A Speedo rövid története

1888-at írunk, mikor meglátja a napvilágot egy új magazin, a National Geographic, Brazíliában eltörlik a rabszolgaságot, megalakul a Kodak cég és a világszerte ismert IBM. Pontosan ebben az évben születik Skóciában egy férfi, aki az Alexander MacRae névre hallgat.

A kis Alexander szerencséje

22 évvel később a kis Alexander elmegy szerencsét próbálni Ausztráliába, 4 évvel később , azaz 1914-ben meg is leli azt, amikor megalapítja a MacRae and Company Hosiery vállalatot. A kezdet kezdetén Fortitude márkájú alsóneműt gyárt, majd az első világháború alatt zoknival látja el a háborúban harcoló ausztrál hadsereget, ami a cég számára jelentős üzletnek bizonyult.

Nagyon sikeres volt a vállalat számára a 1927-es év is, amikor Alexander MacRae végérvényesen eldönti, hogy nagyobb összeget fog invesztálni a fürdőruha gyártásba. Ennek a lépésnek a végeredménye a Racer-Back elnevezésű fürdőruha. Ellentmondásos, de forradalmian új szabással büszkélkedik, szabadon hagyva a vállat és a hát felső részét, ezzel is kényelmesebbé és szabadabbá téve az úszást és a vízben való mozgást. Ennek köszönhetően nagy sikernek örvendett a versenyúszók körében.

Megszületik a Speedo

A cég új neve nem sokáig váratott magára. 1928-ban a vállalaton belül versenyt hirdettek, a legjobb szlogen címszóval, a nyertes Jim Parson lett ezzel a csatakiáltással: “Speed on in your Speedos.” Egy évvel később Arne Borg úszó Speedo fürdőruhában nyer, és megdönti a világrekordot is. Világhírű elismerést azonban annak köszöhetően szerez magának, hogy olyan eseményeket szponzorál a cég, mint például az 1932-es és 1936-os olimpia.

1932-ben Claire Dennis versenyúszó Speedo fürdőruhában áll rajthoz, ami meg is hozza neki a győzelmet. A lehengerlő győzelem ellenére is kritizálják fürdőruhája miatt, amiben állítólag túl sokat mutat a vállából. 4 évvel később a Berlini nyári olimpia is hozott némi kellemetlenséget, hiszen újabb kontroverz csoda látott napvilágot. Ezt a fürdőruhák új szabása okozta, amely ma Trunks név alatt vált ismertté. Elsősorban azért örvendtek fürdőruhák ilyen ellentmondásos fogadtatásnak, mert ezek voltak az első olyan fürdőruhák, amelyek szabadon hagyták a férfiak mellkasát.

Két évvel később a céget alapító Alexander MacRae 50 éves korában elhúnyt.

Háború utáni idők

A második világháború során a Speedo megint a katonák segítségre fókuszált, a háború után pedig újabb nagy keresleti hullám érte a fürdőruháknak köszönhetően, főleg a bikini iránt volt nagy érdeklődés, amit 1946-ban egy francia páros Louisem Réarda és a tervező Jacquesem Heimem fejlesztettek ki.

1956-ban megrendezték Melbourneben az olimpiaiát. Ez jelentette a Speedo számára a várva várt áttörést. Nemcsak szponzorálta az ausztrál úszócsapatot, amelyik nyolc aranyérmet is szerzett, de bemutatta Brief márkájú fürdőruhát, aminek teljesen új szabása volt. A Speedo az újításokkal nem sokat váratott magára, mert csupán egy évvel később máris új fürdőruhákkal állt elő, amelyek teljesen új anyagból készültek, ez pedig a nylon volt.

Az 1959-es év a terjeszkedés éve volt a cégnek, amely elkezdett az Egyesült Államokba exportálni és új divíziókat hozott létere, a nemzetközi piac figyelemmel kísérésére Új Zélandon, Japánban és Dél-Afrikában.

 

A Speedo igazolja elsőbbségét

A hatvanas évek a Speedo számára biztosítják a piacon az előkelő helyet a versenyfürdőruhák gyártásában, mert a Mexikói olimpián 1968-ban a 29 aranyérmes versenyzőből 27 Speedo fürdőruhában úszott.

 

A hetvenes években a Speedo újabb innovációval áll elő. Nemcsak nylont használ a fürdőruha gyártásához, hanem elasztánt is ad hozzá. Ezáltal a Speedo előtt kinyílik egy újabb lehetőségekkel teli ajtó az új stílusokhoz és sportruházat gyártásához vezető úton. Arról, hogy ez mennyire volt innovatív, meggyőződhetünk ma is, mert a nylon és elasztán kombinációját még ma is tömérdek terméknél használják.

Nem is kell különösebben hangsúlyozni, mert a figyelmes olvasó biztosan sejti, hogy az 1972-ben megrendezett olimpián Münchenben mi történt a Speedo fürdőruháival. A 22 megdöntött világrekordból 21 esetben Speedo fürdőruhát viselt a versenyző.

 

A 90-es évektől napjainkig

Lassan, de biztosan közeledünk a jelenhez. 1992-ben a vállalat bemutatta a S2000 Suit nevű fürdőruhát, amely csökkentette az úszó számára víz ellenállását 15%-kal, így nem csoda, hogy az aranyérmesek 53%-a a Barceloniai olimpián ezt a fürdőruhát választotta a versenyhez.

1994-ben napvilágot lát az első klórnak is ellenálló szövet, az Endurance. Hat évvel később Sydneyben a Speedo az új FASTSKIN márkájú fürdőruhával debütál, melynek köszönhetően 13 világrekordot döntenek meg a sportolók.

A 2008-as évben ünnepelte a Speedo 80. születésnapját, amit az új LZR Racer fürdőruha bemutatásával tett emlékezetessé. Ez a csúcsminőségű fürdőruha versenyzők részére készült, ebben úszott maga Michael Phelps is, aki 8 aranyérmet szerzett Pekingben.

A 2010-es év nagyon jelentős volt fürdőruhák világában, főleg a nők számára, akik beleszerettek a Speedo fürdőruhákba, és nem rendelkeztek kellő önbizalommal a fürdőruhában. A Speedo ugyanis piacra dobta az alakformáló és karcsúsító modelljét a Speedo Sculpture Shapeline fürdőruhát

Ezzel természetesen a Speedo számára még közel sincs vége a szárnyalásnak, hiszen a vállalat állandóan új technológiákat fejleszt ki, nem csupán versenyúszók, hanem szabadidős úszók számára is. Termékeik, mint a fürdőruhák és más úszókellékekkel is páratlan kidolgozással büszkélkedhetnek, olyan remek megjelenés és kényelem jellemzi őket, amire a vásárlóknak szüksége van, amit elvár. Hiszen a Speedo a vásárlóit a szívébe zárja.



További hasznos termékek