Hogyan kezdjünk neki a verseny úsznásnak?

Olvassatok bele a beszélgetésünkbe Miska Procházkovával arról, hogy milyen utat tett meg a verseny úszásig, milyen csapdákat hozhat és hány éves korban a legjobb elkezdeni.

Milyen hosszú ideje úszol és mi vezetett ideáig?

Alapvetően kislány korom óta úszom, de verseny szinten 12 éve. A fiú testvérem is régóta úszik és amiért a szüleim látták, hogy ez jót tesz neki, engem is beirattak, amiért borzasztóan  hálás vagyok nekik.

Milyen volt számodra a kezdet? Próbáld kicsit közelebb hozni nekünk. Mi volt a legnehezebb az elején, és mi a legnehezebb most?

A kezdetek kegyetlenek voltak, mindig merülni akartam és játszani. De mihelyt a kötelező órák megkezdődtek, az edzők gondoskodtak rólunk, és megadták nekünk az első megfelelő alapismereteket. A legrosszabb pedig a reggeli 5 órai korán kelés volt, amikor a normális emberek még javában aludtak.

Már kezdettől fogva az volt a célod, hogy versenyezz?

Abban az időben, 10 éves gyerekként még nem igazán tudtam, hogy versenyek is léteznek. De a szüleimnek ez biztosan megfordult a fejükben, mivel mindketten egész életükben futottak és versenyeztek. Tehát az elsődleges célom nem ez volt, de idővel odáig jutottam, hogy a rengeteg edzés  és vízben eltöltött idő után, nekem a versenyzés a hab a tortán.

Milyen úszási eredményeid vannak?

Idősebb és fiatalabb diákként, több bajnoki címem is van. Leginkább 100 és 200 pillangó és 200, 400 és 800 méteres gyorsúszásban.

És mi a jelenlegi sikerem? Az a tény, hogy még mindig úszok, és a nyári és téli szezon végén Csehországban tudok versenyezni a cseh úszás legjobb úszóival. Mindig nagy motiváció, elkezdeni az edzési programot, és még jobban dolgozni magamon. Élvezem ezt a sportot és mindig is szórakoztatni fog. A víz a második "otthonom".

Hogyan csiszolod az úszási formádat? Milyen gyakran jársz edzeni és kombinálod az edzésed más sporttal?

Az utóbbi időben túlzottan nem csiszolom, inkább többet pihenek, és talán az edzéseim számából is kicsit vissza veszek,  igény szerint.

4-8x edzem hetente, az úszást kombinálom a futással tudok, és mostanság egy héten x próbálok beilleszteni egy órát az edző teremben. Némelyik héten megengedhetek magamnak többet, néha kevesebbet. Minden az iskolától és a munkámtól függ, de mindenekelőtt igyekszem hallgatni a testemre.

A következő szezonra a triatlont is be szeretném iktatni, de egyelőre  minden a csillagokban van.

Van esetleg valamilyen példaképed úszásban?

Mivel a pillangó úszást szeretem, mindig is nagyszerű példakép volt számomra Michael Phelps. Ő egy legenda az úszás világában. Figyelemmel követem az ausztrál úszókat is, különösen Mack Hortont. Szeretem, ahogy az ausztrálok közelítik meg az edzéseket, és hatalmas úszókat nevelnek.

Hogyan juthat el az ember a versenyzéshez és mire van szükség?

Egyszerű, a gyerek kis kora óta úszik valamilyen klubban, az edző a gyereket bejelenti megyei versenyekre és itt kezdődik el minden. Elengedhetetlen a regisztráció egy uszodában,  és mindenekelőtt úszódressz/nadrág, úszósapka és úszószemüveg. Ezek nélkül nem fog működni. ;-)

Van-e ideális életkor a versenyzés megkezdéséhez, vagy a kortól függetlenül, bármikor bárki belekezdhet?

Az úszás legjobb ideje a gyerekkor, talán a 7-10 év. A gyermek leginkább az egyéni módszerekkel és technikákkal ismerkedik meg, de természetesen nincs szükség arra, hogy a gyermekre bármit is erőltessenek. Fontos, hogy megtanuljon más sport tevékenységeket is és fejlessze más érdekeltségeit is.

Miért buzdítod az embereket a verseny úszásra? Mit hoz nekik?

A versenyzés nagy elkötelezettséget jelent ehhez a vízi sporthoz. Mint bármely más verseny sport esetében, itt is sok időt kell eltölteni edzéssel. Másrészt a verseny szinten a sport valamilyen módon gyermeket felneveli, és nagyszerű alapot biztosít a következő évekre. A kitartás, az elszántság, az önfegyelem, az új barátságok az életben, mind ezt el lehet érni az úszással.

Van esetleg valami, amit tanácsolnál azoknak az embereknek, akik még hezitálnak és nem tudják eldönteni, hogy fogjanak e bele vagy sem?

Soha ne félj és vágj bele! Próbálj ki néhány versenyt különböző ágazatban, majd döntsd el, van-e értelme számodra és élvezed e, vagy épp fordítva.



További hasznos termékek