A klór hatása a hajra

Klór, jobban mondva a klórsav, a klór vízben való feloldásával keletkezik. A medencékbe a látogatók biztonságosabb fürdéséjért teszik. Hatásosan meggátolja a mikroorganizmusok növekedését és megsemmisíti őket. Ez a sav még aktívan reakcióba lép minden organikus és anorganikus anyaggal, amelyek a vízben előfordulnak. És az Ön teste és haja határozottan organikus.

Az emberi haj proteint tartalmaz, főleg keratínt, ami fehérje és így vízben oldódó. A haj faggyúval van bevonva és kitöltve, amit sebum néven ismerünk. Sebum azonban nemcsak a hajban található, hanem a test többi részében is.

Normális körülmények között a faggyú védi a bőrt és a hajat, és megőrzi hidratált állapotukat. Ezen a faggyún keresztül jut a bőr és a haj E vitaminhoz, amely fontos antioxidáns, és a bőr sérülésénél gyorsítja annak gyógyulását. Az E vitamin megőrzi a bőr hidratált állapotát és javítja a haj minőségét és szerkezetét. 

Amint a haj kapcsolatba kerül klórozott vízzel, a klór megköti a faggyút nemcsak a hajban, de ez a kémiai kötés szó szertint kihúzza a faggyút minden hasznos anyaggal együtt. Tulajdonképpen a klór feloldja a haj természetes védőrétegét, amelyet a faggyú képez. Ennek a hatására a haj kevébé csillog, erőtlennek és szárazabbnak hat, mint általában. Ha ez így megy tovább, a haj végei töredezni kezdenek és minősége romlik.

A faggyú azonban nem az egyetlen, amire a klór hatással van. Teljesen átrendezheti a haj szerkezetét. Ahogy a klór eléri a hajban a keratint, kémiai kötést alkot ennek a proteinnek némelyik molekulájával, és ezek a molekulák vízben oldódóvá válnak. Ennek következményében a proteinek a hajában legyengülnek és a haja vékonyabb és gyengébb lesz.

A klór vegyületeit használják a papír, ruházat, de PVC fehérítésénél is. Ezért nem meglepő, hogy az Ön haját is kifehérítheti. A klór reakcióba lép a melaninnel, amely a hajnak a színt kölcsönzi. Amint a klór megköti a melanint, a keratin marad a saját világos, jellegtelen színében. A klór hatására a melanin távozik a hajból, és a haja lassan, de biztosan világosabb lesz. A folyamatot gyorsítja, ha haja ki van szőkítve, mert a hajban található vegyi anyagokkal a klór még gyorsabban reakcióba lép.

Az utolsó dolog: Elterjedt mítosz, hogy a klórtól a haj zöld lesz. Ez nem igaz. Az ismert zöld árnyalat a réz és más ásványi anyagok vízben lévő jelenlétének köszönhető, amely kötődik a klórtól meggyengült hajszálra.

Mihez kezdjünk ezzel?

Hogyan előzzük meg azt, hogy hajunk az úszás során károsodjon?

  1. Úszás előtt öblítse le haját klórmentes vízzel. A haj olyan, mint a szivacs. Amint elég vizes, már nem szív fel további vizet. Így van ez a hajjal is. Ha már elégséges mennyiségű, tiszta csapvizet felszívott, nem szív fel annyi klórozott vizet a medencéből.

  2. Használjon klórozott víz elleni termékeket.

  3. Ne feledkezzen meg az úszósapkáról. Ha nem is tudjuk 100%-ban megakadályozni a víz és a haj érintkezését, de a klórozott víz hozzáférését a hajhoz csökkenti.

  4. Úszás után azonnal öblítse le haját klórmentes vízzel. És ha van rá lehetősége, használjon sampont, ami megtisztítja a haját a klórtól. A webáruházunkban vannak ilyen kozmetikai termékek, a Triswim, beleértve a samponokat is, amelyek segítenek Önnek.

  5. Legjobb védekezés a támadás. Hajához legyen kedves minden nap és egész nap, egyen sok proteint, vágassa le az eltöredezett hajvégeket, és ha haja nincs kiszőkítve, csak így tovább, ezzel is akadályozva a klór negatív hatását a hajra. 



További hasznos termékek