Hogyan válasszunk úszóbóját?

Az úszóbója remek és egyre népszerűbb segítőtárs a nyílt vízen, a hosszútávúszásban vagy a jeges vízben történő úszáskor. Sokféle úszóbója létezik, és nem árt, ha az ember kiismeri magát közöttük.

 

 

Miért érdemes úszóbójával úszni?

Az úszóbóját mindenekelőtt a saját biztonságunk érdekében célszerű használni. Ha a nyíltvízi úszás közben véletlenül rosszul becsültük meg az erőnket, vagy elkapott a görcs, egy úszóbója felbecsülhetetlen segítséget tud nyújtani. A bójában könnyedén megkapaszkodhatunk és kipihenhetjük magunkat. De legfőképpen a bója láthatóbbá tesz bennünket a többi úszó vagy az elhaladó hajók számára. Az úszóbója használatával gondoskodhatunk a szükséges biztonságról a nyílt vízen, amely akár életmentő is lehet.
 

Hogyan ússzunk bójával

 
Az úszóbóját a derekunk körül rögzítjük egy hevederrel, amely a bója részét képezi. A heveder a bójához van kötve, ami nagy szabadságot biztosít úszás közben. A bója szabadon lebeg mögöttünk, és semmilyen módon nem zavar, ugyanakkor szükség esetén azonnal elérhető.
 

 

Úszóbója tárolóval vagy anélkül?

Léteznek tárolóhellyel rendelkező és anélküli úszóbóják is. A tárolóhely nélküli bóják általában olcsóbbak, és elsősorban az alkalmi úszók számára megfelelőek. Ez a bója elegendő láthatóságot és védelmet biztosít. Ha csupán láthatóak szeretnénk lenni a környezetünk számára, és vészhelyzet esetén a bójába kapaszkodni, akkor ez a jó választás. A klasszikus, tárolóhely nélküli bóják közül a Swim Secure Tow float modellt ajánljuk.
 
A tárolóhellyel rendelkező bóják nemcsak a hosszabb távokat megtenni készülő úszók számára alkalmasak, hanem például azoknak a felfedezőknek is, akik a túlsó partra akarnak átúszni és onnan gyalogosan visszatérni. A tárolóhellyel rendelkező bója azok számára is remek választás, akik félnek értéktárgyaikat a strandon őrizetlenül hagyni. Így nemcsak az életünket, hanem a bójában tárolt személyes holmijainkat is biztonságban tudhatjuk. A bója méretétől függően kényelmesen tárolhatjuk benne a kulcsainkat vagy akár a papucsot, törölközőt, mobiltelefont, váltóruhát, ivópalackot és más szükséges dolgokat. A legnépszerűbb, kellően nagy tárolóhelyet biztosító bója a jól bevált Swim Secure Dry Bag.
 

 

Hogyan kell felfújni az úszóbóját?

A bójákat egyszerűen, szájjal lehet felfújni, így nem kell pumpát használni. A legtöbb bóját egy egyirányú szelep segítségével lehet felfújni, amelyet aztán összenyomva vagy kicsavarva ereszthetjük le ismét a bóját. Jó tudni, hogy a tárolórekesszel rendelkező bójáknál nem azt a kamrát fújjuk fel, ahová a cuccainkat rakjuk, hanem a szomszédos kamrát. Ha szükséges, úszás közben kinyithatjuk a bóját, és kivehetjük a szükséges dolgokat anélkül, hogy a bóját le kellene eresztenünk. A leeresztett bója mindenhol elfér, és nem foglal sok helyet.
 

Milyen méretű bóját válasszak?

 
Még a legkisebb úszóbóják is jelentősen segítséget nyújthatnak. Minél nagyobb a bója, annál nagyobb a felhajtóereje. Nagyobb bója megvásárlásával nem hibázhatunk, és a leeresztett bóják közötti különbségek nem olyan nagyok. A szebbik nem számára általában az s–m méret (20–28 l) elegendő, a férfiaknak pedig az l–xl (35–50 l) méret ajánlott. Az úszóbója mérete elsősorban a holmik tárolására szolgáló tárolóhely méretében és az általános teherbírásban különbözik.
 

Bóják speciális célokra

 
A tárolóhellyel rendelkező vagy tárolóhely nélküli bójákkal még korántsem merült ki a lehetőségek tárháza. Számos más bója is létezik, amelyek speciális célokra szolgálnak. Érdekességképpen bemutatunk néhány különleges úszóbóját, amelyeket nem árt ismerni.
 
Bója hosszútávúszóknak – Hosszú távokra a Swim Secure Tow Float Elite bója a legalkalmasabb, amelyen egy háló van a frissítők tárolására. Így azonnal kéznél lehet az izotóniás ital, az energiazselé vagy a magnézium, így hosszas megállások nélkül gyűjthetjük tovább a leúszott kilométereket.
 
Swimrunhoz vagy túrázáshoz – Egy másik különleges bója a Swim Secure Wild Swim Bag, amely nagyon népszerű a SwimRun versenyeken, de kirándulóknak is, akik a vállpántoknak köszönhetően prímán használhatják a bóját klasszikus hátizsákként, majd úszóbójaként is.
 

Még egy tipp a végére:

 
Bár a bóják nem életmentő eszközök, mindig használjunk minőségi és márkás, tanúsítvánnyal ellátott úszóbójákat. Olcsó, no name bójákat vásárolni nem biztos, hogy megéri.
 
Az úszóbójákat az autók biztonsági övéhez vagy a kerékpáros sisakhoz hasonlíthatjuk. A nyíltvízi úszásnak mindig részét kellene képezniük a bójáknak. Egyáltalán nem akadályozzák sem a pancsolást, sem a hosszabb úszóedzéseket, és sosem árt, ha szükség esetén kéznél van egy praktikus segítő.


További hasznos termékek