Mire valók a segédeszközök, és mit kezdjünk velük?

Emlékeztek arra az időre, amikor a kis kölyökként a felfújható körbe helyeztek, és karúszókat is húztak a kezetekre? Így kezdtünk tanulni az úszást, és a segédeszközök egyfajta fulladás elleni védekezés volt :-) A segédeszközök azonban felnőttkorban is hasznosak - már nincs szükség a mentésre, de segítenek az úszásban és az úszási technika fejlesztésében. Nézzétek meg, milyen a kínálat, és mire jók.

A segédeszközöket az úszási képességek javítására és a monoton edzések ellen voltak kifejlesztve. A segédeszközök felhasználhatók a test minden részének fejlesztésére, mind vízben, mind száraz képzésben.

Felnőtteknek

A habanyagokból készült segédeszközöket elsősorban támaszként használják, mert anyaguknak köszönhetően felhajtóerővel rendelkeznek és úsznak a felületen, tehát nem merülnek el. Felhasználható továbbá arra, hogy rögzítse a test egy részét, hogy jobban megerősítse a másik testrészt, vagy akár javítsa a technikát.

Az úszódeszkák kiválóan alkalmasak a gyorúszás, mellúszás, pillangórúgás és gyorsúszás közbeni rúgásra, mivel a kézben tartott deszka rögzíti a felső testet, így pusztán az alsó végtagokra kell összpontosítani. Deszkák különböző alakban és méretben készülnek.

Lábbóják, nyolcasok, pull buoy-ok a test alsó részének rögzítésére készültek, és a combok vagy bokák közé kell helyezni. Ezenkívül a lábbója felhajtóerejének köszönhetően az úszók testének ideális vízszintes helyzetben tartását biztosítja. Használhatja az összes úszási stílus gyakorlására.

    

Egyéb segédeszközök azok, amelyek segítenek megerősíteni a edzés alatt álló testrészeket a víz ellenállóképességének növelésével. Másrészt segítenek azoknak a kezdőknek, akiknek a gyorsasága még nem rendelkezik a szükséges dinamikával, mert felgyorsítja a mozgást a vízben. Ez a csoport magában foglalja az uszonyokat és tenyérellenállásokat.

A tenyérellenállások elsősorban a karok megerősítésére, a hosszú úszásképzés diverzifikálására, valamint a víz ellenállásának felismerésére szolgálnak. Az tenyérellenállások minden úszási stílushoz használatosak.

  

Az uszonyok segítenek megerősíteni a lábakat, és az úszókat rádöbbenti a láb munkájának fontosságára, a kezdőknek pedig segítsenek az úszás pozíciójának vagy sebességének fenntartásában. Rövidebbek mint a búváruszonyok, és egy speciális fajtájuk a monofinek, melyek a pillangó rúgásra alkalmasak.

A kiváló segédeszköz szintén a nagyszerű légzőcső(pipa). Az úszáshoz használt légzőcső a homlokra azaz a fej elejére helyezendő, nem pedig a fej oldalára mint a búvárpipa. A légzőcsőnek köszönhetően az úszónak nem kell koncentrálnia a megfelelő belélegzésre, és nem kell állandóan megáállnia sem, amikor a víz szájába kerül :-). Csak a helyes technikára kell összpontosítani. :-)

Azonban vannak egyéb segédeszközök is a piacon, hogyha már ezeket a klasszikusakat megunta volna. 

 

Gyermekeknek

Speciális csoportot alkotnak a gyermekek számára az úszáshoz való segédeszközök. Általában úgy működnek, mint a felnőtteké, csak kisebbek és gyermek mintákkal vannak ellátva. Ezek elsősorban az úszódeszkák és lábbóják. Azonban bizonyos segédeszközök valóban csak a gyermekeknek szólnak :-)

A gyermek úszóövek ideális eszközei az első lépésekhez, mert habanyagból készülnek és fenntartanak a víz felszínén. A test körül forog, nem zavarodik meg, és lehetővé teszi a szabad kézmozgást. A csatnak köszönhetően könnyedén meglazítható vagy meghúzható, és az életkor szerint számos méretben készül.

Nagy segítség a gyermek derekát. A mellény tökéletesen magába foglalja a baba testét, és felhajtóerejének köszönhetően sodródik, de soha nem áll le, és maximális szabad mozgást biztosít.

Ismert segédeszköz a gyerekek ujjai, melyeket a gyermek kissé lebeg, és biztosítja a szükséges támogatást az első alkalommal a vízben. Alkalmasak fürdésre, valamint nyáron a víz körül.



További hasznos termékek