Az úszósapkák szövetei

Miből gyártják az úszósapkákat? Az úszósapkák többféle szövetből készülnek. Ha tovább olvastok, megtudhatjátok előnyeit és hátrányait.

 

Anyag úszósapka lycra-ból (rugalmas szövet)

Az anyag sapka hasonló vagy (azonos) szövetből készül, mint az úszódresszek. Egy elasztikus szintetikus szövetről van szó, mely gyorsan szárad, tartja a színét és rugalmas. A sapka szélén általában hozzávarrott gumi található, hogy a sapka jobban tartson. Leggyakrabban ezek a sapkák több részből vannak összevarrva.

Az előnyei azok, hogy nem húzzák a hajat, könnyen felvehető, a fejhez alkalmazkodik még akkor is ha a hajunk össze van fogva.

Hátránya a többi típusú sapkával szemben az, hogy tovább szárad.

 

 

Latex úszósapkák

A latex szövet nagyon elasztikus és alkalmazkodó. A latex sapkák sokkal vékonyabbak mint pl. a szilikonból készültek.

Az előnyük abban rejlik, hogy a fejhez jobban alkalmazkodnak, rugalmasabbak és nem olyan szilárdak. A latex sapkák nem engedik át a vizet és elég őket használat után megtörölni. Másik nagy előnyük az áruk, az olcsóbb sapkák közzé tartoznak. 

A hátrányuk az, hogy alacsony az élettartamuk, mivel könnyedebbek ezért gyorsabban szakadnak. Továbbá nehezebb őket a fejre húzni, a latex húzhatja a hajat..

   

 

Szilikon úszósapkák

Szilikon sapkák, a legkeresettebbek. A szilikon egy rugalmas szövet és az élettartama is aránylag hosszú.

Vízálló és tartós. A szilikon sapkákat elég megtörölni és szárazak lesznek. Többféle típusban és formában készülnek.

Hátránya az, hogy elég szilárd ezért a felöltése elég nehézkes, főleg hosszú hajra.

 

Neoprén úszósapkák

A neoprén sapkákat hideg vízben való úszáshoz tervezték, így különösen alkalmasak a téli úszásra, a tavasz kedvelőinek vagy a triatlon szerelmeseinek. A sapkák tökéletes hővédelmet és hidrodinamikai tulajdonságokat kínálnak.

A neoprén sapkák előnye, hogy az anyag ereje miatt a fejét melegen tartja. Nem csak a fejed, hanem a füled is, mert általában az áll alatt futó szalag tökéletesen lefedi. A sapka nem csúszik le fejünkről sem füleinkről, szalagjának segítségével.

A hátránya, hogy a többi sapkához képest a neoprének valamivel tovább száradnak. Nem alkalmasak a rendszeres fedett uszodákra, mivel nagyon melegítik a fejünket. :-)

 

   

Egyéb szövetek

 

Ide sorolhatjuk a spandex és szilikon kombinációját. A spandex úszósapka az anyag és szilikon határán helyezkedik el. A belső része kellemes anyag, mely nem húzza a hajat, a külső rétege pedig vízhatlan. Ez a szövet drágább mint az általános szövetek, de kényelmesebb. A sapka könnyen felvehető, de fontos, hogy a méret megfelelő legyen, különben könnyen lecsúszik.

Úszósapkákat gyártanak még más műanyagokból is. Úszásra viszont a fent említettek a legalkalmasabbak.További hasznos termékek