Úszás és fogyás, avagy úszunk egy karcsú alakért

Szeretnél fogyni, de futás közben fáj a térded, kerékpározásnál megmerevedik a hátsó részed, és a görkorcsolya nagyon kicsi féke pedig aggodalmat ébreszt benned? Hát gyere úszni!

Mint minden sport, az úszás is az aerob sportok közé tartozik és ideális a fogyásra, mivel úszás közben rengeteg izmot meg lehet mozgatni. Úszni minimálisan egy órán keresztül kell, egyhuzamban, mivel húsz perc után kezd el égni a zsír. Ezért legalább 60 perc edzés szükséges.

Az előnyei a következők

Az úszás több előnnyel jár, mint más aerob tevékenység. Legjobban az ízületeket és az ínszalagok fogják értékelni, amit a fizioterapeuták is megerősítenek. A víznek köszönhetően nincsenek ütődések és kemény hatások, mint például a futásnál. Így balesetek után is ideális az úszás, de elhízott egyének vagy terhes nők is végezhetik. Röviden, az úszás nem ad helyet kifogásoknak, mindenki megengedheti magának a fogyást!

Hogyan kell csinálni?

Határozottan nem fogsz lefogyni, hogyha az aqua központban egyszer végig úszod a medencét, majd egy órán keresztül a vízi csúszdákon és pezsgőfürdőkben szórakozol. De az sem segít, ha saját szakszerűtlen stílusban fogsz úszni. Tehát jó megtanulni a helyes technikát, ami kezdődhet akár a gyorsúszással :-)

Az úszásra szánt idő, legalább min. egy óra legyen, megszakítás nélkül, ugyanabban a sebességben. A megfelelő úszási technika is fontos. A pulzusszámnak a maximális 60-70% -a között kell lennie, vagyis azon a szinten, ahol a szervezet aerob anyagcseréje  égeti zsírt. A laikusan mondva válasszunk olyan tempót, hogy tényleg kibírjunk egy óra úszást. Ha feleslegesen versenytempót veszünk fel, hamar elfáradunk, meg kell pihennünk, így az egész zsír égetési procedúra hatástalan lesz.. És mennyit kell úszni? Egy kevésbé edzett ​​személy legalább 1 km-t, egy edzettebb személy 2 km-t.

 

A kalóriák eltűnnek

A kalóriák elégetése érdekében az úszás nagyon jó módszer. Csak attól függ, hogy hány kiló a felesleg, milyen ütemben és milyen stílusban úszunk. Egy átlag úszó Péter, 70 kg-os és  egy óra alatt, mellúszással 680 kcal éget el, addig míg a szintén 70 kg-s, profi úszó Tamás, 900 kcal éget el, gyorsúszással 3km/h sebességnél. Meglepő módon a víz hőmérséklete is hatással van a kalória égetésre. Kb. 26 ° C-nak kell lennie. A melegebb víz gyorsabban kifáraszt, mint a hideg víz, mely arra készteti a testet, hogy elraktározza a zsírokat, védekezésként a hideg ellen.

Ha az úszás az egyedüli sporttevékenység amit végez, járjon úszni 2x, de jobb, hetente akár háromszor is. Ha kerékpározik vagy fut is mellette, legalább hetente egyszer kell az úszást beilleszteni az élet ritmusába.

Fontos megjegyzés a végére - az úszás olyan sportág, amely közben gyakran éhesnek érezheti magát! Próbáljon meg harcolni ellene, és ne tésztát és kenyeret egyen, de helyette egy kis, alacsony energiájú ételt. Legalább fél órával az úszás után.További hasznos termékek