5 dolog, amiben az úszók és a szuperhősök hasonlítanak

Ki ne ismerne ma, a nagyszabású mozis kasszasikerek korában legalább egy szuperhőst? Ha nem is cseng ismerősen mondjuk Professor X, Hulk, a Green Lantern vagy Flash neve, biztosan eszükbe jut a jó,öreg Batman vagy Superman.

És ugye a nők sem hiányozhatnak a szuperhősök soraiból. Nem is volt olyan régen, mikor a mozivásznon mindenkit lehengerelt Wonder Woman, a külföldi TV csatornákon pedig heti rendszerességgel feltűnt Supergirl, a képregények oldalairól pedig máig visszakacsint ránk megannyi hősnő is. A legismertebbek közé tartozik például Batwoman, Batgirl, Spider-Girl, és igen, még a zöld morcos Hulknak is készítettek női változatot, akit nagyon talányosan She-Hulknak neveztek el.

A hősök listája immáron elég hosszú, pedig nem merítettük ki teljesen. A kérdés azonban az, mi is a közös ezekben a hősökben és hősnőkben, meg az úszókban? 

1. Kosztümök

Először picit felszínesek leszünk. Az első dolog, ami közös az úszókban és a szuperhősökben ugyanis nem más, mint az öltözékük. Mindenki, aki már látott szuperhőst a filmvásznon vagy akár egy képregényben, biztosan észrevette, hogy az úszókhoz hasonlóan nagyon testhezálló és szűk kosztümöt visel. Csak tekintse meg a hősnők fotóit lejjebb és ismerje el, hogy az öltözékük nem igazán különbözik egy klasszikus fűrdőruhától, vagy Batgirl esetében a neopréntől.

És akkor még nem is beszéltünk az arcukat fedő maszkokról, hiszen az úszószemüveg és úszósapka kombinációja is bizonyos hasonlóságot sejtet.

Ez pedig még nem minden. A kosztüm a szuperhősök lételeme, egy olyan dolog, ami elengedhetetlen és kényelmes, akárcsak egy második réteg bőr. El tudják képzelni, miként érezné magát Spider-man Batman öltözékében?

Ez az úszóknál sincs másként. A fürdőruhában ugyanis komfortosan kell éreznie magát, hogy jól teljesíthessen.

  

2. Mindegyik egyedi

Minden szuperhős más képességekkel rendelkezik. Vannak gondolatolvasók, lézer látással megáldottak, vagy olyanok, akik meg tudják nyújtani a végtagjaikat, és olyanok is, akik a falon tudnak mászni. Legyen szó bármely szuperképességről, az egyszerű halandóknál sincs ez másként - mind különbözőek vagyunk. Ez pedig az úszókra is igaz.

Némely úszók mellúszásban jók, mások gyorsúszásban, van, aki pillangó úszásban emelkedik ki, vagy a hátúszás bajnoka. És nem feledkezhetünk meg az utca emberéről sem. :-)

3. Elérhet (szinte) bármit, amit eltervez

Persze, a szuperhősők szuperképességekkel bírnak. Viszont ennek ellenére is sokszor kerülnek bonyolult helyzetekbe. Sőt, néha annyira bonyolult helyzetekbe, hogy azokról több órás vagy akár napos filmet és sorozatot lehet készíteni. Gyakorta kell kiállniuk kihívásokat, melyek összefüggenek ősellenségük legyőzésével és a világ megmentésével.

Az úszók vállát ugyan nem nyomja ennyire nagy teher, de nekik is meg kell birkózniuk tömérdek akadállyal. Ezek sokszor nem külső akadályok, hanem belső, pszichikai jellegűek. A kezdő úszók esetén ennek a veszélye duplán is fennáll. Ha még kezdő, akkor nem hiányozhat magából a kitartás és nem adhatja fel. Ha úgy is tűnik, hogy az akadály és az út leküzdhetetlen és a cél túl távoli, nem adhatja fel, hiszen mindent el lehet érni, csak valóban akarni kell.

4. Hogy legyőzze a félelmeit, szembe kell néznie velük

Ha valamitől akár halálosan is fél, nincs jobb gyógymód, mint szembe szegülni vele. Rengeteg motivációs könyv írja le úgy a félelmet, mint egy mutatót, mely azt az irányt mutatja, amerre el kell indulni. Ha érzi a félelmet, kövesse. Ez természetesen csupán akkor érvényes, ha nem az élete a tét. Ugyanis ilyen esetben megalapozott az elővigyázatosság.

A képregények hősei, mint azt tudjuk minduntalan veszélyes helyzetekbe keverednek, még akkor is, ha egy egyszerű ember már régen sarkon fordult volna.

Legyen bár kezdő vagy haladó úszó, mindenkinek szembe kell néznie a félelmeivel. Aki először indul úszni, gyakran küzd a lemerülés félelmével, vagy retteg attól, hogy elveszíti a segédeszközét a vízben. A tapasztalt úszók is gyakorta szoronganak a legkellemetlenebb pillanatokban, például mikor a tíz méter magas ugrótornyon állnak indulás előtt. Vagy a rettegés a verseny előtt üti fel a fejét. Ahhoz, hogy remek úszókká váljanak, szembe kell nézniük félelmeikkel. Akárcsak a hősöknek.

5. Az élet még egy szuperhős számára is lehet frusztráló

Bár a szuperhősök többsége izgalmas képességekkel bír, a legtöbbjük esetében hiányosságokkal is találkozunk. Superman például nem bírja a “kryptonit” közelségét, Professor X deréktól lefelé béna, Hulk pedig nem jeleskedik a harag leküzdésében.
Az úszóknál sincs ez másként. A víz klórtartalma például okozhat nyaki fájdalmat, sokan nem képesek jól teljesíteni hosszabb távokon, néhányan pedig rettegnek a víztől.

Bármi is legyen az Ön “kryptonitja”, a szuperhősők elsősorban arra tanítanak minket, hogy minden embernek vannak határai, de ha eléggé elszántak vagyunk, le tudjuk győzni őket.

Tehát úszásra fel, gyerünk szuperhősők! :-)



További hasznos termékek