„A gyerekeknek rengeteg energiájuk és akaratuk van!“ mondja ezt meggyőződve az úszó iskola tulajdonosa

Vlasta büszke tulajdonosa a  Vodníček ® a Black Sharks ® úszóiskolának, melyben együtt csapatával tanítja a gyerekeket az úszás művészetére. Olvassátok el, mi a legjobb a gyerekeknek és hogyan működnek az úszás kezdetei.

Milyen régóta működik már ez az úszóiskola és hogyan kezdődött minden?

Ezen az éven ünnepeljük megalapításunk 13. évfordulóját, amikor is megkezdődött a Klub Vodnícek Kutná Hora-ban. Később megreformáltam ahogy a klub nevét, úgy az aktivitásokat is. Elkezdtem nyári tanfolyamokat szervezni Krkonose-ban, teljesen egyedül kezdtem az újszülöttekkel, csecsemőkkel és óvodásokkal való úszást is. Az első években nagyon nehéz volt mindent össze egyeztetni és elnyernem a szülők bizalmát.

Jelenleg már nagyon közkedvelté vállt a programunk. Nagyon örülök, hogy mára már sikerült kiépítenem egy igazán minőséges és profi csapatot, mely egy pszichológusból, képzett nővérből, speciális pedagógusból és ekonómusból áll. A legjobban viszont az boldogít, hogy elégedettek a szülők, boldogok a gyerekek és előszeretettel járnak hozzánk úszni. Nagyszerű látni, hogy épp a rendszeres részvétellel a gyerek később soha nem fog unatkozni. De vigyázat, a szülőknek is ki kell venniük a részüket! A leckéket amit a gyerekeknek előszeretettel készítünk, nagyon komolyan vesszük és nagy örömömre szolgál látni a vissza vissza térő és hűséges tagokat. Egyesek már 13 éve hűségesen úsznak velünk, azaz a klub megalakulásától.

A Vodnícek egyesület leginkább gyerekeknek kínál tanfolyamokat - milyen kor osztállyal találkoztok leginkább?

Gyerekek 6hónaptól, leginkább akik 2004-2009-ben születtek és most javában nagyobbak óvodások és iskolások. Az az oka, hogy a csecsemők felnőnek, de maradnak, tehát úsznak nálunk továbbra is és csatlakoznak hozzájuk a testvérkék, barátaik és így tovább. Az új gyerekek szintén úsznak, de csak egy vagy két tanfolyamot és nem kitartóak. Más és más dolgokat próbálnak azután visszatérnek, később megint valami más érdekli őket. Nagy szerepet játszanak a költségek is, ezen oknál fogva nem úsznak egész éven. Én bízom benne, hogy a gyerekekbe fektetett pénz és idő biztosan megtérül.

Az úszó tanfolyamokat már hat hónapos kortól kínáljátok. Megtudnád nekünk magyarázni, miért érdemes ilyen korán belekezdeni?

Az úszasnak köszönhetően a gyerekek minden téren fejlődnek. Elég, hogy ha belegondolunk mennyi fajta mozgást végeznek a vízben és az ízületeiket sem terheli meg. A csecsemőknél javul az emésztés és a véráramlat. Fontos a gyerek szülő közötti kapcsolat is, mely a vízben úszás közben bizalmasabbá válik - nem fulladsz meg, úszok veled, mindent megmutatok, megvédelek, bízz bennem.

Hogyan zajlik egy óra a legkisebbekkel?

Úgy úszunk, hogy minden elem a vízben összhangban legyen a pszichomotorikával. Gondosan ellenőrizzük és figyelmeztetjük a szülőket,ha eltérést látunk. Minden úszó segédeszközt rengeteg módon fel lehet használni. A fantáziának nem szabunk határokat. Ezért annyira elégedettek a klienseink. Szívesen térnek vissza hozzánk. Gyertek el hozzánk és meglátjátok.

Milyen korban a legideálisabb úszni tanítani a gyereket, hogy ha nem úsznak már csecsemő kortól?

Minél hamarabb, annál jobb, de még mindig jobb később, mint soha! Minél idősebb a gyerek, annál tovább tart alkalmazkodni. Viszont sok sportban tehetséges gyerek két óra után megmutatja mire képes :-) Az iskolás gyerekek pedig jobban együtt működnek. A haladó úszók motiválóak, de nem mindig.

Megesik, hogy a gyerekek félnek a víztől? Hogyan tudtok ezen segíteni?

Természetesen, azaz elnézést, félni és aggódni elsősorban a szülők szoktak és ebből kell kiindulnunk. A pszichológiát nálunk minden oktató ismeri. Mindent individuálisan oldunk az aktuális állapottól és lehetőségeinktől függően. Minden fontos és mindennek szerepe van.

Mit élveznek legjobban a gyerekek?

A gyerekek akkor a legboldogabbak, ha elismerést kapnak, jutalmat és bemutathatják, hogy mire képesek. A legalapvetőbb építő elemek - öröm a mozgásból, új dolgokat tanulni és dicséretet kapni érte. Ha a gyerekek boldogak a vízben és a szülőktől támogatást kapnak - az a legfontosabb.

Milyen úszó stílussal kezdtek és melyik megy a gyerekeknek legjobban?

Mellúszás - nehéz koordinálni a mozgást és nehéz a karok, lábak, tüdő munkájának a kölcsönhatása.

Gyorsúszás - a levegő vételen múlik minden, legnehezebb megtanítani kilélegezni a test forgatása nélkül.

Legkönnyebben a hátúszás megy.

Megtudnád saccolni, hogy kb. hány gyerekkel kezdtek évente?

Igen, kb. 350 gyerekkel évente. A kérdést viszont úgy fogalmaznám, hogy mennyi gyereket tanítunk meg helyesen úszni és ezzel azt szeretném kifejezni, hogy a minőség mindenképpen fontosabb, mint a mennyiség. Az a legfontosabb, hogy helyesen tanítsuk meg őket úszni, úgy, hogy a medence felén ne adják fel.... ez számunkra  a legalapvetőbb.

Kínáltok tanfolyamokat felnőttek részére is? Miben látjátok a legfőbb eltérést a felnőtt és gyerek úszás oktatásban?

A felnőtteknek mélyebb félelem érzetük van. Később mindent az agynak kell feldolgozni és ha ez sikerül, nyert ügyünk van! Néha sokáig tart, de ki kell tartani.

Köszönjük és kellemes úszást kívánunk! :-)

Alcsa a Sporteon csapatból



További hasznos termékek