Hogyan válasszunk tenyérellenállást?

A tenyérellenállás nagyszerű eszköz az edzés változatosabbá tételéhez, a technika javításához és a felsőtest izmainak erősítéséhez. Azonban többféle típusa létezik, és nem mindegy, hogy melyiket választod az első próbálkozásokhoz, és melyek azok, amiket inkább tapasztalt úszóknak ajánlunk. Milyen típusok léteznek, és miben különböznek egymástól?

A tenyérellenállások típusai

A legfontosabb az, hogy mihez akarunk kezdeni velük az uszodában, és mire fogjuk használni őket. A kéztempód szeretnéd erősíteni? Javítani a vízérzékedet, vagy csak érdekesebbé tenni az edzésedet? A tenyérellenállások lehetnek klasszikus, a vízellenállást növelő, továbbá ujjas, anti-ellenállás kivitelűek vagy úszókesztyűk. A tenyérellenállások az összes úszásnemhez – pillangó, hátúszás, mellúszás és gyorsúszás – használhatóak.
 

Milyen méretű tenyérellenállást válasszak?

A tenyérellenállások mérete határozza meg az ellenállás mértékét, vagyis minél nagyobb az eszköz, annál nagyobb lesz az ellenállás, és annál nagyobb erőfeszítést kell kifejtenünk, hogy a vízben mozogjunk. A lyukacsos ellenállások nemcsak a vízellenállást csökkentik, hanem a vízérzéket is javítják, a víz jobban körbefolyik a tenyérellenálláson. Kezdőknek, akik még csak most ismerkednek a tenyérellenállásokkal, olyan modelleket ajánlunk, amelyeken sok lyuk van, és legfeljebb 10%-kal nagyobbak, mint a tenyerünk. A kartempónk erősödni fog, ugyanakkor nem rontunk a technikán és magunkban sem teszünk kárt. A tapasztaltabb úszók nagyobb tenyérellenállást is választhatnak. Az ellenállások méretét az úszó edzettségi szintjének és tapasztalatának megfelelően kell megválasztani.
 

 

Tenyérellenállások kezdőknek

A vízellenállás növelésére szolgáló tenyérellenállások a legismertebbek és a leggyakrabban használtak. A különbségek a méretben, az alakban és a kézhez való rögzítés módjában rejlenek. A használat módja és a javasolt módszerek mindig az adott modellnél találhatóak. Ezeknek az eszközöknek a fő célja elsősorban a felső végtagok erősítése. A kezdő úszóknak olyan tenyérellenállást érdemes választaniuk, amelyek alakja kontúrosabb, több vízáteresztő lyukkal rendelkeznek és kisebbek. A kezdők tenyérellenállásai legfeljebb 10%-kal nyúlhatnak túl a kézfejen. Ezeknek a modelleknek kisebb az ellenállása, kevésbé terhelik az ízületeket és kevesebb erőt igényelnek. Ilyen kezdők számára ideális tenyérellenállás például a kedvező árú Mad Wave Paddle vagy a BornToSwim Aqua Tech.
 

Tenyérellenállások haladó úszóknak

Már régóta úszol, és a tenyérellenállások nem teljesen ismeretlenek számodra? Úgy érzed, hogy itt az ideje egy szinttel feljebb lépni? Ebben az esetben már kereshetsz olyanokat, amelyek nagyobb felülettel és egyenesebb kialakítással rendelkeznek. Választhatunk olyanokat is, amelyeknél több lehetőség van a gumiszalagok megkötésére, csak az ujjakra téve azokat, és ezzel még tovább növelve a nehézséget. Jó választás lehet például az Arena Vortex, a Michael Phelps Strength Paddle vagy a Tyr Catalyst Stroke Training Paddles. Ha már hozzászoktál a tenyérellenállások használatához és gyakran úszol, gyakrabban is beépítheted őket az edzésedbe, illetve növelheted a vele leúszott szériákat. Csak arra kell ügyelned, hogy a válladat ne terheld túl.
 

Finger Paddles (ujjellenállások)

Az ujjellenállások kisebb méretűek, csak a kéz ujjaira kell felhúzni őket, és elsősorban az ún. sculling gyakorlatokra, a vízérzetet fejlesztő edzésre tervezték őket. Az ujjellenállások kiválóan alkalmasak kezdők számára, mivel méretük és formájuk révén nem igényelnek nagy erőt. Az ujjellenállások az összes úszásnemhez – pillangó, hátúszás, mellúszás és gyorsúszás – használhatóak. Rendkívül népszerű modell a Speedo Finger Paddle.
 

 

A tenyérellenállások rögzítésének típusai

Nem minden típusú tenyérellenállás teszi lehetővé a különböző rögzítési módokat, ám ha van rá lehetőséged, feltétlenül próbáld ki, hogy melyik a legkényelmesebb számodra. Az egyes ellenállások pántjai eltérőek, ezért ha érdekelnek a különböző változatok, próbáld ki néhány tippünket.

 

Antipaddle (anti-ellenállások)

A hagyományos tenyérellenállásokkal ellentétben ezek a MadWave által gyártott modellek csökkentik a kezek ellenállását a vízben. Remek segítséget jelentenek a technika fejlesztésében. Használatuk során a kéz keresi az optimális pozíciót a húzáshoz, az antipaddle pedig az alkarok nagyobb mértékű használatát kényszerítik ki. Az antipaddle modellek ívelt felülettel rendelkeznek, olykor egészen hegyesek. Egy meglehetősen ritka típusról van szó, amelyet általában csak rövid ideig használnak az edzés során
 

 

Neoprén úszókesztyű

Az Aqua gloves vagy úszókesztyűket elsősorban aqua aerobikhoz használják. Kisebb mértékben úszáshoz is alkalmasak, de kevésbé elterjedtek. A kesztyűk puha neoprénből készülnek, és úszóhártyát képeznek az ujjak között, ami növeli a kéz ellenállását a vízben.

 

Milyen gyakran használjunk tenyérellenállásokat?

A legfontosabb, hogy megszokjuk az ellenállások használatát, megtanuljuk érezni a húzásnál őket, és több erőt tudjunk kifejteni a kartempónál. Mindenesetre a tenyérellenállásokkal történő úszásnak a teljes edzés 20%-ánál többet semmiképpen sem szabad kitennie. Mivel ez valami új és megerőltetőbb dolog, így célszerű egy hosszú levezetést is beiktatni az edzés végére. A kezdőknek a kisebb, lyukacsos tenyérellenállásokkal javasolt kezdeniük, majd fokozatosan áttérni a nagyobb méretű és nagyobb ellenállást kifejtő modellekre (ha az ellenállás növelése a cél).
 

Egy TIPP a végére:

 
Az intenzitás növeléséhez javasoljuk, hogy a tenyérellenállásokat a lábbóják használatával kombináljuk, amelyet a lábak közé helyezve kiiktatjuk a lábtempót, és így még jobban megnöveljük a kéz által végzett munkát.


További hasznos termékek