“A vízibalett nagyon megterhelő sport, az emberek ezt el sem tudják képzelni, “ mondja ezt Katalin a prágai SK Neptún csapatából.

Szinkronúszás a vízibalett néven ismert és az úszás, gimnasztika, valamint balett kombinációit foglalja magába. Az eredmény egy művészi alkotás a medencében, mely nem csak összhangot hoz létre, de kemény edzést is jelent. Ahhoz, hogy ezzel a sportággal közelebbről is megismerkedhessünk, ellátogattunk és részt vettünk a SK Neptún prágai csapat reggeli edzésén, valamint Katalin edző nőt is kikérdeztük :-)

Reggel 7 órai ébredés kissé necces, milyen gyakran edzetek valójában?

A nagyobb lányok, 13 - 15 éves korig hétfőn, szerdán, pénteken, szombaton 2x (reggel, este), ezen kívül csütörtök reggel iskola előtt. A fiatalabb lányok hetente egy alkalommal végzik az edzéseket.

 

Miként folynak ezek az edzések?

Mindig bemelegítéssel és tornával kezdünk, majd a vízben kb. fél órát úszunk és további másfél órát a helyes technika elsajátításának, pozícióknak, kötelező felállásoknak szentelünk. Az edzés kb. 2-4 órán keresztül tart, az úszás mellett  később a szárazföldön is edzünk ami alatt a futást, kondíció fokozást, erősítést, balettet értjük.

 

Ezek szerint a lányoknak jól kell tudniuk úszni?!

Természetesen, ez az alapja a fizikai kondíciónak. Az úszás az edzések mérvadó részét képezik, a csütörtöki edzések szinte csak az úszásról szólnak. Amikor a lányok a szinkornúszásba kezdenek, akkor eleinte csak úsznak, mivel ezt tökéletesen kell elsajátítaniuk ahhoz, hogy haladni tudjanak tovább.

 

 

 

 

Milyen korban léphetnek be a csapatba?

Az előkészítőbe 6 éves kortól veszünk be lányokat. Ez az a kor, mikor már a lányok tudnak magukról gondoskodni és egyben nagyon gyorsan tanulnak. Az előnye az, hogy a lányok ebben a korban kicsik és könnyűek, ezáltal minden könnyebben megy nekik.

 

Hány tag van egy csapatban összesen?

A csapatban mindig 8 versenyző plusz ketten helyettesítenek. Ebből az alap felállásból választjuk ki a legjobbat a duóhoz és szólóhoz.

 

 

Hogyan zajlanak a versenyek, többféle versenyszám van?

A fiatalabb lányok kizárólag csapatban versenyeznek, az idősebbek szólóban és duóban is. A szereléseken kívül minden versenyző önmagáért is versenyzik a kötelező számokban. Ez két előre megszabott és két kisorsolt versenyszám. Továbbá előírt a versenyzők úszódressze is, mely csak fekete lehet fehér úszósapkával és a csapatban versenyzőkkel ellentétben hasznáhatnak úszószemüveget. A pontokat melyeket külön megszereznek, a végén beleszámítják a csapat összesítésébe.

 

Az értékelés kérdésébe kezdtünk. Hogyan  értékelik a szinkronúszókat?

A szabad szerelésnek a idő limitjén kívül nincs más szabálya. Három jegy szerezhető be. Az első a mozgás technikáért, itt azt értékelik, hogy pl. a láb mennyire áll ki a vízből és egyebek. A második jegy a művészi hatásért, ahol nem csak a koreográfiát értékelik, de a versenyzők arckifejezését is. Ezért arra tanítjuk a lányokat, hogy mosolyogjanak, vagy épp komolyak legyenek - a zenétől függ. :-) Az utolsó jegy a gyakorlat nehézségén alapul. A szerelés alatt a csapatnak be kell úsznia az egész medencét és senki sem érintheti a medence szélét vagy alját.

 

 

 

A szerelést zene kíséri, a lányoknak tehát ritmus érzékkel is rendelkezniük kellene? Hallják a zenét a víz alatt?

Érezniük kellene a ritmust! Ha nem, meg kell tanulniuk utánozni a csapattársak mozgását. Minden szerelés 8 ütemből áll és az edzések a tornateremben is történnek, ahol a koreográfiát gyakorolják. Az edzések során a lányoknak a feljátszott anyagot engedjük ahol a számolás is fel van játszva. Ahhoz, hogy hallják a zenét a vízben is, víz alatti hangszorókat használunk. A probléma akkor van, ha kiesik a versenyek alatt, de ilyen akadályokat is meg kell tanulniuk leküzdeni.

 

Szerinted ezen a sporton mi a legnehezebb?

A legnehezebb szerintem összehangolni mindezt :-) Minden mozdulatnak a víz felett tökéletesnek kellene lennie és összehangolva kell legyen a víz alattiakkal. A lányoknak érezniük kellene a testük tengelyét és a kezüket ott tartani ahol kell. Továbbá mindennek tökéletesnek kell lennie és jó fizikai és pszichikai kitartással kell rendelkezni.

 

Még az érdekelne engem, milyen kitartással rendelkeznek a lányok? Mennyi ideig kell kibírniuk a víz alatt, levegő vétel nélkül?

Mi ezt nem számoljuk másodpercekben, de méterekre. Mivel teljesen más, ha az ember a kádban tartja vissza a lélegzetét és más, ha mozgás közben teszi azt magas pulzussal. A lányaink egy levegő vétel alatt 50 métert úsznak le, mely egy medence hossza. Ezt kb. egy perc alatt teszik meg. Ha a lélegzetüket egy lavórba mártott fejjel kellene visszatartaniuk, fél vagy egy teljes perccel is tovább bírnák. A legnagyobb versenyeken mint pl. az olimpia, a víz alatti szakaszok 20 másodpercig tartanak.

 

 

 

 

Ez nagyon nehéznek tűnik, tényleg az összes lány képes erre?

Igen, minden az edzésen alapul. :-) Ezen felül a csoportunk összes tagjának rendszeresen kell járnia a sport orvosunkhoz, ahol rengeteg teszten esnek át. Az egyik teszt abból áll, hogy a lányok kapnak egy orr csipeszt és próbálja, hogy mennyi ideig bírja ki a víz alatt. Ezek a tesztek elengedhetetlenek a versenyzők számára.

 

Természetesen meg kell, hogy kérdezzem milyenek a lányok úszódresszei és mit tartalmaz a további kinézetük?

Az úszódresszeket varratjuk és magunk tervezzük. Fontos, hogy színesek legyenek és a lányok láthatóak legyenek a vízben. Gyakran saját maguk varrják rá a glittereket. Az úszódresszeknek egyrészesnek kell lenniük és el kell fedniük az intim részeket, valamint a köldököt. Továbbá a tetoválásoknak nem szabad látszódniuk, gyakran testtapasztot használunk elfedésükre. Az ékszerek és úszószemüvegek szintén nem megengedettek. Ahhoz, hogy a lányok haja ne lógjon a szemükbe, egy egyszerű és természetes készítményt teszünk rá amely házi zselatinból készül. A vízben nem oldódik és tökéletesen tart. Annyi a hátránya, hogy a lányok egy hét után sem szabadulnak meg tőle :)

 

 

Lehet, hogy ezt a kérdést gyakran hallod - mi a helyzet a férfi kategóriával? :-)

Nagyon kevés fiú van ebben a sportban :-) Mi szívesen fogadunk magunk közé fiúkat. Csehországban akad pár bátor jelentkező, akik ráadásul nagyon ügyesek. Ezen felül - ki ne szeretne maga körül ennyi sok szép lányt?

 
 
 

Utolsó kérdés a végére. Te magad is versenyeztél és most idődet az edzésnek szenteled. Milyen a külvilág reakciója a hobbidra?

Ma már jobb mint régen volt, amikor mindenki azt gondolta, hogy egy egyszerű táncról van szó a vízben. Mára már ezt a sportot az emberek jobban ismerik és érdeklődnek felőle. Amikor elmagyarázom nekik, akkor elismerik, hogy ez nem csak egy játék és mindig meglepődnek amikor megtudják, hogy mind ezt ingyen csinálom. :-)

 

 

 

 

 


További hasznos termékek