Mire való a légzőcső?

A légzőcső, úszópipa azaz az elülső légzőcső, nem pedig búvárpipa, gyakori társ az úszómedencében. Mire szolgál és mire jó?

A légzőcső nagy segítség a kezdőknek, akik még mindig ismerkednek az úszással. Neki köszönhetően az úszónak nem kell koncentrálnia a légzésre és nem kell próbálnia találni olyan helyzetet, ahol kényelmesen levegőt vehet. Nem kell megszakítania az úszást, mert épp nagyit nyelt a klórozott vízből, miközben levegőt szeretett volna venni.

A légzőcső megszünteti a test forgását és folyamatossá teszi az úszást egyenes helyzetben. Teljes egészében a  karok munkavégzésére öszpontosíhat és a megfelelő úszási technikára, és nem kell aggódnia, hogy nem ússza végig az 50 méteres úszómedencét, mert teljesen simán lélegzik. A légzőcsővel való úszás tökéletesen szimmetrikus, mindkét kar ugyanabban a helyzetben van, a test nem forog.

A légzőcső egyaránt alkalmas kezdőknek és fejlett úszóknak. A kezdők legyőzhetik az első kezdeteket, anélkül, hogy megfelelő légzéssel kellene foglalkozniuk, a fejlett úszók fokozhatják a tempót, mivel nem kell levegő vétellel húzni az idejüket. Az úszók mindkét csoportja azonban a légzőcső segítségével nagyban javíthatják az úszási technikát, és teljes figyelmet fordíthatnak a karok helyes munkájára. A légzőcső különböző vastagságú  csövei lehetővé teszik a tüdő kapacitásának növelését.

Különböző átmérőjű légzőcsöveket állítanak elő. A fejlett úszók gyakran választják a kis átmérőjűeket, mivel kisebb mennyiségű levegő hatol be a tüdőbe, ezáltal erősíti a tüdőt. Az izmok is megerősödnek, mivel meg kell szokniuk a kevesebb oxigént. A csöveket speciális tartozékokkal lehet szűkíteni, így az úszók igazíthatják edzésüket.

A légzőcsövet minden bizonnyal díjazzák azok az úszók is, akiknek problémái vannak a nyaki gerinccel vagy annak korlátozott mozgathatóságával küzdenek. Amikor légzőcsővel úszunk a fej és a nyak egyenes, és természetes helyzetben van, a gerinc nem forog, nem mozog.



További hasznos termékek