Hogyan válasszunk fürdőruhát a versenyzéshez

Javában zajlik az úszóversenyek szezonja, és ez csak egy dolgot jelenthet. Verseny fürdőruhát. Ezt szinte minden úszó afféle ékszerként dédelgeti, és egyben a jó teljesítményhez szükséges kirakós utolsó darabjának tekinti. Hogyan válasszunk fürdőruhát a versenyzéshez, mire kell figyelni, és mi az, ami nem olyan fontos? Mi alapján válasszunk?

Fontos a versenytáv is?

Az egyik legfontosabb tényező a választásnál az, hogy milyen hosszú a versenytáv. Ha rövidtávon versenyzünk, nyugodtan tehetjük a voksunk a legnagyobb kompressziót nyújtó úszódresszekre. A hosszabb távokon versenyzők és a hosszútávúszók azonban jobban járnak a rugalmasabb fürdőruhákkal. Középtávon pedig érdemes kompromisszumot kötni. A szebbik nem képviselői ezen túl még választhatnak nyitott vagy zárt hátrészű modellt is (ez utóbbit főleg a hátúszók kedvelik). 
 

A versenyzésre szánt úszódresszek anyaga eltér a megszokottól?

A következő tényező a fürdőruha anyaga. A legtöbb fürdőruha szénhidrogén- vagy szénszálból készül. Innen kapták a „karbon” becenevet, és ebből ered a legtöbb fontos tulajdonságuk is, mint például: jelentős vízállóság, az úszó testéhez való alkalmazkodóképesség, vagy a kompresszió, ami szintén fontos a versenyzéshez. Azonban minden márkának megvan a maga saját változata, ezért sokkal fontosabb a FINA tanúsítvány (QR-kód az úszóruha hátulján). Ez garantálja, hogy a fürdőruha megfelel a versenyre vonatkozó összes feltételnek és szabálynak. Végül, de nem utolsósorban fontos az ár és a szín is, természetesen azért, hogy mi legyünk a legszebbek a rajtkövön
 
 
 

Verseny fürdőruhák gyerekeknek

Az ifjabb úszók számára a verseny fürdőruhák leginkább a kényelemről szólnak. Hacsak gyermeked nem versenyez minden hétvégén és nem jár különböző bajnokságokra, akkor nyugodtan válassz egy olyan hagyományos fürdőruhát, amely a versenyekre alkalmas szabással rendelkezik. Nemcsak kényelmesebbek ezek a modellek, hanem megfizethetőbbek is. A Speedo kínálatában például megtalálhatók. Ami a jobb verseny fürdőruhákat illeti, a választék hasonló a felnőttekéhez.
 

Mire kell figyelni a versenyre szánt fürdőruha felpróbálásakor és felhúzásakor?

A versenyre szánt fürdőruha felhúzása némi kihívást jelent. Időre és főleg türelemre van szükség. Van azonban néhány trükk. A legelső lépés mindig az, hogy a fürdőruha végeit felhajtjuk egy szilikonszalaggal. A legjobb, ha a fürdőruhát akkor vesszük fel, amikor a bőrünk még száraz. A fürdőruhát fokozatosan húzzuk fel a combokon és a csípőn, a női fürdőruháknál pedig a mellkasnál kis részenként. Óvakodjunk a hirtelen mozdulatoktól, a hosszú és éles körmöktől, gyűrűktől, hogy elkerüljük a ruha felsértését. Mivel ez időbe telik, ezt mindig vegyük figyelembe a verseny előtt. Ha a fürdőruha megfelelően van felvéve, akkor mindenhol illeszkednie kell a testhez, és kényelmesen meg kell tudnunk csinálni néhány guggolást. Nem szabad, hogy a karok, a mellkas, a csípő vagy a lábak végén laza legyen, hogy a víz ne tudjon a fürdőruha alá kerülni.
 
 
 

Hogyan kell gondoskodni a fürdőruháról, hogy az minél tovább kitartson?

A gondoskodás módja megegyezik a hagyományos fürdőruhákkal. Használat után mihamarabb öblítsük ki a fürdőruhát tiszta vízben, csak az érzékeny anyagokhoz ajánlott mosóport használjunk, vagy inkább egyáltalán ne használjunk mosóport, ne használjunk lágyítószert, és ideális esetben hőforrástól távol szárítsuk meg. A fürdőruhák legjobb tulajdonságai azonban körülbelül 12–15 futamig tartanak ki, utána az anyag nem biztos, hogy minden eredeti tulajdonságát megőrzi. Az élvonalbeli versenyzők minden fontos versenyre új fürdőruhában állnak ki. 
 
 

Néhány tipp a végére:

- mindannyian különbözőek vagyunk, és különböző fürdőruhákra van szükségünk, ezért ne féljünk több modellt is felpróbálni, mielőtt megtaláljuk a megfelelőt;
 
- a fürdőruha biztosan nem fog világbajnokot csinálni belőled, minden a kemény munkán múlik;
 
- és ha először választasz fürdőruhát, vagy nem vagy biztos benne, hogy melyik a megfelelő, akkor jobb, ha beugrasz egy üzletbe és felpróbálod, mi tudjuk, hogyan adjunk tanácsot.


További hasznos termékek