Miért használjunk orrcsipeszt?

Fürdőruha, úszósapka, úszószemüveg. Ez a három dolog az, ami a vízben nélkülözhetetlen. Van azonban még néhány olyan készség, amely igen jó szolgálatot tehet a nedves közegben, és az egyik ilyen az orrcsipesz. Egy aprócska kiegészítő, amely sokakat érdekel. Te sem rajongsz érte, ha víz kerül az orrodba?

Miért érdemes beszerezni egy orrcsipeszt?

A legszuperebb edzést is meg tudja keseríteni, ha telemegy az orrunk klóros vízzel. A helyes úszás- és légzéstechnika kiváló alapot jelent ahhoz, hogy a vizet távol tartsuk az orrunk belsejétől. Jól jöhet azonban egy orrcsipesz, vagy más néven orr klipsz is. Tévhit, hogy ezeket csak a szinkronúszók használják, számos úszó viseli még az olimpiákon is.
 
 

Győzd le az allergiát és a tüsszögést

Ha úszás után rendszeresen orrfolyástól és torokfájástól szenvedsz, feltétlenül konzultálj kezelőorvosoddal, és derítsétek ki, hogy nem vagy-e allergiás a klórra. Könnyen meglehet ugyanis, hogy ez okozza a problémát. Az orrcsipesz pedig kiváló védelmet nyújt a klór ellen. Gyerekek és felnőttek egyaránt megpróbálkozhatnak vele. Orrcsipesszel többé nem jelent gondot a bukóforduló, a forgások és a víz alatti úszás sem. Az edzések során a csipesz leggyakrabban épp a bukóforduló, a hullámmozgás és a hátúszás gyakorlása során szokott sorra kerülni.
 
A nyíltvízi úszók egy része rendszeresen panaszkodik az úszás után órákig tartó megfázásra, a tengerben úszók pedig akár a sóra is kedvezőtlenül reagálhatnak. Az orrcsipesz enyhítheti az úszás utáni tüsszögést, amelyet az orrot irritáló vegyi anyagok, klór, szennyeződések vagy baktériumok okozhatnak.
 
 

 

A megfelelő választás és a kényelem

Felhelyezett orrcsipesz mellett az orrunkon nem tudjuk kifújni a levegőt, és ez befolyásolja a teljesítményünket. Ügyeljünk rá, hogy ne tartsuk vissza a lélegzetünket, a szorító érzés ugyanis erre késztethet bennünket. Az úszóknak tervezett klipszek mérete ugyan univerzális, mégsem passzol mindegyik mindenkinek. A lényeg az, hogy a csipesz szilárdan üljön az orrnyergen, de ne nyomjon túlságosan és ne okozzon fájdalmat.


További hasznos termékek