Hogyan válasszunk uszonyokat?

Az uszonyok kiválóan alkalmasak kezdőknek és tapasztalt úszóknak. Tarkítják az edzést, gyorsítják az úszást és segítenek a megfelelő testtartásban. Azonban fontos a megfelelő típust választani.


 

Uszonyok lehetnek rövidek vagy hosszúak, keskenyek vagy szélesek, lágyak vagy kemények, teljes zárt sarokkal, vagy csak egy pánttal. A választás azon múlik, hogy mire akarjuk használni.

A kiválasztásnál a legfontosabb, hogy az uszonyok tökéletesen illeszkedjenek, nem szabad, hogy a lábaink kijárjanak belőlük. nem szabad, hogy bárhol nyomjanak.

A puha uszonyok különösen alkalmasak a kezdőknek. A puha lapú uszonyok jó hajtást biztosítanak lábainknak a vízben. Nincs szükség arra, hogy a rúgásokba annyi erőt fektessünk, mint uszonyok nélkül és így nem olyan megerőltető az úszás. Az uszonyok segítenek a kezdő úszónak, hogy fenntartsák a vízszintes pozíciót, és ne ereszkedjenek a lábak. De a fejlettebb úszók is használhatják őket, akik intenzívebb úszásra vágynak, és gyorsulni akarnak. Ezek az uszonyok a legelterjedtebbek az uszodákban, mert sokoldalúak és remekül illeszkednek. Példaként említhetők az Emme uszonyok szélesebb lábakra vagy az Aqua Sphere Microfin a keskeny lábakra.

 

A kemény uszonyoknak, keményebb lapjaik vannak, amelyek nem hajlanak meg. Ezért nagyobb víz ellenállással rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy több erőre van szükség, de gyorsabban haladunk velük. Ezek az uszonyok jobban megfelelnek a fejlettebb úszóknak, vagy azoknak, akiknek már van erő a lábukon, mert az úszás nagyobb kihívást jelent számukra. Másrészt, ha az uszonyokhoz már hozzászokott, akkor gyorsan a medence másik végén találja magát. Jellemző képviselője a Speedo BioFuse uszony.

 

 

A hosszú lapú uszonyok alkalmas kezdőknek vagy nyílt vízekbe. Segítenek a gyorsabb úszásban és könnyebben megmaradni a vízben és javítják bokák rugalmasságát. Csak vigyázzunk, gyakran nem szeretik őket a medencékben, és betiltják használatát. A hosszúl lapú uszonyok például a Mad Wave Long.

 

 

 

Egyes uszonyok különleges formájúak és különböző célokra vannak tervezve. A Finis Positive Drive Fins például minden úszó stílusra alkalmazhatók, beleértve a mellúszást is.

Ezenkívül az aszimmetrikus és hidrodinamikusabb Michael Phelps Alpha Pro uszonyok lehetővé teszik a lábak természetesebb mozgását, és emellett könnyű habanyagból készülnek. Emellett ezek az uzsonyok úsznak a felszínen, így nem tudják elveszíteni őket :-). Ezekkel az uszonyokkal minden stílus úszható.

 

 

Egy érdekes specialitás monofin uszony. A pillangós rúgás gyakorlására használatos, mely által felerősödik a rúgás és segít az úszók gyorsabb mozgásában. Ezenkívül egyedülállóak, mivel úgy érezheti magát a vízben, mint egy igazi sellő :-D

Igazat megvallva, a Kis Hableányra valószínűleg a gyerekek fognak inkább játszani. Ezért van a számukra is monofin! A gyerekek monofinek örömet szereznek a gyerekeknek a vízben játszott játékokban, miközben gyakorolják az úszás megfelelő módszerét.

Az uszonyok vagy egy teljes cipő résszel készülnek vagy csupán egy pánt tartja őket. Javasoljuk inkább a cipő rézszeset, mivel jobban tartja a lábakat és kényelmesebb. Fontos azonban biztosítani, hogy a megfelelő méretű legyen kiválasztva, hogy az uszonyok ne essenek le.



További hasznos termékek