Mire való a neoprén?

A neoprén öltözék, mint azt Önök közül sokan sejthetik, számtalan vízi sportban érvényesül. Kihasználják kenuzásnál, szörfözésnél, paddleboardingnál, windsurfingnél, kiteboardingnál, búvárkodásnál és az úszásnál is. Mire jó a neoprén, hogyan hat és milyen termékekben található meg ez az anyag- ezek közül egy kérdést sem felejtünk el megválaszolni alapos vizsgálatunk során.

Mi is a neoprén?

Viszonylag egyszerű kérdés, de ki tud rá válaszolni? Ha technikai kifejezéssel szertnénk megmagyarázni, akkor azt mondjuk, hogy a neoprén öltözet rugalmas kloroprén kaucsukból készül, amely remek termoizolációs tulajdonságokkal büszkélkedik.

Most egy kicsit egyszerűbben: A neroprént úgy kell elképzelni, mint egy szivacsos anyagot. Ez kis mennyiségű vizet tud felszívni, és magában is tartja azt. Ezáltal a bőr érintkezik a vízzel, és teste melegével is. Ennek köszönhetően a víz, a bőr és a neoprén közötti térben felmelegszik, és olyan szigetelő réteg alakul ki, amely melegen tartja a testet akkor is, ha hideg vízben úszik.

Hogyan válasszunk neoprént?

A neoprénnek tökéletesen kell ülnie. Ha túl nagy, akkor sok víz kerül a test és a neoprén közé, és az nem tudja eléggé felmelegíteni. Ha túl kicsi, gátolni fogja a mozgásban, és ezt senki sem szeretné semmilyen versenynél. Ráadásul még szorítani is fogja, úgyhogy végtagjaiban rossz lesz a vérkeringés, és Ön is hamarabb elfárad.

Triatlonos neoprének a Sportexnél

Nálunk a Sportexben találhatnak Speedo neoprént, melyet ajánlunk triatlonista férfiakanak és nőknek is. A legolcsóbb változata a TRI COMP TC-16 THINSWIM (Speedo Womens Tri Comp Wetsuit nőknek) YAMAMOTO Y39 nevű kifinomult gumiból van gyártva. Ez olyan felhajtóerőt kínál, amely segít az úszónak csökkenteni a víz ellenállását, hiszen a testet ideális hidrodinamikus helyzetbe emeli. Csökkenti a fáradtságot, amelyet az úszó rossz testtartása okoz. Ugyanakkor SCS COATING felületi kezeléssel van ellátva, amely a lehető legalacsonyabb súrlódást biztosítja az úszásnál, ezáltal gyorsabb az úszó. A neoprén ereje mindenhol 2 mm.

Valamivel drágább változat a Speedo Tri Event Male Fullsuit. Ez szintén elérhető női változatban is. Az előző neoprénhez képest abban különbözik, hogy nem a YAMAMOTO Y39 gumiból, hanem az Y38-ból van gyártva, ami egy kevésbé jó minőségű gumi, mint az előző modellnél, de ezt más tulajdonságokkal kompenzálja. Az öltözet ugyanis testhelyzet regulátorral van ellátva. Alapjában véve arról van szó, hogy a stratégiailag elhelyezett neoprén panelek a csípő tájékán és a combokon optimalizálják az úszó testhelyzetét, így javítják a teljesítményt. Vastagsága még 2 mm sincs az egész felületén, hanem 1,5 és 3 mm között mozog, ahogy az alábbi képen látható.

A YAMAMOTO Y39 testhelyzet szabályzó megtalálható a Speedo Tri Comp Male Fullsuit neoprénben is. Megtalálható az SCS Coating kezelés is, és a neoprén csukló mandzsetta is, amely megakadályozza a víz befolyását. Ez a neoprén ráadásul a MAXIMOTION technológiával is el van látva, ami az úszónak nagyobb mozgásszabadságot biztosít. A jobb testhelyzet által az erősebbek a csapások, erről a testközpont stabilizátor gondoskodik. 

A rátermett triatlonistáknak készült a Speedo Mens Elite Fullsuit Wetsuit nevű neoprén. A felhajtóerő panelek támogatják a hidrodinamikus testhelyzetet hosszabb távoknál is. Nem hiányzik a minőségi mandzsetta sem, ami megakadályozza a víz befolyását. A csuklón és a bokán a neoprén vékonyabb, ami segít a triatlonistáknak egyszerűbben levenni az öltözéket. Ez a versenyúszásnál különösen abban segít, hogy rövidebb idő alatt teljesítse a távot. És a hab a tortán az, hogy ez a neoprén a legjobb minőségű YAMAMOTO Y40 gumiból készül, ami a legrugalmasabb neoprén anyag a piacon. 

A neoprén gyerekeknek

A neoprén anyagot nemcsak a professzionális sportolók használják ki. A gyerekeknek is kitűnő választás, különösen azért, mert megvédi a káros UV sugárzástól és melegben tartja őket. Webáruházunkban megtalálja az Agama márkájú gyerek neopréneket is. 

 

Neoprén kiegészítők

Nemcsak egész öltözékek gyártására használják a neoprént. Ez az anyag megtalálható különböző, úszók részére kifejlesztett kiegészítőkben is, mint az úszósapka, kesztyű vagy zokni.

Neoprén úszósapkák

Az idő nagy részét fedetlen fejjel töltjük, ezért nem csoda, hogy a legtöbb hő a fejen keresztül távozik. Ez duplán érvényes a triatlonnál. Azért, hogy ezt a hőveszteséget csökkentsük, a legegyszerűbb megoldás, hogy befedjük a fejet. A hideg vízben való úszásnál nagyon jó szolgálatot tesz a neoprén úszósapka.

 

Neoprén kesztyűk

Neoprén anyagból úszókesztyűt is gyártanak. És ez nemcsak olyan akármilyen kesztyű. Miután felvette, azt tapasztalhatja, hogy kezén az ujjak között hártyát képez, ami által növeli keze ellenállását a csapásoknál a vízben. Tökéletes úszáshoz, mikor intezívebben szeretné erősíteni a felső végtagokat, de remek vízi aerobikhoz is. Valamint, ahogy azt már sejti, a neoprén biztosítja, hogy a kezén át ne távozzon el a hő sem

Neoprén zoknik

Nemcsak hideg időben jönnek jól a neoprén zoknik. Könnyű, rugalmas és ellenálló darabokról van szó, melyek egyidejűleg tökéletesen megvédik lábát a hideg elől, vagy éppen fordítva, a forró homoktól a strandröplabdánál. Így jutunk el ahhoz, hogy mik is tulajdonképpen a zoknik felhasználási módjaii. Pont azért, mert a lábát melegen tartják, tökéletesek az úszó sportokhoz, de a strandröplabdándál is kamatoztathatja őket. A csúszásgátlóval ellátott zoknik megakadályozzák, hogy sima felületen csússzon a lába például a paddleboardingnál vagy a kenuzásnál is. 


 


További hasznos termékek