Hogyan kezdjünk el úszni sportolásként?

Néha elnéz az uszodába, ahol szépen lassacskán leúszik néhány medencét, a strandon pedig akár napszemüveggel úszik a medencében. Oldalra nézve, pedig ott vannak az úszók, úszósapkában, akár a halak siklanak a vízben, egyik medencét a másik után úszva, mindegyiket stílusos fordulással fejezik be. Egy kicsit azért írigyli őket! Szeretne tudni jól úszni, vagy csak javulni egy kicsit, hogy jobban élvezhesse az egészet? Kezdje el a fitnessz úszást! Na jó, ezt könnyű mondani - de hogyan is fogjunk hozzá?


 

Sportolásként úszni nem is olyan nehéz, éppen ellenkezőleg! Pontosabban csak egy dologra van hozzá szüksége - akaratra! Persze semmi sincs ingyen, egy óra után nem lesz Önből Michael Phelps. Vértezze fel magát megingathatatlan akarattal, és zsupsz a medencébe.

Az első lépés - szerezzen be rendes úszódresszt. Most persze azt mondja: “Áh, megint egy cikk, amiben el akarnak adni valamit…” De próbált már úszni egyszerű fürdőnadrágban, vagy apró bikiniben, ami persze nagyon szexi, viszont az úszásra teljesen alkalmatlan. 

A fürdőnadrág csak lebeg össze-vissza, tekeredik, beleakad és sokszor megpróbál elúszni. Ugyanez a helyzet a bikinivel is, folyton elcsúszik, a csomó kibomlik, Önnek pedig folyton ellenőriznie kell, hogy még rajta van-e a fürdőruha.

A sportúszásra ezért szerezzen be egyrészes, szoros sportfürdőruhát. Színből és szabásból óriási a választék nálunk, biztosan talál köztük  olyat, amiben ragyogni fog! A másik fontos kiegészítő az úszószemüveg. Nem azért kell, hogy a többiek ne fröcsköljenek a szemébe, hanem azért, hogyha helyesen akar úszni, akkor a fejét mindig a vízbe kell tennie, és ki is kell fújnia a levegőt a vízbe.


 

A második lépés - amennyiben tényleg komolyan gondolja az úszást, a legjobb ha egy gyakorlott edző kezei alatt kezd hozzá, egy fitnessz tréning kurzuson. Természetesen egyedül is nekifoghat a tanulásnak, az interneten rengeteg tanító videót és leírást talál a helyes technika leírásáról. Saját magát viszont nem fogja látni úszás közben, így nehezen jön rá, mit csinál jól és mit rosszul. Ebben az esetben egy edző jó meglátásai felbecsülhetetlenek. Az edző rögtön a tanulás elején segít Önnek elhagyni a rosszul megtanult mozdulatokat, így később nem kell a berögződött dolgok elhagyásával foglalkoznia. Végig járhat egy egész kurzust, vagy befizethet 1-2 órára és később azt fogja gyakorolni, amit az edző megmutatott Önnek.

A harmadik lépés - ha a sportúszók közé szeretne tartozni, viselkedjen úgy a medencében, mint ők. Ez bizonyos szabályok betartását jelenti. Az egyik ilyen szabály a helyes irányban úszás az úszósávban. Abban ugyanis körben kell úszni. Az úszósáv közepén, a talajon van egy kijelölt vonal. Ha az úszósávok nincsenek kijelölve, akkor is ússzon úgy, mintha ott lennének, tehát a vonal mentén. Mindig az úszósáv egyik felén ússzon oda, a másik felén vissza. Ha nem tudja, melyik irányba kell forogni, csak nézzen körbe és igazodjon a szomszédos sáv úszóihoz ;-)

Némelyik medencében kijelölt sávok vannak, bizonyos szintű úszóknak, próbáljon olyat választani, ami a legközelebbinek érez. Ha a sávok nincsenek így kijelölve, akkor sokszor egymás után különböző szintű úszók jönnek össze. Ebben az esetben egyértelmű a szabály: A GYORSABBNAK VAN ELŐNYE. Időben engedje őket el. Ha még a medence elején van, és szemben éppen jön egy gyorsabb úszó, várja meg, amíg megfordul, és csak utána induljon el.

Negyedik lépés - szerelkezzen fel segédeszközökkel, azok tényleg segítenek! Nem igaz, hogy a professzionálisnak tűnő uszonyokkal vagy tenyérellenállásokkal csak a versenyúszók edzhetnek. A látszólag egyszerű úszódeszka és lábbója, de az uszonyok és tenyérellenállások is szuper segédeszközök a kezdő úszóknak. Nézze meg milyen segédeszközöket használhat, és mire vannak. Ezek a segédeszközök nem csak segítenek majd Önnek, de érdekesebbé is teszik az úszást.

Ötödik lépés - ne adja fel, eddzen, és ússzon, ússzon, ússzon :-) Senki nem pottyant az égből tanultként, a tökéletesség felé sokat kell úszni. Járjon az uszodába legalább hetente kétszer, és az eredmények nemsokára jelentkezni fognak. Bár, ha azt mondja úszáskor kiissza a fél medencét, ajánljuk, hogy figyeljen oda napközben az ivásra.

Hogy micsoda? Még nem válogat az úszódresszek között? Kattintson IDE és mehet a menet.

Jó sportolást, és hadd ússzon!További hasznos termékek