Hogyan kezdjünk neki a triatlonnak?

Mielőtt még megválaszolnánk ezt a kérdést, először is szeretnénk tisztázni mi is az a triatlon! A triatlon egy fizikailag és pszichikailag megterhelő sport, mely magába foglalja az úszást, kerékpározást és futást.

Hogy kezdjünk neki?

Itt is ugyanaz a szabály lép érvénybe, mint minden másnál: Minden fejben dől el! Ha már eltökéltük magunkat, ki kell tartanunk. A fő célunk nem más, mint a triatlon elsajtítása, ehhez viszont rövidebb távú célok kellenek és egy terv, mely hozzá segít az egész eléréséhez. Remek ötletnek tartjuk, bejelentkezni egy versenyre, kifizetni a beugrót és keményen edzeni! A befizetett beugró már elég nagy motiváció lehet arra, hogy kitartsunk és edzünk!

A verseny befizetve! Most az idő beosztás van soron, mely felkészít a versenyre. Ideális a heti edzés terv, melyhez sziklaszilárdan kell ragaszkodunk.

Már említettük, hogy a triatlon 3 fajta sportból áll, azaz az úszás, kerékpározás és futás. Mind három sportágra edzeni kell. Arról, hogy hogyan kezdjünk úszni, már írtunk. Röviden összefoglalva jó ha találunk edzőt, aki kiküszöböli a hibákat az adott úszás stílusban. Ez azt jelenti, hogy az úszást már hibátlanul fogjuk végezni, így időt és energiát is spórolunk. Edzeni hetente 2-3 alkalommal ajánlatos. Az úszáshoz szükségünk lesz egy minőséges úszódresszre, szemüvegre és úszósapkára.

Kerékpározás - ha nincs kerekünk, vegyünk, ha van, gondoskodjunk róla, hogy megfelelően működjön, mivel elég időt fogunk rajta tölteni. Ajánlatos 1-2 edzés hetente. Rossz idő esetén, helyettesíthető szobabiciklivel, ám ne feledkezzünk el gyakorolni a vízből való átmenetet kerékpárra.

A futás, manapság nagyon elterjedt sport. A felszerelés nem játszik ebben az esetben nagyon nagy szerepet. Szükségünk lesz egy minőséges pár cipőre, mely rugalmas és nem terheli az ízületeket. Hogyha nincs nagy tapasztalatunk a futással, eleinte ne essünk túlzásokba és ne erőltessük túl magunkat, mivel ez könnyen a triatlon végét is jelentheti. Az arany szabály alapján, olyan tempóban érdemes futni, hogy közben beszélgetni is bírjunk. Ha már a légzéssel gondok akadnak, lassítsunk! Ne féljünk, ilyenkor nem szégyen gyorsan lépegetve menni tovább.

A pihenés és regenerálódás az a két dolog, melyről nagyon könnyen megfeledkezünk. Ne hanyagoljuk el a nyújtást, tornát és a masszázst! Rendkívül fontos a megfelelő életmód, rendszeres kiadós alvás és természetesen az étrend (melyről itt írtunk), ahhoz hogy a testünknek elegendő energiában legyen része.

Nos, mit szóltok? Neki kezdtek a triatlonnak?További hasznos termékek