Hogyan tanítsuk meg gyermekeinket úszni?

Szeretné megszerettetni a vizet és az úszást gyermekével, de nem tudja, hogy hogyan kezdjen hozzá? Merüljön bele cikkünkbe, mely elindítja a megfelelő irányba.

A legelején szeretnénk leszögezni egy nagyon fontos dolgot! Soha ne kényszerítse csemetéjét semmire! Ahhoz, hogy az ember nyitott legyen az új dolgokra, fontos a pozitív hozzáállás a kényszerítés semmiféleképpen nem segít. Mi is voltunk már gyerekek és hajlamosak vagyok megfeledkezni a játszásról és annak szeretetéről. Az Ön utódja sem különb, ezért sokat játszon vele. Ez azt jelenti, hogy a parancsolgatást, zsarolást felejtsük el, az úszás egyszerűen játék és öröm.

Mit tegyünk a fóbia ellen?

Gyermeke víz fóbiában szenved és ha vizet lát átadja magát a pániknak? Akkor nem tehetünk mást, mindössze el kell távolítanunk ezt a kellemetlen dolgot. És mégis hogyan? Lassan, lépésenként haladjunk előre. Meg kell ismertessük vele a vizet, töltsünk vele hosszabb időt víz mellett, sétáljunk el gyermekünkkel a tó part vagy medence mellett, majd engedjük, hogy tegye ezt meg önállóan is. Ahogy ezt a lépést véghez vittük, üljünk le együtt a medence szélére, lassan lépegessünk lefelé a lépcsőn, hagyjuk, hogy ő is megpróbálja és azután a lényeg, hogy rájöjjön, hogyan tud kijutni a medencéből a leghamarabb egyedül. Ahogy gyermekünk a medencébe ér, nagyon fontos, hogy a lába mindig elérje a medence alját. Soha ne veszítsük szem elől és fontos, hogy lássa ahogyan a többi gyerek élvezi és szereti vizet. Ha ráadásul még játékot is visz a vízbe gyermeke nagyon gyorsan változtatni fog álláspontján. Hatalmas türelmet kíván, de biztosítjuk róla, hogy megéri.

Bejutottunk a vízbe, háromszoros hurráá!

Annak ellenére, hogy ez a cím örömteli, még nem értünk a végéhez. Még mindig hosszú út vár ránk. Elmeríteni fejünket a vízben, nem mindenki számára természetes. Próbálkozzon vele olyan helyen, ahol a víz nem mély és gyermeke biztonságban érezheti magát. Tanítsa meg először visszatartani a lélegzetét, szerelje fel úszószemüveggel vagy búvárszemüveggel, és vezesse rá, hogy a víz alól hozza fel a kedvenc játékát. Mivel a legjobb példa mi magunk vagyunk, ezért legyünk példa gyermekünknek és merüljünk alá mi magunk is.

Hogyan tovább?

Tanítsuk meg gyerekünket a hátukon lebegni! Tehát csípőnket nyomjuk fel, hasunkkal együtt a víz felszínére és fülünket pedig próbáljuk a víz alatt tartani.

Nem marad más hátra, mint megtanítani őket a vízben lépegetni. Erre a legalkalmasabb ha a lábaink már nem érnek le, de a medence széle a közelünkben van. Ne feledkezzünk meg a példa mutatásról ez esetben sem!

Kezdjünk bele az úszásba!

Most pedig bele kezdhetünk az úszás elsajátításába. Ebben a fázisban, nem rossz ötlet valamiféle segédeszközt használni. Ilyen esetben nagyon alkalmas az úszóöv, úszómellény, úszódeszka vagy a vízi nudli. Nem ajánljuk a felfújható karúszókat és a felfújható mellényt sem. Nagy segítséget nyújthat az úszódeszka, mivel megtanítja a gyermeket, hogyan dolgozzon a lábaival, valamint segít, a víz alatti lélegzésben és a karok munkáját is elősegíti. Idővel a deszkát eltávolíthatja és láthatja, hogyan úszik önállóan egy igazi bátor kis úszó.

Ha gyermeke tanítását saját kezébe veszi, szerelje fel magát türelemmel. Ha tudja, hogy a türelem nem erőssége, mindképp adja át ezt a munkát egy tapasztalt edzőnek.



További hasznos termékek