Miért kedvelheti meg a triatlont az ön gyermeke is? Interjú Vladimír Anders edzővel.

A triatlon egy gyönyörű sport és nagyon örülünk, hogy az elmúlt időben egyre több ember szívét ragadja meg. Hogy van ez a gyerekekkel? Alkalmas a triatlon a kisebbek számára is? Képesek a gyerekek három a sportágra és lányok is bekapcsolódhatnak? Tizenkét leggyakoribb kérdésre Vladimír Andrs edző válaszol

Bemutatná nekünk röviden a triatlon sajátosságait?

Triatlon egy sport, ahol a versenyzők úsznak, bicikliznek és futnak. Ezt a három sportágat abszolváljuk egymás után szünet nélkül. A pálya hossza változatos, rövid sprint tiratlontól, mikor is kb. 700m úszunk, kerékpáron 20 km és 5km futás, egészen hosszú triatlonig ún. Ironman, ahol az úszás kb. 3,5 km, kerékpáron 180km és a futás pedig 42km. A gyerekeknek a hossz a korukhoz van viszonyítva.

A klasszikus triatlonnak köszönhetően létezik aquatlon, mely úszásból futásból áll, valamint duatlon, melyet a futás és kerékpározás tölt ki. Az off-road triatlonnál, a kerékpározós rész a rendes úton kívül zajlik, mely inkább a bikerok kedvence, akik képesek a gyors adrenalinos kerékpározásra a terepen. A triatlon egy olyan sport, ahol bárki bármilyen korban megtalálhatja a saját versenyét.

Hány éves kortól irathatják a szülők a gyerkeiket triatlon edzésekre?

A legalkalmasabb kor a 9. Sok múlik viszont magán a gyereken és az ő fejlettségén. Ebben a korban elég nagy különbségek lehetnek a gyerekek képességeiben, így vannak akik már 8éves korukban kezdik. A legalapvetőbb dolog viszont az, hogy a gyerek ne féljen a fejét a víz alá meríteni, tudjon legalább 10m úszni bármilyen stílusban és tudjon kerékpáron menni.

Alkalmas sportág a lányok számára is?

Úgy ahogy a legtöbb sport, a triatlon is alkalmas minden gyermek számára, legyen az fiú vagy lány.

Fennáll annak a veszélye, hogy esetleg túl igényes sportág a gyerekek számára? Mégis csak 3 sportágat foglal magába...

Az úszás, a futás és a kerékpár teljesen természetes aktivitások minden gyermek számára, akik szeretik a mozgást. Az edzés szempontjából az igények hasonlóak, mint egyéb sportoknál. Egyes sportágak nem edzhetőek egyszerre, de külön külön az edzés terve szerint. Egész éven, de leginkább télen főként medencében zajlik az úszás, tavasszal a futás és amint az időjárás lehetővé teszi a kerékpározás is. Természetesen az idősebbek és a  komolyabb sportolók számára az edzés egész éven kötelező.

Milyen felszerelésre lesz szüksége gyermekünknek? Muszáj mindent magunknak beszereznünk, vagy egyes kellékek kölcsönözhetőek a klubbtól is?

Az elején a gyerekeknek csak egy átlagos fürdőruhára lesz szükségük, úszószemüvegre és úszódeszkára. A nyári versenyekre a gyerekeknek már szükségük lesz vagy egyrészes úszódresszre vagy kétrészesre. Tavasszal szükségünk lesz trekking kerékpárra és sisakra és ha bebizonyosodik, hogy a gyereket komolyan érdekli ez az egész, bebiztosíthatjuk neki a futó biciklit. A kerekek erre specializált üzletekben kaphatóak. Ebben mi is tanácsot adhatunk, hogy honnan szerezze be és milyen kerék a legmegfelelőbb. Természetesen el ne felejtsük, hogy a futó cipő nélkülözhetetlen.

Ami a pénzügyi igényeket illeti...Mire készüljünk fel?

Tekintettel a széles árkategóriákra, ami a kerékpárt, cipőt és stb.. illeti, a szülőn múlik, hogy mennyit tud ill. akar beruházni.

Képes a gyerek egyszerre tanulni és edzeni is?

Ez nagyon individuális. Egyeztetni az iskolát az edzésekkel minden sportágnál nehéz, főleg ha valamilyen szinten szeretné végezni. A mi tapasztalatunk az, hogy ha a gyerek megkedveli a triatlont, mely türelmet, kitartást, rendszerességet igényel, akkor ezek a tulajdonságok a tanulmányokra is hatással lesznek.  Ezek a gyerekek általában sikeresek a gimnáziumi, középiskolai és főiskolai tanulmányokban is.

Hogyan néz ki egy fiatal triatlonozó klasszikus, rendszeres felkészülése?

A triatlon edzésnek megvan a maga sajátos rendszere. Különösen a szezonális jellege miatt. Télen az edzés leginkább az úszás és futás technikájára összpontosít és a kitartásra. Egész éven edzünk, 3 x hetente úszunk és egyszer hetente télen általánosan felkészülést végzünk, azaz a futás technikája, futás, erősítés, nyújtás. Tavasszal már kezdjük a kültéri futást és ha az időjárás engedi a kerékpározást is. Az általános kitartás, melyet  úszó edzésekkel szerzünk, átvihető a többi sportágazatra is, tehát a rendszeres edzésre télen a gyerekek már fel vannak készülve.

Egész évben vannak edzések?

Az edzések egész évesek, 3 - 4x hetente. A rendszeresség minden sportnál elengedhetetlen. Az éves edzés októberben kezdődik és a nyári szünet kezdetével végződik. Az edzésbe be lehet lépni bizonyos feltételek mellet, bármikor az év során is.

A jó csapatuk van a gyerekeknek a klubban?

A barátság az alap a csapatban. A gyerekek egy része emiatt is jár az edzésekre, mert itt találja meg a barátságot. Figyelünk arra, hogy az idősebbek példaként szolgáljanak a fiatalabb társaik számára és hogy a fiatalabbakat semmiféleképpen ne közösítsék ki. Az edzéseknél nem az életkor számít hanem a kitartás, így együtt edzenek probléma nélkül a fiatalabbak az idősebb társaikkal.

Mit szeretek a triatlonon legjobban a gyerekek?

Legfontosabb nekik a jó csapat, barátság. A sport a második helyre szorul, kivéve a céltudatos egyéneket, melyek példaképei a híres sportolók. A tritalonon legjobban azt szeretik, hogy nem csak egy sportról szól az egész, így az edzés nem válik monotonná. A gyerekeket vonzza az is, hogy  ha pl. az úszásban nem teljesítenek olyan jól, de ezt a futással vagy kerékpáron behozzák, vagy fordítva.

Mi a helyzet a versenyekkel, a gyerekek gyakran versenyeznek és leginkább hétvégente?

+- A versenyek főleg hétvégén kerülnek megrendezésre az egész országban. A kezdete általában kora tavaszra tehető, amikor főleg aquatlon versenyek vannak, a verseny medencében történik. Amikor még hideg van a kültéri úszásra, akkor a duatlonra kerül sor, azaz futás-kerékpár-futás. Júniusban megkezdődik a triatlon időszak, mely szeptember közepéig tart. A versenyek szét vannak osztva nem formális csapatokra, ahol olyan emberek versenyeznek akik nem edzenek rendszeresen. A kupák azért fontosak, hogy a gyerekek és csapatuk támogatást kapjanak. Az optimális versenyek száma egy év alatt 8-12.

Hogyha a szülőket is érdekelné, bekapcsolódhatnak a gyerekeik edzésébe?

Természetesen lehetséges. Ha a szülőt is érdekli az edzés, az első fázisban besegíthet a szakképzett edzőnek és idővel pedig megcsinálhatja az edző tanfolyamot. Örömmel várjuk. Természetesen feltételezzük, hogy a szülő az egész csapattal foglalkozni fog, nem pedig csak a saját gyerekével. A szülők edzése együtt a gyerekkel magával hordozza a pozitívumokat és negatívumokat is. Ha a gyerek vagy a szülő túlzottan kötődik a gyerekéhez, ebben az esetben a gyerek nehezebben illeszkedik be a csapatba és ez hatással van az eredményeire is. Ellenkezőleg, ha a gyerek versenyzik a szülővel, hogy ki a jobb, ez mindkét félnek előnyére válik.

Amikor a gyereknek nem felelnek meg a csapat sportok , akkor próbálja meg épp a triatlont?

A gyerekeink többségének a csapat sporttal problémái voltak, vagy nem tudtak beilleszkedni, vagy nem feleltek meg a csapattársak végeredményei. A triatlon individuális sportág, ahol mindenki magáért edz és versenyzik.

Van esélyük a csapatba kerülésbe azoknak a gyerekeknek is, akik nem rendelkeznek magas ambíciókkal?

Nem mindenkinek van rá adottsága, hogy él sportolóvá váljon. Mi pedig nem akarunk minden gyerekből él sportolót faragni. De a sportra specializálódtunk, nem szórakozásra. A mi célunk, hogy megtanítsuk a gyereket fizikai képességekre, rendszeres sportolásra és versenyzésre egymás között. A gyerekek akik nem járnak rendszeresen vagy keveset járnak az edzésekre elvesztik a kapcsolatot a többiekkel. Ez később elriasztja őket a sporttól.

Köszönjük szépen a tapasztalatokért és minden gyereknek és fiatalnak kívánok kitartást a tri-edzésekhez!  ;-)


ANCSI a Sporteon csapatából



További hasznos termékek