A pántok típusai és állíthatósága

Fontos része a szemüvegnek a pántja is. Mi most leírjuk, hogy milyen típusokkal találkozhattok.

Minden úszószemüvegnek más és más pántja van. A többségük szilikonból készül. A szilikon tartós, antiallergén és elasztikus. Tehát nézzük meg a leggyakoribbakat.

Egyszerű

Az úszószemüvegek csak egy darab pánttal tartanak a fejen. Ez bármilyen szélességű lehet, vagy a fej közepén szélesedhet. Az előnye, hogy könnyen a fejünkre tehetjük és könnyű a manipuláció vele, ezért közkedvelt a gyerek - junior szemüvegeknél, mikor is a gyerek könnyen a fejére teszi egymaga is.

Dupla pánt

Ez a fajta pánt úgy van kialakítva, mint egy hosszú gumi szalag, mely a szemüvegen kétszer át van húzva. Az előnye az, hogy jobban tart a fejen, mivel az egyik szalagot feljebb a másikat lejjebb tehetjük.

Középen szétágazó

Ez a típus a fentiek kombinációja. A szemlencsék oldalától tart a pánt hátra, mely majd a fej közepén kettéágazódik. Az előnye könnyebb és gyorsabb manipuláció. A dupla pánt jobban tart a fejen.

A pántok beállítása

A pánt az úszószemüvegeken rögtön néhány féle képpen állítható.

Oldalsó csatok

A szemüveg oldalán, általában rögtön a lencséknél találhatóak a csatok vagy klippek a pánt meghúzására. A csat a lencse része, vagy pedig a pánton van elhelyezve közel a lencséhez. A pántok végét meglehet húzni, vagy megengedni külön.

Gyors csatok

Leggyakrabban a dupla pántos szemüvegeknél használatos. Az egyik pántra csatolódik a csat, melyben áthaladnak végek. Vannak viszont olyanok is, ahol mindkét pánton található csat. A beállítása ezeknek hátul található a fejen.



További hasznos termékek