Miért van szükség klórálló fürdőruhára?

Tudta, hogy az úszómedencékben található klór komolyan károsíthatja fürdőruháját? Pedig ez tény! Sajnos azonban erről továbbra is sokan nem tudnak. Így aztán mikor fürdőruhát keresnek, főként az érdekeli az embereket, hogyan mutat majd egy-egy darab, nem pedig az, milyen anyagból készült. Ennek következtében a csodaszép ám nem praktikus fürdőruha a szekrényben végzi, mert a klór nagyon gyorsan tönkreteszi. Ezért az olyan úszók számára, akik rendszeresen edzenek, akár heti több órán át is, fontos szempont a választott modell anyagára vonatkozó adat is.

Miért van a medencékben klór,és mit művel a fürdőruhával?

A klór legfontosabb feladata, hogy megsemmisítse a veszélyes baktériumokat és megbízható módon semlegesítse a további szerves anyagokat a medence vizében. Sajnos ezen vegyszer miatt a fürdőruha kifakul, mindemellett pedig a klór az anyagot is roncsolja fürdőruhánkon. Így aztán ezek a ruhadarabok elveszítik alakjukat és színük is kifakul.

Hogyan előzzük meg a klór kellemetlen hatását?

A válasz teljesen egyszerű! A legegyszerűbb olyan minőségi fürdőruhába fektetni a pénzt, mely klórálló anyagból készült. A döntésnél főként az anyagösszetétel legyen a mérvadó. A klórálló fürdőruhát könnyedén felismerheti, a fontos, hogy mikroszálas poliésztert tartalmazzon. Ez az anyag ugyanis nagyon ellenálló a klórral, erős napsütéssel és nyomással szemben.

Milyen füdrőruha tehát az ellenálló?

Ezt minden gyártó másként határozza meg. A Speedo például az Endurance+ anyaggal büszkélkedik, mely 50% poliésztert tartalmaz, így a mindennapos gyűrődést is bírja a medencében. A fennmaradó 50% pedig polibutilén. Néhány Speedo márkájú fürdőruha azonban lényegesen ellenálló Creora Highclo elasztánt tartalmaz. Az Arena MaxLife anyagot használ, melynek összetétele 47 % polibutilén és 53 % poliészter. A Michael Phelps úszódresszek pedig Aqua Infinity anyaggal büszkélkedhetnek, mely szintén 47 % polibutilént és 53 % poliésztert tartalmaz.

Amennyiben a Funkita és Funky Trunks modellek után nyúlna, biztosan telibe talál, hiszen az összetételük 100%-ban poliészter. Ugyanilyen összetételt találhat a Durafast anyagban TYRtől. Nagy százalékban talál poliésztert a Jaked márka esetében is.

Fontos a törődés!

Ha klórálló anyagból vásárol is fürdőruhát, akkor sem biztos, hogy nyert ügye van. A fürdőruháról tudni kell gondoskodni is, hogy minél tovább kitartson. Hogy miként törődjön fürdőruhájával, azt egy másik cikkünkben. Biztosan ne hagyja ki ;)További hasznos termékek