Hogyan viseljük gondját az úszószemüvegünknek

Most úsztál először az új úszószemüvegeddel, és nem tudsz betelni vele, hogy milyen szuperül illeszkedik az arcodra és milyen remekül néz ki? Ahhoz, hogy ez minél tovább így maradjon, a szemüvegnek szüksége van némi odafigyelésre. Derítsd ki, hogyan kell megfelelően gondoskodnod az úszószemüvegedről.

 

 

Mi történik az úszószemüveggel az idő múlásával?

 
1) Bepárásodik – A párásodásgátló réteg egy idő után lekopik, és előbb-utóbb az úszószemüveg elkezd bepárásodni.
 
2) Megkarcolódik – A mirror (tükrös) úszószemüvegek különösen érzékenyek a karcolódásra.
 
3) A szilikonszalag megreped – A le- és felvételtől a fejet körülvevő szilikonszalag idővel megrepedhet.
 
4) Az orr-rész megreped – A gyakori használat vagy a túlhúzás következtében megrepedhet a középső orr-rész.
 
5) Ráncos lesz a tömítés – Az öregedéssel vagy azzal, hogy a szemüveget nagy hőségben vagy a napon felejtjük, a szilikon tömítés megráncosodhat.
 
6) A szemüveg szivárogni kezd – Ez annak a következménye, hogy a szemüveg szemlencséi körüli tömítés deformálódik vagy megkeményedik.
 
 

Mennyi ideig tart ki egy úszószemüveg?

Gyakran felmerülő kérdés, és a válasz nem egyszerű. Ismerünk olyan eseteket, amikor egy úszószemüveget már néhány hét elteltével le kellett cserélni, de láttunk már olyat is, amelyik öt évig is kihúzta. Naponta kétszer vagy havonta kétszer úszol? Az úszószemüvegek élettartama természetesen függ a használat gyakoriságától is, de a legfontosabb tényező természetesen a megfelelő gondozás. A minőségi úszószemüvegek átlagos élettartama általában körülbelül két év.
 
 

 

Mit tehetek azért, hogy úszószemüvegem minél tovább kitartson?

 
1) Ne fogdossuk a szemlencsék belsejét. Ne töröljük meg őket ujjainkkal, törölközővel vagy zsebkendővel. A lencsék belsejében egy gyári párásodásgátló bevonat van, amelyet ez tönkretehet. Ezekre az esetekre való az ún. antifog (azaz párásodásgátló) spray, amely részben helyreállítja ezt a védőréteget.
 
2) A szemüveget védőtáskában vagy tokban szállítsuk, hogy megelőzzük az idő előtti összekarcolódást. Gyakran előfordul, hogy az úszószemüveghez nem mellékelnek védőtokot, és azt külön kell megvásárolni. Javasoljuk, hogy használat után először hagyja megszáradni a szemüveget, majd csak ezután tegye be a tokba.
 
3) Ne tegyük a szemüveget hosszú időre a fűtőtestre vagy a napra. A szilikon elemek, mint például a tömítés és a pánt a napon és a melegben eldeformálódnak. A szemüveg műanyag részei megsárgulnak, ezután érzékenyebbek lesznek a mechanikai sérülésekre, és megrepedhetnek.
 
4) A párásodásgátló spray-t ne csak a párásodásgátló réteg helyreállítására, hanem tisztítószerként is használhatjuk. Idővel a szemüveg belsejében pára képződik, amelyet le kell törölni. Ennek legjobb módja, ha a szemlencsékre felvisszük a páramentesítő spray-t, hagyjuk megszáradni, és ha szükséges, óvatosan áttöröljük egy puha ruhával. Ha véletlenül túl sok páramentesítő spray-t fújtunk a lencsékre, öntsük le a felesleget, és hagyjuk a maradékot a szemüvegen megszáradni.
 
5) Ne felejtsük ott az uszodában. :-)
 
 
 

A sós víz árt az úszószemüvegnek?

A sós víz nem okoz gondot az úszószemüvegeknek, de érdemes ugyanolyan gondosan kezelni őket, mint a klóros vízben való használat után. A sós víz is agresszív, ezért használat után ajánlott alaposan leöblíteni a szemüveget tiszta, hideg folyó víz alatt, és hagyni, hogy megszáradjon. Ne a napon vagy a fűtőtesten szárítsuk!
 
 

Mik azok a jelek, amelyek arról árulkodnak, hogy itt az ideje új szemüveget venni?

Ahogy a bevezetőben írtuk, azt tapasztaltuk, hogy az úszószemüvegek átlagos élettartama körülbelül két év. Sajnos még a legjobb minőségű úszószemüveg is elhasználódik idővel. Ahogy egyre több hosszt úsztunk le velük, úgy gyarapodnak az új karcolások, és a párásodás is egyre rosszabb lesz. A tömítés sem olyan már, mint régen, minden hossz után öntögetnünk kell a vizet, vagy olyan erősen kell meghúznunk a pántot, hogy karikák lesznek a szemünk körül. Csak rajtad múlik, hogy mennyire akarod megúszni az új beszerzését. Van, aki addig használja a szemüvegét, amíg az teljesen tönkre nem megy, és van, aki évente többször is megörvendezteti magát egy újjal. Az azonban kétségtelen, hogy egy új úszószemüvegben szelni a habokat igazán pompás érzés. :-)
 
 

Még egy tipp a végére:

Az úszószemüveget ne merítsük be a vízbe, mielőtt beugranánk, így tovább bírja párásodás nélkül. Ha a szemüveg nagyon párásodik, öblítsük le vízzel, és edzés után kezeljük le egy új réteg párásodásgátlóval.


További hasznos termékek