Hogyan készüljünk az első triatlon versenyekre?

 
Nyakunkon a szezon, most már tényleg mindjárt elkezdődnek! Mik kezdődnek el? Hát a triatlon versenyek! Összeszedtünk néhány tippet arra vonatkozóan, hogy miről nem kellene elfeledkezni az úszóedzések során, és ezen túl is van még pár jó tanácsunk.
 
Akár életed első triatlon versenyére, akár csak az új szezon első megmérettetéseire készülsz, felesleges izgulnod. A téli szünet után minden versenyző ugyanazokkal a nehézségekkel küzd, mindenkinek ez lesz idén az első. Ha még csak most kezdesz barátkozni a triatlon gondolatával, fogadd meg néhány tippünk az induláshoz. Mindent egybevetve persze az a legfontosabb, hogy élvezd a versenyzést, de persze az sem árt, ha konkrét ambíciókkal és célokkal érkezel a versenyre. 
 
 
Na de térjünk a lényegre!
Az első szám az úszás. A legtöbb résztvevő számára az úszás a legnehezebb, már persze ha nem az úszás felől érkezel, és nem úsztad már le kilométerek százait korábban. Fontos,, hogy ne ess pánikba. Bármelyik úszásnemet is választod, a lényeg az, hogy ragaszkodj hozzá. Kezdőként például egyáltalán nem gond, ha az első pár versenyen mellúszásban úszol, főleg, ha a gyorsúszásban még nem érzed magad annyira profinak. Induláskor már így is egekben lesz a pulzusod, ezért jobb biztosra menni, és nem feláldozni az eredményességet a látványosabbnak gondolt mozdulatok oltárán. 
A verseny előtt nem árt tájékozódni, hogy hol fog zajlani az úszás.  Egyáltalán nem mindegy, hogy medencében vagy nyílt vízen, körönként a vízből kimászva vagy anélkül kell úszni. Arra is fontos rákérdezni, hogy engedélyezett-e a neoprén használata, ám ha egyelőre nincs is neoprén felszerelésed, akkor sincs ok a csüggedésre. 
 
Neoprénben vagy anélkül...
A neoprén úszóruha varázsa igazán akkor mutatkozik meg, amikor már az egész versenytávot képes vagy gyorsúszásban letudni. „Gumiba csavarva”, ahogy a triatlonos szleng fogalmaz, mellúszásban úszni nem igazán lehetséges. Mit szépítsük, egyáltalán nem lehet. 
A neoprén kellemesen kiemel a víz fölé, így lényegesen gyorsabban lehet benne úszni. Ha azonban irgalmatlan meleg várható, akkor azért alaposan megfontolnám a neoprén használatát, hiszen az első pár száz méter alatt könnyedén megfőhetünk, az összhatás pedig így inkább negatív lesz. Ráadásul a neoprén használatakor nem szabad megfeledkezni arról az időről sem, amíg belepréseljük magunkat a fekete gumiruhába, és kapkodni nem igazán érdemes, mert elég egy kis figyelmetlenség, és a körmünkkel egykettőre szétszakíthatjuk a nem éppen olcsó felszerelést. Röviden, a kezdők számára a neoprén inkább csak felesleges bonyodalmakat okoz, sem mint hogy olyan sokat javítana az eredményen. 
 
 
A medence és a nyílt víz
Óriási különbség van a medencében és a nyílt vízben való úszás közt. Első pillantásra talán úgy tűnhet, hogy az úszás az csak úszás a helyszíntől függetlenül, de erről szó sincs. Mint amikor két ember ugyanazt csinálja, ám az mégsem ugyanaz. A nyílt vízben való úszást gyakorolni kell. Hozzá kell szoknunk, hogy nem látjuk, mi van alattunk, és hogy nincs kijelölt sáv, amit követhetünk. Az, hogy egyenes irányban úszunk, a medencében automatikus evidenciának tűnik, de ha lenyomsz pár száz métert nyílt vízen, hamar rájössz, hogy ez nem is olyan automatikus. 
 
 
Néhány tanács a végére
- ha lehetőség van rá, beszéld meg a családoddal, a barátoddal vagy az edződdel, hogy kísérjenek el a versenyre; egy dolog a versenyre eljutni és mindent kiadni magadból, de ugyanolyan fontos biztonságban haza is érni 
- ha nyílt vízen úszol, valaki mindig tudjon róla, hogy merre jársz, még jobb, ha valaki el is kísér Nem kell, hogy ő is ússzon, de legalább a partról tartson szemmel, ugyanis a vízben az ember sohasem mehet biztosra.
- légy mindig látható, erre kiváló segítséget jelentenek az úszóbóják, például a Swim Secure Dry Bag, amelybe a személyes cuccaid is bepakolhatod. 
- gyakorold a a triatlon negyedik számát, azaz a bedepózást is – első ránézésre talán nem nagy szám lemászni a bicikliről és felhúzni a futócipőt, de amikor remeg a lábad a fáradtságtól és a szemedbe folyik az izzadság, akkor nem is olyan egyszerű 
- verseny előtt ne egyél/ne igyál semmi olyat, amit korábban még nem próbáltál ki: nem kifejezetten szerencsés péntek este jól behamburgerezni, ha tudod, hogy szombaton 11-kor versenyed van, viszont az éhezés sem jó megoldás. A versenyen rengeteg energiát kiadsz magadból, és a testednek valahol meg kell találnia ennek a forrását 
- a legfontosabb, hogy élvezd a versenyzést és épen-egészségesen érj be a célba


További hasznos termékek