Hogyan válasszunk neoprén fürdőruhát?

A víz egyre hidegebb, ezért megfelelő felszerelésre van szükséged. Az erős elhatározás mellett nagy segítséget nyújthatnak a neoprén kiegészítők és főleg a neoprén úszóruhák. Nézzük hát meg együtt, hogyan választhatjuk ki a lehető legjobbat!

Mire kell figyelni, a neoprén úszóruhák vásárlásánál?

Neoprénből számtalan márka és fazon áll rendelkezésre, így nincs más hátra, fel kell próbálni néhányat, amíg rá nem bukkanunk az igazira. A neoprénnek második bőrként kell a testedre simulnia, van tehát néhány alapvető dolog, amire figyelni kell. A neoprén felpróbálásakor nem kéne gondot okoznia a cipzár felhúzásának, illetve annak, hogy pár guggolást tudj csinálni benne. Az ujjaknak a csukló felett kicsivel kell végződnie, míg a lábaknak közvetlenül a boka felett (ez azonban a magasságodtól függően változhat).
 
Ugyanakkor a ruhának sehol sem szabad elállnia és hullámokat képeznie vagy felgyűrődnie. Ez leggyakrabban az ágyék és a hónalj környékén fordul elő, ezért ezekre a területekre különösen oda kell figyelni. Végül pedig sehol nem szabad nyomnia vagy vágnia. A túl nagy és bő neoprén több vizet enged a test felszínére, ami azután folyamatosan hűti a bőrünket. Ha viszont túl kicsi az úszóruha, akkor nem enged elegendő vért áramolni a végtagjainkba, ami csökkenti a teljesítőképességet és elgyengíti az izmainkat (különösen a karokban).
 
 

Milyen neoprének kaphatók?

A neoprének, akárcsak a fürdőruhák, a funkciójuk alapján különböztethetők meg. Ez azt jelenti, hogy a kívánt használat alapján kell válogatnunk közöttük. A neoprén vastagsága határozza meg a szigetelés hatékonyságát. Minél vastagabb a neoprén, annál nagyobb a szigetelőképessége és annál nagyobb a meleget biztosít a hideg vízben. Ha tehát téli úszáshoz szeretnél neoprént vásárolni, nyugodtan dönts a vastagabb modellek mellett. Ezzel szemben a nyári távúszáshoz a vékonyabb típusok a megfelelőbbek.
 
 
További kritérium a neoprén funkciója. A piacon kaphatók speciális triatlonos neoprének bevarrt kerékpáros betéttel, továbbá hosszútávúszáshoz és téli/nyári úszáshoz való speciális úszóruhák is.
Különbözhet továbbá az egyes modellek ujjainak és lábainak hossza. Az sem mindegy, hogy az adott modellt férfiaknak, nőknek vagy gyerekeknek szánták-e. Jeles neoprén gyártók például a 2XU, a Tyr vagy az Aqua Sphere.
 
 
 

Ezen túl mire érdemes még odafigyelni a vásárláskor?

A jobb neoprének gyakran zónázottak, így jobban fenntartanak a vízen. Ugyanakkor jobban alkalmazkodnak a mozgáshoz, így találhatók bennük vékonyabb anyagból készült helyek, amelyeknek az a feladata, hogy úszás közben a lehető legnagyobb mozgásteret biztosítsák. A törzs körül olyan anyagot találunk, amely a felhajtóerő maximalizálásáért felelős, így javítja a testtartást a vízben, miközben csökkenti az ellenállást. Pontosan ilyen a Pursuit V3 neoprén vagy a versenyzőknek készült, csúcsminőségű Phantom 2.0.
 
 
Ahogy azt már az elején említettük, mindenképp olyan neoprént kell keresned, amely pontosan megfelel az igényeidnek. Ha azonban még mindig nem vagy biztos a dolgodban, nézd meg videónkat, vagy kérdezd meg tanácsadóinkat az üzleteinkben.


További hasznos termékek