Nyomd a víz alá a stresszt

Egész nap rohansz, feszült vagy, pörögnek a gondolatok a fejedben, mintha valaki egy ötletekből és problémákból álló petárdacsomagot durrogtatna odabent. Az agyunk kora reggeltől fogva 100 százalékon pörög egész nap, míg végre este be nem zuhanunk az ágyba. Mindig az jár a fejünkben, hogy mi fog történni, mi lesz a jövőben. 
Nem lenne jó legalább egy fél óráig behúzni a kéziféket és teljesen kikapcsolni?
Van egy ötletünk, hogyan csináld! 
 
Az úszás más sportokhoz hasonlóan rengeteg előnnyel jár, főleg az egészségünk szempontjából. De legalább ilyen fontos az a lelki fellélegzés, amelyet nyújtani tud: más sportokkal, például a futással összehasonlítva is sokkal nagyobb megkönnyebbülést jelenthet a hétköznapi taposómalomban. 
Talán a futás szerelmesei is beismerik, hogy nem mindig sikerül teljesen kikapcsolniuk és csak a jelen pillanat élvezetére koncentrálniuk. A víz ebből a szempontból teljesen más. Abban a pillanatban, amikor fejest ugrunk a medencébe, hirtelen teljes nyugalom vesz körül. Csak saját magunkra és a vízben végzett mozdulatokra koncentrálunk. 
 

 
A víz azonnal figyelmeztet, ha a gondolataid egy pillanatra elkalandoztak és nem csak az úszásra összpontosítasz. Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy véletlenül belekortyolt a klóros vízbe. És talán senki nem fog vitatkozni velem arról, hogy ez nem túl kellemes élmény. Én legalábbis nem rajongok az ízéért. 
Miért pont az úszás?
Az úszás nagy előnye, hogy más sportokhoz képest az ízületeinket, csontjainkat érő megterhelés minimális, lényegében elhanyagolható. Az úszás tehát a relaxáció eszközének és bizonyos értelemben aktív regenerációnak is tekinthető, ha mellette más sportokat is űzöl. 
 
Az úszás ugyanis az egyik legösszetettebb sport. A különböző úszásnemek révén más-más izomcsoportokat mozgatunk meg. Eltérő mértékben ugyan, de még a test legkisebb izomcsoportjai is bekapcsolódnak a munkába. Épp ezért úgy gondolom, hogy az úszás az egyik legjobb módja annak, hogy ezekben a nehéz időkben legalább egy kis időre kikapcsoljunk, és kizárólag önmagunkra koncentráljunk. 
 
 
Ahogy minden fizikai tevékenységet, úgy az úszást követően is pozitív hormonok – endorfinok és szerotoninok – szabadulnak fel a testünkben. Ezeknek köszönhetően érezzük olyan feldobottnak magunkat. A hormonok a nap minden szakában hatnak ránk, így akár reggel, akár az ebédszünetben vagy este megyünk úszni, az eredmény mindig ugyanaz és csodálatos!
 
Befejezésül
Én személy szerint mindig remekül mulatok az ismerőseim értetlenkedő arckifejezésén, amikor nem bírnak napirendre térni afölött, hogy hétfő reggel 7 órakor kicsattanok a jókedvtől. Nekik is mindig azt mondom: tegyetek egy próbát, a víz csodákra képes. 
Irány az uszoda, és a te napod is csodás lesz! 


További hasznos termékek