A versenyúszódresszek valóban hozzásegítik a jobb eredményekhez?

A versenyúszódresszek olyan téma, melyről az úszói közösségben nem egy vita robbant már ki. Ha a nem túl távoli múltba tekintünk vissza, rájövünk, hogy nem egy professzionális úszó versenyzett olyan úszódresszben, mely telis tele volt különböző egyedi technológiával azért, hogy minél jobb teljesítményt nyújthasson.

Ezek a technológiailag fejlett úszódresszek 2009-ben vonták magukra a figyelmet a Római világbajnokság alkalmával, amikor is sok úszó játszi könnyedséggel győzte le sorra a világrekordokat. A versenyre alkalmas úszódresszek azonban nem csupán az ismert, hivatásos sportolók számára elérhetőek, hanem olyan úszók számára is, akik nem éppen az olimpiára edzenek. A kérdés tehát az, hogy valóban hozzásegítik a versenyúszódresszek a jobb teljesítményhez viselőjüket? 

Versenyúszódresszek technológiája

Miben különböznek tehát a versenyúszódresszek a klasszikus, edződresszektől? Miért ennyivel jobbak? Ennek fő oka az, hogy a versenyre alkalmasak tömérdek érdekes technikai fejlesztést tartalmaznak, melyek fő célja a a víz ellenállásának csökkentése és a test jobb oxigén ellátásának biztosítása. A versenydresszek elsődlegesen víztaszító hatású anyagból készülnek,mely nem engedi, hogy a fürdőruha vizet szívjon magába. Ezek az úszódresszek többnyire kompressziós szabásúak, melyek csökkentik az izom oszcilációt és tompítják a bőr rezgéseit, ezzel is hidrodinamikailag tökéletesebb alakot kölcsönözve az úszónak.

Az úszódresszek kompressziós tulajdonságai javítják a vérkeringést a testben, ezzel is támogatva az úszó jobb teljesítményét.

Rengeteg versenyfürdőruhán hiányolhatjuk a varratokat. Ezek tulajdonképpen tartalmaznak varratokat, de ezek laposak, így úgy tűnhet, egy öltés sincs rajtuk. Lehet, hogy ez apróságnak tűnik, de akár egy ilyen kis dolog is jobb eredményekhez segítheti az úszót.

A versenyúszódresszek pszichológiai hatása

Nem feledkezhetünk meg a versenyúszódresszek pszichológiai hatásáról sem. Az, hogy a sportoló egy versenyen olyan úszódresszt viselhet, mely megannyi technológiát rejt magában, biztosan nem kevés önbizalmat kölcsönöz viselőjének. Placebó hatásnak tűnhet, de ha ez segít, akkor miért ne használnánk ki? Ha a versenyúszódressz nem is teszi szélsebessé, legalább gyorsabbnak érzi majd magát a vízben, ez az érzés pedig biztosan jobb eredményekhez segíti hozzá.

Tekintsünk vissza a történelembe

Tehát mennyire képes felgyorsítani viselőjét a versenyúszódressz? Rengeteg úszó világrekord, mely megdőlt, éppen a verseny úszódresszeknek köszönhetően dőlt meg. Vagy legalábbis a dresszek is közrejátszottak benne. Elvégre is, a versenyúszódresszek nem úsznak maguk helyett, kis igyekezésre is szükség van.

Azért, hogy alátámasszuk állításunkat, meg kell említenünk például Paul Biedermannt, aki éppen a már említett Római 2009-es versenyen győzött 400 méteren szabadon választott stílusban, sőt féltávon is jeleskedett, méghozzá világrekordot döntve. Maga Biedermann is ezt mondta a verseny után: “Hazudnék, ha azt állítanám, hogy az úszódresszem nem játszott szerepet a győzelmeimnél. Egy ilyen darab előnyt jelent, ezt senki nem tagadhatja.” Biedermann azonban nem az egyetlen volt, aki “megdöntött” megannyi világrekordot. Rómában összesen 43 rekordot döntöttek meg összesen.

Nem megengedett úszódresszek?

2009 óta azonban a versenyre használatos úszódresszekre vonatkozó szabályok jócskán megváltoztak. Jónéhányszor. A FINA először betiltotta, majd engedélyezte, végül újra betiltotta az egész testet beborító úszódresszeket a férfiak számára. Az új szabályok azt eredményezték, hogy a férfiak csupán jammerekben úszhatnak. A verseny úszódresszeknek tehát muszáj volt idomulni az új szabályokhoz.

Miért különböznek ennyire a versenyúszódresszek árai?

Az egyértelmű, hogy több ezer úszó van a világon, és mindegyik különbözik a másiktól, korban vagy akár a képességekben és tudásukban is, ezért a kínálatnak is ehhez kellett idomulnia. Némely úszó például a lehető legtöbb és legmodernebb technológia után áhítozik, mindezt egy modellben várja el, van aki nem ennyire igényes. Az egyes úszódressz modellek tehát abban különböznek egymástól, hogy milyen technológiákal rendelkeznek, ettől függ természetesen az áruk is, mely a Sporteonnál nagyjából a női versenyúszódresszek esetében a 142 000 forintos határt súrolja, a férfi úszódresszek esetében pedig közel 100 000 forintra hág az érték.

Végső döntés

Megéri tehát ilyen drága versenyre is alkalmas úszódresszt beszerezni? A történelem azt igazolja, hogy igen. Végérvényben pedig már említettük a 2009-es Római világbajnokságot is. A gyártók továbbá az úszódresszeket gondos laboratóriumi feljesztések mellett professzionális sportolók segítségével tökéletesítik, és a fejlesztésekbe nem kevés pénzt ölnek bele. A legdrágább versenyúszódresszek célja tehát az úszó fizikumából adódó lehetőségeinek maximalizálása és az izmai segítése, hogy így a legjobb eredményeket érhesse el. 



További hasznos termékek