Hogyan válasszunk uszonyt?

Az uszonyok nagyszerű társak mind a kezdők, mind a tapasztalt úszók számára. Érdekesebbé teszik az edzést, felgyorsítják az úszást és segítenek a helyes testtartás kialakításában a vízben. Nem tudod, milyen uszonyt válassz, hogy az edzés élvezetes legyen, ne pedig kínszenvedés?

Az uszonyok típusai

 
Az uszonyok lehetnek rövidek vagy hosszúak, keskenyek vagy szélesek, puhák vagy kemények, teljes sarokkal vagy csak pánttal, hegyes vagy egyenes formájúak, sőt, léteznek teljesen eredeti formájúak is. A legfontosabb az, hogy mihez akarunk kezdeni velük az uszodában, és mire fogjuk használni őket.
 

Hogyan kell egy uszonynak illeszkednie a lábra?

 
Az uszonyok kiválasztásakor a legfontosabb, hogy jól passzoljanak a lábunkra. Rendkívül fontos, hogy pontosan a lábfejre simuljanak, tehát az semmiképpen se lógjon ki belőle. Ha behajtjuk a lábfejünket, az uszonynak nem szabad elmozdulnia a lábtól, továbbra is a helyén kell maradnia. Ha a lábunkkal a levegőbe rúgunk, az uszony nem mozdulhat el. Elöl viszont nem szabad, hogy nyomja a lábunkat. Az uszonyok elején van egy lyuk, amelyen a víz ki tud folyni, de a lábujjaink is itt tudnak kikukucskálni az uszonyból. Számoljunk azzal, hogy a vízben az uszony jobban fog csúszkálni, ezért célszerű olyan uszonyt választani, ami kicsit szorosabb, de persze nem úgy, hogy túlságosan nyomja a lábunk. A keskenyebb lábúaknak azt javasoljuk, hogy az uszony különösen a bokánál legyen szűk, és nem baj, ha a lábujjak kicsit jobban kilógnak. Inkább koncentráljunk arra, hogy megfelelő technikával ússzunk, mint hogy mindig arra kelljen figyelnünk, nehogy az uszonyok önállósítsák magukat. :-)
 

Pántos vagy a sarkat befedő uszonyok?

Kezdőknek mindenképpen a teljes sarkat ajánljuk. A teljes sarkú uszonyokban az erő jobban eloszlik az úszó lábában, így azt könnyebben át lehet vinni a vízre. A pántos uszonyokat általában a tapasztaltabb úszók választják, akiknek már lazább a bokájuk. A pántos uszonyokat mindenképp kerüljék el azok, akiknek problémáik vannak az Achilles-ínjukkal, mivel az ín fölött futó pánt kényelmetlen lehet számukra.
 

 

Puha uszonyok

Ezek elsősorban kezdők számára alkalmasak. Az uszony puha felülete a lábak egyenletes mozgását teszi lehetővé a vízben. Nem kell akkora erőt fektetni a rúgásokba, így az nem olyan megerőltető. Az uszonyok segítenek a kezdőknek megtartani a megfelelő testhelyzetet a vízben, és nem húzzák le az úszó lábát a mélybe. Ugyanakkor a tapasztaltabb úszók is használhatják ezeket, akiknek erőteljesebben lábtempóra van szükségük, ha fel akarják gyorsítani a tempót. Az uszodákban leggyakrabban az ilyen típusú modellekkel találkozhatunk, mivel ezek az uszonyok sokoldalúak és nagyon jól használhatók. Ilyen például a szélesebb lábfejre tervezett BornToSwim uszony vagy a keskeny lábakra való Aqua Sphere Microfin.
 

Kemény uszonyok

 
Keményebb kivitelük révén ezeket az uszonyokat nem nagyon lehet meghajlítani. Így nagyobb ellenállást fejtenek ki a vízben. Ez azt jelenti, hogy keményebben kell dolgoznunk velük, de gyorsabban is haladunk. Ezek az uszonyok inkább a haladóbb úszóknak vagy azoknak valók, akiknek már van némi erő a lábukban, mivel a velük való úszás nagyobb kihívást jelent. A kemény uszonyokkal általában ritkábban találkozhatunk, mint a puhábbakkal. Másrészt viszont ha elsajátítjuk a használatukat, pillanatok alatt a medence túlsó végén találjuk magunkat. A Tyr Hydroblade vagy a Speedo Fastskin Kick modellek a merev uszonyok tipikus képviselői
 

 

Hosszú úszólapos uszonyok

Ezek inkább kezdőknek vagy nyíltvízi úszáshoz alkalmasak. Segítenek gyorsabb tempót diktálni és könnyebb velük megtartani a pozíciót a vízben, valamint javítják a boka rugalmasságát. Az uszodákban azonban nem igazán kedvelik őket, és könnyen lehetséges, hogy ránk szólnak, vagy egyenesen megtiltják a használatát. Hosszú úszólapos uszony például a Finis Long Floating Fins.
 

 

Speciális uszonyok

Egyes uszonyok különleges formájúak és speciális célokra szolgálnak. A Finis Positive Drive uszonyok például minden úszásnemhez használhatók, beleértve a mellúszást is. Mivel a teljes lábfejet körülfogják, és nem csak előrefelé nyúlnak, így a mellúszás lábtempóját is képesek támogatni.
 
Az Aqua Sphere Alpha Fins lenyűgöző, aszimmetrikus és hidrodinamikus formájával természetesebb lábmozgást tesz lehetővé, ráadásul olyan habanyagból készült, amely könnyebb és fenntartja a lábakat. Ez az uszony lebeg a víz felszínén, így amiatt sem kell aggódnunk, hogy elveszítenénk  :-). Az Aqua Fins is használható minden úszásnemhez.
 

 

Hogyan ússzunk az uszonyokkal?

Az uszonyok általában a mellúszás kivételével minden úszásnemhez használhatók. A mellúszás lábtempóihoz nem lehet uszonyokat használni, persze megpróbálkozhatunk vele, de sokra nem fogunk menni! :-) Annál jobb eredményeket érhetünk el a pillangó, a hátúszás és természetesen a gyorsúszás lábtempóinak gyakorlása során. Az uszonnyal való úszást érdemes más úszássegítő eszközökkel kombinálni, főleg úszódeszkával vagy tenyérellenállásokkal.
 
Egy praktikus tanács:
 
Az uszonyokat csak a vízben vegyük fel. Szárazon sokkal nehezebb felráncigálni őket a lábunkra, mint a vízben. Ha már nedvesek, a lábfej könnyedén beléjük csusszan, így nemcsak az erőlködést spórolhatjuk meg, hanem főként magának az uszonynak az élettartamát is meghosszabbíthatjuk. Ha szárazon vesszük fel őket, az uszonyok sarka gyakran elszakad, ezért érdemes megfogadni ezt a tanácsot. :-)
 
Még egy tipp a végére: Az edzés végén érdemes ráhúzni még 200 métert pillangó lábtempóval, úszódeszkával és uszonyokkal. Olyan hasizmunk lesz, mint az acél. :-)
 


További hasznos termékek