Hogyan válasszunk sznorkelt?

A sznorkelekkel mind gyakrabban találkozhatunk az uszodákban, hiszen az utóbbi időben egyre népszerűbb úszást segítő eszközzé és edzések kedvelt kiegészítőjévé váltak. Azonban akad még néhány velük kapcsolatos kérdés, amelyeket nem árt tisztázni, mielőtt megvásárolnánk egyet.

 

Mi a különbség az úszásra szánt sznorkel és a búvársznorkel között?

Először is fontos tisztázni, hogy mi a különbség valójában a sznorkel és a búvárpipa között (a magyar nyelvben ugyanis a búvárpipa szó általánosan használatos valamennyi típusra). Az úszásra szánt sznorkel vagy homlokon rögzíthető, más néven középső sznorkel a homlokon nyugszik, és egy speciális pánt tartja a fej előtt. A hagyományos búvárpipa vagy búvársznorkel a fej oldalán fut végig, és a maszk szilikon pántjához csatlakozik. Az úszó sznorkellel így könnyen és gyorsan, rezgésmentesen úszhatunk, miközben az stabilan a helyén marad a szánkban és a homlokunkon. Búvárpipával az úszás nem egyszerű vállalkozás, a pipa könnyedén elmozdulhat és kellemetlenül berezeghet. A bukófordulót pedig jobb, ha meg sem próbáljuk vele, arra teljesen alkalmatlan.
 

 

Miért érdemes sznorkellel úszni?

A sznorkel használata mind a kezdők, mind a profi úszók számára előnyös. A sznorkellel való úszás lehetővé teszi, hogy a fejünket az úszás teljes időtartama alatt a vízben tartsuk. Jobban összpontosíthatunk a kartempók tökéletes kivitelezésére, és nem kell arra koncentrálnunk, hogy légzés közben a testünket forgassuk, vagy hogy a fejünket bármilyen módon megfordítsuk és felemeljük.
 
Mivel a hagyományos, oldalra fordulva történő levegővételhez szükséges mozdulatokat megspóroljuk és a helyes kartempókra koncentrálunk, a vízérzetünk is sokat javul.
 
A sznorkel segít az egyenes testhelyzet kialakításában. Sok úszó hajlamos arra, hogy belégzéskor a szükségesnél jobban felemelje a fejét, ami megtöri a mozdulat folyamatosságát. A sznorkel arra kényszerít, hogy a fejünket lefelé és egyenesen tartsuk, ami hozzájárul a jobb vízszintes helyzethez.
 
A sznorkel segít az ütemes lábtempó kialakításában. A hagyományos lélegzetvételnél gyakran megszakad a lábtempók szabályossága. Sznorkellel úszva a lábak nem fordulnak el a középvonaltól, ami segíti a rendszeres és dinamikus lábtempózást.
 
Az úszó sznorkel hipoxiás edzéshez (úszás korlátozott oxigénellátás mellett), aerob edzéshez és a tüdőkapacitás növeléséhez is használható.
 

 

Sznorkel egyirányú szeleppel vagy anélkül?

A jobb minőségű sznorkeleket egyirányú szeleppel látják el, amely megakadályozza, hogy nagy mennyiségű víz kerüljön a pipába, és megkönnyíti a víz kifújását a csőből. A szelep általában a sznorkel alján található. Az egyirányú szeleppel ellátott sznorkelekkel sokkal kényelmesebb az úszás. Az egyik legkelendőbb szelepes sznorkel, amit mindenkinek jó szívvel ajánlunk, a Finis Snorkel.
 
A szelep nélküli sznorkelek elsősorban az áruk miatt népszerűek. Ha a szelep nélküli csőbe víz folyik, sokkal nehezebb azt onnan kifújni. Megfelelő gyakorlat nélkül a szelep nélküli sznorkellel való úszásnál mindig marad víz a csőben, ami nagyon megnehezíti a használatukat a kezdők számára.
 
 

A megfelelő sznorkel kiválasztása a használat célja szerint

 
Ha kezdő vagy, mindenképpen egy egyirányú szeleppel és szélesebb csővel rendelkező sznorkelt ajánljuk. Kellő mennyiségű levegőre lesz szükséged ugyanis, hogy ne kelljen a légzéssel bajlódnod, és teljes mértékben a megfelelő technikára koncentrálhass. A testnek nem kell forognia a levegővételhez, így tisztán a kar- és lábmunkára összpontosíthatsz. Szerintünk a legjobb választás a Finis Snorkel vagy az olcsóbb Mad Wave Pro Snorkel.
 
 
Léteznek kifejezetten gyermekeknek tervezett úszó sznorkelek is. Ezek rövidebbek és könnyebbek, mint a hagyományos felnőtt modellek. Így a gyerekek könnyebben úsznak velük, és a vizet is könnyebb kifújni belőlük. Emellett természetesen jobban alkalmazkodnak a gyermek arcformájához.
 
 
A profi úszók bármelyik sznorkelt választhatják, az edzések változatossá tétele érdekében pedig a hipoxiás gyakorlatokhoz szükséges tartozékokkal ellátott sznorkeleket ajánljuk. Ezek a tartozékok olyan haladó úszók számára alkalmasak, akik szeretnék erősíteni a tüdejüket és korlátozott mennyiségű oxigénnel úszni. A kevesebb levegő növeli a tüdőkapacitást és növeli az izmok munkaképességét még alacsonyabb oxigénellátottság mellett is. Egyes gyártók a sznorkeleket e tartozékokkal a csomagokban kínálják.
 
 
A triatlonisták és a nyílt vízi vagy tengeri úszás szerelmesei is használhatják a sznorkeleket a szabadban, ezáltal javítva edzettségüket és technikájukat. A sznorkelhez gyakran további kiegészítőket is szoktak használni, például hullámtörőt, amely kifejezetten megakadályozza, hogy hullámok miatt víz kerüljön a csőbe. A szabadtéri úszáshoz a hosszabb vagy ívelt csővel rendelkező sznorkeleket javasoljuk.
 

 

Egy tipp a végére

Az úszás közbeni jobb koncentráció és összpontosítás érdekében célszerű megtanulni a forduló technikáját is a sznorkellel. Némi gyakorlást igényel, hogy a fordulás előtt visszatartsuk a levegőt, majd a fordulás után erőteljesebben fújjuk ki azt a sznorkelbe, és ezáltal eltávolítsuk a csőbe a fordulás során beáramlott vizet.


További hasznos termékek