Hogyan válasszunk füldugót?

Apróság, de sok úszó számára az úszó füldugó rendkívül fontos kiegészítő. Minden fontos információt egy helyre gyűjtöttünk. Ismerd meg a megfelelő füldugó kiválasztásának fortélyait.

 

Mire valók az úszóknak szánt füldugók?

Az úszóknak szánt füldugók megakadályozzák, hogy víz jusson a fülbe és a hallójáratba. Megakadályozzák a belső hallójárat gyulladását és egyéb kellemetlenségeket, amelyek a fülbe jutott víz miatt keletkezhetnek. Szaknyelven ezeket a problémákat időnként „úszófülnek” vagy „szörfös fülnek” szokták nevezni. Ezért mindenkinek, akinek ilyen problémái vannak, vagy egyszerűen csak nem szereti, ha víz megy a fülébe, füldugót kell használnia. Fontos, hogy a megfelelőt válasszuk, elkerülendő az esetleges fertőzéseket vagy fájdalmat, és megakadályozandó, hogy víz jusson a fülünkbe.
 

 

Milyen típusai vannak az úszáshoz tervezett füldugóknak?

A karimás füldugók kúp alakúak, több peremmel, amelyek a vízzel szemben gátként működnek, és a hallójárat belsejében helyezkednek el. A karimás füldugók a legkelendőbb füldugók, újrafelhasználhatóak, így kezdőknek jó kiindulási alapot jelentenek. Minél több karimával rendelkezik a füldugó, annál szorosabban zár. A Speedo BioFUSE Aquatic rendelkezik a legtöbb karimával, ezt mindenképp jó szívvel ajánljuk. Megfelelő gondozással sok-sok leúszott kilométert kibírnak, csak mossuk le őket otthon langyos vízzel, és hagyjuk megszáradni.
 
Az ergonomikus füldugókat úgy alakították ki, hogy szorosan illeszkedjenek a fülbe és laposan rásimuljanak a külső fülre. Az ergonomikus füldugókat párban szállítják, más formája van a jobb és a bal fülbe való dugóknak.
 
 
A formázható szilikon füldugó azok számára a legjobb választás, akiket zavarnak a hallójáratba dugott dugók. A szilikon tömítőanyag golyóvá formálódik és „lezárja” a füljáratot. A formázható szilikon füldugók hátránya, hogy csak néhányszor lehet használni őket. Nem moshatók, így megreked bennük a por, a fülzsír és egyéb szennyeződések. A szilikon füldugókat a vízbe merülés előtt kell felhelyezni. Hidegebb vízben a szilikon kissé megkeményedhet, és nehezebb formázni. A szilikon idővel megkeményedik és veszít a hatékonyságából. Néhány használat után újakat kell beszerezni, de ettől függetlenül még mindig nagyszerű tömítő hatásuk van.
 

Hogyan kell helyesen használni a füldugókat?

Először is fontos megjegyezni, hogy a füldugók búvárkodásra nem alkalmasak. Addig nincs gond, amíg a felszín alatt egy-két méteres mélységnél mélyebbre nem merülünk. A lényeg a fülben lévő nyomás megfelelő kiegyensúlyozása, és amint ez nem lehetséges, akkor komolyabb problémák fellépését kockáztatjuk. Ugyanez a helyzet például egy repülőgépen is, ahol a nyomáskiegyenlítésnek megfelelően kell működnie. Felhelyezéskor soha ne alkalmazzunk erőt, a fülek egyéni formája miatt mindenkinek egy kicsit másképp fognak illeszkedni.
 

 

Milyen füldugót válasszunk a gyerekeknek?

A gyerekek imádnak pancsolni vízben, de a játéknak gyakran az vet véget, hogy a víz belemegy a fülükbe. A jó minőségű, gyerekeknek szánt dugók segíthetnek megelőzni a kellemetlen füldugulást és a fülfájást. A gyermekeknek szánt füldugók valójában csak a kisebb méretükben különböznek a felnőtt modellektől. Figyelembe veszik a kicsi és szűk hallójárat minden szerkezeti sajátosságát, és tökéletesen megvédik a gyermeket a medencében való tartózkodás után fellépő fülgyulladástól. Szerintünk mindenképpen érdemes fontolóra venni a formázható szilikon füldugók használatát is, de ezeknél felnőtt segítségére van szükség a behelyezéshez és a kiszedéshez. Gyermekek esetében kifejezetten javasoljuk, hogy a füldugókat úszósapkával együtt használjuk. Így nem csak a dugók elvesztésének kockázata lesz kisebb, de a hatékonyságuk is megnő.
 

Még egy tipp a végére:

A füldugók mellé úszósapka használatát is javasoljuk. Az úszósapka eltakarja a füldugókat, így minimálisra csökkenti azok elvesztésének kockázatát, és egyben növeli a füldugók hatékonyságát.
 
Kerüljük a „szárazföldi”, pamutból, habanyagból vagy viaszból készült dugók használatát. Ezek magukba szívják a vizet, így úszásra teljes mértékben alkalmatlanok. A zaj elleni füldugók és az úszásra szánt füldugók két teljesen eltérő műfajt képviselnek és nem felcserélhetők.


További hasznos termékek