Inni vagy nem inni? Kérdés, mely az úszókat is érinti.

Magával viszi vizes palackját a medencéhez? Hogyha igen, milyen gyakran iszik belőle? Lehet, hogy meglepődik, de számos úszó az ivásra nem figyel, pedig a dehidratáció a medencében is jelen van…

Álcázott folyadékvesztés

Gyakran úgy érezzük, hogy a vízben nem vagyunk szomjasak, nincs szükségünk vízre, pedig az úszás fizikailag megterhelő sport, minek során a test folyadékot és ásványi anyagot veszít. Hasonlóképpen azt sem érezzük, hogy izzadunk, mint más szárazföldi sporttal ellentétben. Ha a szomjúság jelentkezik, az már a dehidratáltság jele lehet. Hogyan ismerjük fel a jeleit? Gyengeség, izom görcsök, szapora szívverés, szédülés… ezek a tünetek, mind azt jelzik, hogy edzés közben folyadékra van szükségünk. Ezért a rendszeres folyadék bevitelre határozottan oda kellene figyelnünk.

Fogyasszon folyadékot idejében

Az alapvető tanácsunk az, hogy ne várjon míg a szomjúság magától jelentkezik. Vigyen magával palackot vízzel és tartson szüneteket, hogy belekortyolhasson. Valaki számára 15 percenkénti szünetek épp ideálisak lesznek, mások viszont egy bizonyos leúszott hossz után fognak betervezni egy szünetet. Az elején lehet, hogy szüksége lesz emlékeztetőre de idővel megszokja a teste és magától értetődő lesz.  Természetesen itt is érvényes a mondás - ésszel és mértékkel. A cél természetesen nem az, hogy a testünkbe kényszerítsünk egy liter vizet és telt gyomorral ússzunk. A testének nagy szolgálatot tesz azzal, ha már az edzés előtt figyel a folyadék bevitelre. Ha úszni este készül gondoljon az ivásra egész nap, ha pedig reggeli madár és korán megy úszni, ne csak egy kávét fogyasszon az edzés előtt. Utolsó pillanatra hagyni a folyadék bevitelt nem kifizetődő.

Mivel töltsük meg a palackunkat?

Tiszta víz az alap. Intenzív edzés során ideális ásványvíz vagy ionizált ital is. Így a szervezete nem szenved majd nátrium, kálium, és magnézium hiányban,mely a fent említett szédüléshez, izom görcsökhöz és szapora szívveréshez vezet. Néhány úszó sajátosan készíti el folyadékát, melybe a tiszta vízen kívül frissen csavart gyümölcs levet és egy kés hegynyi sót tesz. Az ionos vizek vagy porok is nagyon jók, melyek üzletekben kaphatók.

Mit iszik a Sporteon csapata :-)

Egy apró felmérést készítettem a csapatunkban, hisz ahány ember annyi szokás.

A mi férfi triónk Vojta, Ondra, Fanda mind az ionos víz mellett szavaztak. Ondra még hozzátette, hogy a férfiaknak nagyobb izomzatuk miatt, több energiára van szükségük ;-)

Lucka saját bevallása szerint, az edzések közben nem iszik, mivel nem szomjas típus de edzés előtt pótolja a folyadék bevitelt… és hozzátette, hogy megfigyelése szerint rengeteg úszó iszik edzése során.

A mi “dán ügynökünk” Mísa víz nélkül egy lépést sem tesz és hozzá teszi: “én személyesen vizes palack nélkül medencéhez nem megyek. Szomjas típus vagyok és képes vagyok meginni fél litert is edzésnél. Kifejezetten tiszta vizet iszom.”

Én Ancsi a folyadék bevitelen épp a cikk megírása közben kezdtem el gondolkodni. Edzés után nagyon is érzékelem a víz hiányát, ezért mostantól a medencéhez én is vizes palackkal járok majd, hogy példát statuáljak ;-).

Minden szomjas és nem szomjas úszónak kellemes edzést kívánok Ancsi a Sporteon csapatából. 

 

 


További hasznos termékek