki a lábfejünket oldalra, hogy ezt követően támaszkodhassunk rá. A rúgás gyors, lengő mozgással hátra és az oldalakra irányul, ami által a lábunk nyúlik, és a rúgás végén csípőnk magasabban van, mint a törzsünk.

 

3) És eljutottunk az utolsó fázishoz, amely fázis a siklás. Főleg a rúgások erejétől, a táv hosszától és az úszótól függ. A láb és a lábfej úgy van kifeszítve,hogy az úszó a legkisebb ellenállást fejtse ki a vízben.További hasznos termékek