Hogyan melegítsünk be úszás előtt?

Tenisz, röplabda, futás vagy erősítés előtt célszerű bemelegíteni. Miért lenne épp az úszás kivétel? Bár az úszás egy nagyon kíméletes sport az emberi test számára, de mindig egy fizikai tevékenységről van szó, amely megmozgatja az izmokat, ezért jó, hogyha megfelelően bemelegítjük őket, mielőtt beugranánk a medencébe.


 

A bemelegítés úszás előtt gyakran elhanyagolt része az edzéseknek, ami végzetes hiba lehet. Azonban a néhány perces nyújtás jelentősen kiküszöbölheti egyes izmok kellemetlen meghúzódását. A nyújtás célja az izmok megnyújtása, melegítése es a vérkeringés beindítása. Ezután készen állnak a fizikai terhelésre, és nem érheti őket meglepetés.

Néhány úszómedence speciális sarkokkal rendelkezik, amelyek például sínekkel, gerendákkal vagy tornához való segédeszközökkel vannak felszerelve. Ha a te medencédben ilyenek nincsenek, egyszerűen csak nyújts egyet a medence szélén. Hogy ha esetleg szégyellsz a többi ember előtt, akkor még az öltözőbe tedd ezt meg.

A bemelegítés jó ha dinamikusan indul. Próbálj meg egy párszor ugrálni, helyben futni (vigyázz meg ne csússz), vagy végezz egy pár guggolást, hogy a szervezet felismerje, hogy valami történni fog. Dinamikus előre- és hátra lendítéseket végezhetsz az egész karoddal. Ez fokozatosan fokozza a szív és a vér áramlását a testben és az izmokban.

Példák a gyakorlatokra

  • Körözés a fejjel, csuklóval, könyökkel, vállal, térddel és egész lábakkal

  • Széles terpesz, hajolj előre, majd váltakozva tedd a kezeid előre a földre

  • Guggolás

  • Helyben ugrálás

  • Előre és oldalra való kilépegetések

Ezután rövid de jól átgondolt nyújtásba kezdhet. Haladj fejtől a lábujjig, húzd meg nyakad, karokat, vállakat, hátad, combokat, vádlidat.

TIPP! Használd ki mind azt, amit magad körül látsz. Igen, a medencét is! Milyen az állóképességed?

A javasolt nyújtások közé tartoznak a  jóga gyakorlatok is. Ha nem ismered a jogát, csak tanuld meg, hogyan köszöntsd a napot. Ez egy komplex gyakorlat, amely jól nyújtja és felszabadítja az izmokat az egész testben.

Legalább 5 percet kell a bemelegítésre szánnod, de a legideálisabb 10 perc. Ezután a tested készen áll a sporttevékenységre, és az első tempókra a hideg vízben.



További hasznos termékek