Tenyérellenállások úszáshoz

Miben különböznek egymástól az egyes tenyérellenállások egymástól?

Tenyérellenállások elsősorban a felső végtagok erősítésére szolgál, továbbá változatosabbá teszi a hosszú unalmas edzéseket, valamint érezhetővé teszik a víz ellenállását. A tenyérellenállások mindenfajta úszás stílusra alkalmasak - pillangó, verseny, mell és gyorsúszásra.

 

Milyen típusú tenyérellenállásaink vannak?

 

Finger Paddles (ujjas tenyérellenállások)

Ezek a tenyérellenállások kisebbek, csak az ujjainkra kell helyezni és leginkább az ún. Sculling-ra, azaz a víz érzékelésére és a benne való edzésre alkalmas. Leginkább a kezdőknek ajánljuk, mivel a nagysága és formája miatt nem igényel nagyobb erőkifejtést. Ezeket az ujjas tenyérellenállásokat használhatja bármilyen stílusra - pillangó, hát, mell, valamint gyorsúszásnál.

Klasszikus tenyérellenállások

 

Ezek a tenyérellenállások a legismertebbek és legkeresettebbek. A többitől formájával, nagyságával és fogásával különbözik. A felhasználása és alkalmassága mindig le van írva a konkrét tenyerellenállásnál. Feladata elsősorban a felső végtagok erősítése.


 

A tenyérellenállások pántjainak illesztési típusai

Nem lehet minden tenyérellenállást különböző képpen a kezünkre illeszteni, de ha lehetséges, kipróbálhatja melyik illesztés az önnek megfelelő. A következőkben pedig mutatjuk, hogy milyen típusú illesztések vannak.

  

 

Antipaddle (anti-tenyérellenállások)

 

Az klasszikus tenyérellenállásoktól abban különböznek, hogy csökkentik a kéz ellenállását  a vízben. Javítják a lövés technikáját. A kéz keresi a legjobb helyzetét a lövés közben és a tenyérellenállás pedig az alkart hozza mozgásba.

 

Aqua glove (kesztyű úszásra)

 

Ezeket a kesztyűket leginkább aqua aerobicra használják. Úszásra kisebb mértékben alkalmasak, de nem túl elterjedtek.

  

 

Hogyan válasszuk ki a tenyérellenállások megfelelő méretét?

 

A klasszikus tenyérellenállások a mérete 10%-al nagyobbnak kell lennie, mint a kezünk. Természetesen az úszó rátermettségén és fejletségén múlik. A kezdő úszónak inkább kisebb tenyérellenállást kellene választania, amelyik több vizet enged át, így nem terheli annyira az ízületeket.

 

Javasolt lépések a tenyérellenások használatánál

 

Haladjon lassan, hogy ha kezdő, akkor javasolt előbb hozzá szokni a tenyérellenálláshoz. A kezdők kisebb méretű tenyérellenállásokkal kezdjenek, azután lassan lehet próbálgatni a nagyobbakat, nagyobb ellenállással. Ha növelni szeretné az úszás intenzitását használjon lábbóját, melyet a lábak közzé kell helyezni. A lábbója megakadályozza a lábak rúgását, ezáltal a karok munkája fokozódik.További hasznos termékek