Kis útmutató az úszási segédeszközök világában

Az úszási segédeszközök rendkívül hasznosak lehetnek mind a technika fejlesztése, mind az edzések változatosabbá tétele és a monotonitás megtörése szempontjából. Tekintsük hát át együtt, hogy miből érdemes válogatni.

 
 
A boltokban számtalan ilyen kiegészítővel találkozhatunk, és gyakran nem egyszerű eligazodni közöttük. Lássuk, melyik mire való és kinek ajánlott.
 

Úszódeszkák 

Az úszódeszkák mindenkinek nagy segítséget tudnak nyújtani. Rendkívül jól használhatók a lábtempó technikájának fejlesztésére, a helyes testhelyzet kialakítására, és növelik a biztonságérzetet a vízben. Habanyagból készült, így lebeg a víz felszínén és enyhén rugalmas. Egyes deszkákon lyukak is vannak az ujjak számára a könnyebb fogás érdekében. Többek között a következő gyártók termékei közül válogathatunk: Arena, Speedo, Funkita, vagy éppen a Swimaholic.
 

 

Lábbóják

A lábbója szintén olyan eszköz, ami az alapfelszerelés részét kell, hogy képezze, és minden úszó számára ajánlott a beszerzésük. Különösen jó szolgálatot tesz a karok edzése és a helyes testhelyzet kialakítása során, mivel a víz felszínén tartja a lábakat. Ugyanabból az anyagból készül, mint az úszódeszka, így ez is a víz felszínén lebeg. Formájának köszönhetően kényelmesen illeszkedik a lábak közé. Többek közt a következő márkák állnak rendelkezésre: Tyr, BornToSwim, Finis.
 
 

 

Uszonyok

Az uszonyok remek eszközök a lábtempó fejlesztéséhez, a boka és a lábak erősítéséhez és a testhelyzet kisebb hibáinak a korrigálásához. Kezdők számára a kisebb és puhább uszonyok beszerzését ajánljuk. Ezekkel jól fejleszthető a technika és nem terhelik annyira a lábakat. Ilyeneket például a következő gyártók kínálatában találhatunk: BornToSwim, Swimaholic. A merevebb anyagból készült úszók főleg a haladó úszók igényeit szolgálják. Keményebbek, így jóval alaposabban átmozgatják az izmokat és erősítik a lábakat. Az ajánlott márkák: Arena, Speedo, vagy pl. a Tyr. Az uszonyokat úszódeszkával használva tökéletes lábedzésprogramokat készíthetünk.
 
 

 

Tenyérellenállások

A tenyérellenállások hasonló funkciókkal bírnak, mint az uszonyok. Erősíthetjük velük a karjainkat, fejlesztik a kéztempó technikáját, javítják a testtartást, és miután levesszük őket, egészen különleges érzés nélkülük úszni. Remekül kombinálhatók a lábbójákkal. Kezdők számára a lyukacsos kialakítású tenyérellenállásokat ajánljuk. A víz átfolyik rajtuk, így kisebb ellenállást fejtenek ki, ami lehetővé teszi, hogy jobban odafigyeljünk a technikára. A haladó úszók később átválthatnak a lyukak nélküli kivitelre, amely hatékonyabban erősíti a karokat. Többek között a következő gyártók termékei közül válogathatunk: Swimaholic, Finis vagy Mad Wave
 
Egy másik lehetőség az ujjellenállások. Ezek kisebbek, így kiválóan alkalmasak fiatalabb úszók számára, nem terhelik meg annyira a vállat és a kar más részeit erősítik. Ilyeneket például a következő gyártók kínálatában találhatunk: Arena, Mad Wave, BornToSwim.
 
 

 

Snorkel

A snorkel, más néven úszópipa általában legutoljára kerül be az úszók felszerelésébe. Támogatja a fej és a test egyenes pozícióját, segít a légzésre koncentrálni, ezáltal növeli a tüdő kapacitását és hozzájárul ahhoz, hogy érzékelhessük az egész test mozgását. Főleg a haladó úszók számára ajánljuk, és a következő márkák gyártják: Tyr, Speedo, Mad Wave, Finis.
 
 
A legkisebb úszók számára is van néhány remek ötletünk, például az úszóöv vagy a halacska. Ezeket a Matuška cég gyártja.


További hasznos termékek