Hogyan kezdjünk el úszni kisbabával?

Nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi időben egyre nagyobb az érdeklődés a pici babákkal való úszás körül. Ha Ön szintén ezen gondolkodik, és szeretné a gyermekét, már ilyen fiatalon bevezetni az úszás örömeibe, akkor álljunk meg egy pillanatra a “miért?” kérdése felett, miért is kezdjünk úszni csecsemőkkel.

Miért?

Elsősorban le kell szögeznünk, hogy nem olyan úszásról van szó, ahogyan a felnőttek úsznak, ezért az “úszás” szót kissé helytelenül használjuk ebben az esetben. A babaúszás elsődleges célja, hogy megtanítsuk a gyermeket arra, hogy ne féljen a víztől, megtanuljon lélegezni, lebegni, és felkészüljön a későbbi úszás tanításra.

Továbbá meg kell említenünk, hogy az úszás az egyetlen sport, amit ilyen fiatalon el lehet kezdeni, ehhez pedig vegyük hozzá, hogy úszás közben a gyermek szépen ellazul, megnyugszik, és használja az izomzatát ezzel fejlesztve a pszichomotorikus képességét és a koordinációt.

Hogy az előnyökből ne legyen kevés, meg kell említenünk még, hogy az együtt úszással megerősödik a szülő - gyermek kötelék, Ön pedig egy kis időre felszabadulhat az otthoni mindennapos mókuskerékből.

Mikor?

Okot, hogy miért ússzunk, találtunk, nem is keveset. De mielőtt még rátérnénk a “hogyan?”-ra, beszéljünk egy kicsit a “mikor?” kérdéséről is. Mikor a legjobb elkezdeni egy csecsemővel az úszást?

Ideális ismertető jegye annak, hogy mikor kezdhetünk el úszni a kicsivel, ha begyógyult a köldöke. Amint észreveszi, hogy a a köldöke rendesen be van gyógyulva, el is kezdhetik. Kezdetnek ajánljuk, hogy a kádban úsztassák a babákat, otthoni környezetben, hogy megismerkedjenek vele. Az első uszoda látogatást a 4. - 6. hónap környékére tervezzék.

Hogyan?

Ideális esetben próbáljon meg keresni olyan úszó egyesületet - klubot, amely kínál babaúszást is a kurzusai között. Ez nélkül sajnos nem megy, egyedül, oktató vezetése nélkül, babaúszással, uszodában inkább ne próbálkozzon. Lehet, hogy egyszerűnek hangzik, de igazából nem az, hogy megfelelő uszodát találjunk. Ne becsülje alá a keresést, és nézzen utána több dolognak is:

  • Olvasson recenziókat a klubról, ahová szeretne elmenni. Az interneten biztosan sikerül valamit találnia.

  • Tudja meg, hogy az oktatók abszolváltak-e kurzust babaúszással kapcsolatban.

  • Még ha itt csak a harmadik helyen is említjük, a higiénia legyen az első. Ezért tudakolja meg, hogy áll ezzel az uszoda. Megemlítjük még, hogy jó ha tudja, hány fokos a medence vize.

  • Jó, ha az ilyen klubnak vannak akklimatizációs zónái a gyerekek számára, helyiség ahol tisztába teheti őket, vagy épp szoptathat és ennivalót melegíthet. Illetve, jó, ha gondolnak arra, hogy valahová a babakocsit is el kell tennie.

  • Nagyon jó, ha a klub az első órát ingyenesen kínálja. Akkor személyesen megtapasztalhatja, mi, hogyan is működik a valóságban.

  • Minél kevesebb gyerek van a csoportban, annál több figyelme jut az oktatónak az egyes gyerekekre. Próbálja meg kideríteni ezt az információt is előre.



További hasznos termékek