Úszás a terhesség alatt

A nők számára a harmonizált úszás, ideális pihenés a terhesség bármely szakaszában, mert hol máshol lenne egy kilenc hónapos hasnak kisebb akadálya, mint a vízben? Az előnyeiről Dan Lesova, úszónő képzővel beszélgettünk.

Meg tudná mondani nekünk, miért ideális a terhes nők számára a harmonizált úszás?

Terhesség alatt a várandós anya megtanul kikapcsolódni, megnyugtatni az elméjét, megszokni a testét és helyesen lélegezni. Mindezt a víz, lehetővé teszi számunkra. És mivel a víz gyönyörűen fenntart, a várandós kismamák egyre növekvő hasukkal lazának és nyugodtnak érezheti magát a terhesség végéig.

Van-e korlátozás arra nézve, hogy a nők mikor vagy milyen terhességi szakaszban kezdhetnek úszni?

Nem, nincs korlátozás. A nők a terhesség bármely szakaszában részt vehetnek a tanfolyamokon! Óraink elsősorban arra irányulnak, hogy a nők tudatában legyenek testüknek és megpihenjenek. A terhes nők számára azért is fontos, mert testük változik, így megtanulják, hogyan működjenek együtt vele, és hogy ne féljenek. Azonban, érzékelni a testünket, az igényeiket és a test fájdalmait csillapítani nem csak terhes nőknek lehet. Ezért tanfolyamainkat minden nő számára terveztük.

Beszélünk az úszásról terhes nők körében. Azonban a jelentőség nem az úszómedence legyőzésén alapul. Mi a lényeg tulajdonképpen?

Egyértelműen nem a teljesítményről és az erőfeszítésről szól. Az izmok pihentetése és egyes izmok mozgásba hozása a cél. Fontos része természetesen a helyes légzés, amelyet a nők nemcsak a szülés során, hanem a normális élet során is értékelni fognak.

Fizikailag igényes?

Egyáltalán nem :-) A nők megtanulják élvezni a vizet, lebegni és pihenni. Természetesen nem a teljesítmény a lényeg, és nem gyakorolunk igényes úszási módszereket. Valójában a nők megtanulják, hogyan érezzék a testüket.

Hányszor célszerű meglátogatni a medencét a lehetséges fertőzések tekintetében, amikre a nők hajlamosabbak lehetnek a terhesség alatt?

Az úráink a Hotel Julius prágai úszómedencéjében vannak, ahol csak a gyerekek úsznak napközben, így garantált tisztaság és higiénia. Néhány anyát, akik aggódnak a fertőzés miatt, használják a Tea Tree impregnált tamponokat, hogy megóvják őket a fertőzéstől.

Meg tudná mondani, hogy van ez más úszómedencékkel? Egy terhes nő is elmehet bármely más uszodába?

Nagyon függ a víz minőségétől. Más medencék közül inkább egy kisebb medencét választanék, ahova kevesen járnak. A nagy központok nem alkalmasak, mert túl sok kémia van a víz tisztaságának fenntartása érdekében. Ráadásul nem mindenki tartja be a higiéniai előírásokat, mint pl. zuhanyzás úszás előtt, ezek miatt az egyéneknek miatt megnő a rossz vízminőség kockázata. A nyár folyamán a természetes úszómedencék vagy sós medencék is megfelelőek. Sok függ a víz hőmérsékletétől, néhány úszómedencében hűvösebb a víz úszásra kialakítva és nem relaxációra. Nálunk például 31 ° C-os vízhőmérséklet van a medencében, ami kellemes.

Árulja el nekünk, hogy mi történik egy órája alatt, mit csinál?

Kezdetben mindig belélegezünk a vízbe a helyes légzés begyakorlása miatt. Ezután különböző gyakorlatokat következnek, a karok és lábak ellazításának érdekében. Aztán úszni kezdünk. Az az ideális, hogyha az anyukák a víz felett, a víz alatt is ússzanak és a légzést gyakorolják, de ez nem előfeltétel. Aztán jön a pihenés, amikor egyedülállóan minden nőnek külön szentelek időmből, attól függően mire van szüksége.

Hány tagú csoportja van, hogy sikerül minden nőnek, külön-külön időt szentelni?

A csoport legfeljebb 6 nő taggal rendelkezik.

Használnak valamilyen segédeszközöket?

Leginkább a habanyagból készült nudlikat, melyek fenntartanak a vízen és lehetővé teszik a relaxációt.

Mi van akkor, ha egy nő nem tud úszni vagy fél a víztől? Ő is csatlakozhat?

Természetesen igen. A víz félelme vagy a víz orrba jutásától való félelem csak egy gondolatcsapda, amely feloldható, ha az ember igazán akar. Most van egy nõ az osztályban, aki nem tud úszni. A második hónapja jár hozzánk, és gyönyörűen látható rajta, hogy minden lecke után jobban ellazul, és kezdi lassan valóban élvezni. Tényleg nem kell semmitől aggódni.

Mit mondana a terhes úszás előnyeiről?

Eltekintve attól a ténytől, hogy egy sportról van szó, mely nem terheli az ízületeket, amit a nők különösen a terhesség alatt nagyon értékelnek. A terhes nők számára úszás nagy segítség a stressz ellen. Tényleg igyekszünk arra, hogy a nő megnyugodjon, lazuljon, pozitív gondolatokhoz jusson. Vannak azonban olyanok, akik nem terhesek, és csak pihenni és lazítani járnak hozzánk! :-)

Vannak korlátozások? Például a veszélyeztetett terhesség miatt?

Az úszás a medencében nem megterhelő. Várandós anyának soha nem szabad túllépnie a lehetőségeit, amelyeket mindig az elején elmondok. Ha a lecke jól elvégzett, és az instruktor tudja, mit lehet és mit nem, akkor teljesen biztonságos. A veszélyeztetett terhesség sokkal stresszesebb, ezért ha az anya ellazul, akkor javíthat az állapotán, nem pedig súlyosbíthatja. Ebben az esetben azonban az orvossal való konzultáció is fontos. Általában azonban nincs mitől félni :-)

AZ úszás nők számára tehát ideális hobby terhesség alatt. Egy nő a vizet és úszást élvezheti a terhesség első heteitől a szülésig és remekül lazíthat általa, megtanulhatja megismerni testét, lazítania az izmokat és lélegezni - mindent, ami szüléskor szükséges! És mind ezt kisbabája is értékeli majd. ;-)

Kedves Danának köszönjük az interjút és hajrá, úszásra fel!További hasznos termékek