Úszósapkák szövetei

Miből gyártják az úszósapkákat?

Az úszósapkák többféle szövetből készülnek. Ha tovább olvastok, megtudhatjátok előnyeit és hátrányait.

 

Anyag úszósapka lycra-ból (rugalmas szövet)

Az anyag sapka hasonló vagy (azonos) szövetből készül, mint az úszódresszek. Egy elasztikus szintetikus szövetről van szó, mely gyorsan szárad, tartja a színét és rugalmas. A sapka szélén általában hozzávarrott gumi található, hogy a sapka jobban tartson. Leggyakrabban ezek a sapkák több részből vannak összevarrva. Az előnyei azok, hogy nem húzzák a hajat, könnyen felvehető, a fejhez alkalmazkodik még akkor is ha a hajunk össze van fogva. Hátránya a többi típusú sapkával szemben az, hogy tovább szárad.

Latex úszósapkák

A latex szövet nagyon elasztikus és alkalmazkodó. A latex sapkák sokkal vékonyabbak mint pl. a szilikonból készültek. Az előnyük abban rejlik, hogy a fejhez jobban alkalmazkodnak, rugalmasabbak és nem olyan szilárdak. A latex sapkák nem engedik át a vizet és elég őket használat után megtörölni. Másik nagy előnyük az áruk, az olcsóbb sapkák közzé tartoznak. A hátrányuk az, hogy alacsony az élettartamuk, mivel könnyedebbek ezért gyorsabban szakadnak. Továbbá nehezebb őket a fejre húzni, a latex húzhatja a hajat.

 

 

Szilikon úszósapkák

Szilikon sapkák, a legkeresettebbek. A szilikon egy rugalmas szövet és az élettartama is aránylag hosszú. Vízálló és tartós. A szilikon sapkákat elég megtörölni és szárazak lesznek. Többféle típusban és formában készülnek. Hátránya az, hogy elég szilárd ezért a felöltése elég nehézkes, főleg hosszú hajra.

  

Egyéb szövetek

Ide sorolhatjuk a spandex és szilikon kombinációját. A spandex úszósapka az anyag és szilikon határán helyezkedik el. A belső része kellemes anyag, mely nem húzza a hajat, a külső rétege pedig vízhatlan. Ez a szövet drágább mint az általános szövetek, de kényelmesebb. A sapka könnyen felvehető, de fontos, hogy a méret megfelelő legyen, különben könnyen lecsúszik.

Úszósapkákat gyártanak még más műanyagokból is. Úszásra viszont a fent említettek a legalkalmasabbak.



További hasznos termékek