A jeges vízben való fürdőzés 7 szabálya

Már itt is van! Odakint egyre hidegebb van, és ez csak egy dolgot jelenthet. Megérkezett a jeges vízben való úszás szezonja! Szeretsz a szabadban úszni, és szeretnél igazi vasemberré válni? Nagyon helyes, erősebb és egészségesebb leszel. A jégúszás azonban nem könnyű feladat, ügyelni kell rá, hogy helyesen csináljuk, mert előfordulhat, hogy több kárt okozunk, mint hasznot. Lássuk, hogyan fogjunk neki. Van számodra néhány hasznos tippünk.

Fürdőzés a jeges vízben

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a jégúszás általában véve kedvező hatásokkal bír. Jót tesz a testi és lelki egészségünknek is. A nyíltvízi úszás kedvelői közül egyre többen gondolják úgy, hogy szenvedélyüknek nem csak a meleg hónapokban, hanem ősszel és télen is hódolni szeretnének. Te is csatlakoznál hozzájuk?

A jeges úszással számos betegséget megelőzhetünk, például a megfázást, a magas vérnyomást és az allergiát. Mentálisan is ellenállóbbá válunk a stresszel vagy más nehézségekkel szemben. A jeges vízben való fürdőzést bárki kipróbálhatja, ám a gyerekek és az idősebbek inkább csak óvatosan fogjanak hozzá. Az egészséges életmód szempontjából az a leghasznosabb, ha gyermekkorunkban kezdjük, majd egész életünkben hűek maradunk hozzá. Először fokozatosan kezdj neki, ideális esetben minden nap, vagy legalábbis rendszeresen. Az első pozitív hatások már három hét múlva jelentkeznek, ezért tarts ki és ne ess kétségbe.

Otužilci ve voděNe felejtsd el, hogy ha megszakítod az edzéseket a nehezen megszerzett „vasemberség”, azaz a hidegtűrés néhány hét alatt elkezd csökkenni, hosszabb kihagyás után pedig mindent gyakorlatilag elölről kell kezdned. Kezdetnek megpróbálhatod fokozatosan törölgetni magad, például nedves törülközővel vagy szivaccsal 3–5 percig. Ahogy ehhez hozzászoktál, átválthatsz a locsolgatásra vagy a zuhanyozásra, úgy 2 percig. Lépésről lépésre, egyre növekvő intenzitás mellett szoktasd magad a hideg vízhez.

 

A zuhany csaptelepének állításával fokozatosan csökkentheted a víz hőmérsékletét. A lábakkal kezd és felfelé haladj, a fejed egyelőre hagyd ki. A következő fázis már a hideg vízben való úszás; itt a vízben töltött idő a víz és a levegő hőmérsékletétől, illetve az edzettség fokától függ. Fontos, hogy mozogjunk a vízben, egy kádnyi hideg víz nem megfelelő. Mozgás hiányában a test ugyanis gyorsan kihűl, amivel csak ellentétes hatást érnénk el és még veszélyes is lenne az egészségünkre.

Mik tehát azok a szabályok, amikhez tartanunk kell magunkat?

- Fokozatosság – A felkészülést legjobb már a nyár végén elkezdeni. Ha csak a tél közeledtével vágnál bele, javasoljuk, hogy a zuhany alatt kezdj el megbarátkozni a hideg vízzel, és csak ha ott már jól viseled, akkor merészkedj ki a fagyos tóhoz.

- Rendszeresség – A vasembereknek következetesnek kell lennie, egy reggeli és lefekvés előtti hideg zuhany például sokat tud segíteni ebben. Ha a rendszeresség például egy váratlan betegség vagy egy utazás miatt megszakad, a hosszabb szünet után gyakorlatilag elölről kell kezdned a dolgot.

- Az életkorod – Bár a jeges vízben való fürdőzés alapvetően egészséges dolog, azért mindig szem előtt kell tartanod az életkorod és az azzal járó adottságokat. 

- Biztonság – A biztonság mindennél fontosabb, ne feledkezz meg a határaidról. 

- Az egészségi állapotod – Csak akkor kezdd el az edzéseket, ha száz százalékig egészségesnek érzed magad.

- Hosszú távú elkötelezettség – A jeges vizes projekt hosszú távra szól, egy hét alatt biztosan nem érsz el sikereket. 

- Felelősségteljes hozzáállás – Ha úgy döntesz, hogy belevágsz, meg kell tisztelned saját magad azzal, hogy nem hanyagolod el a biztonságod.

Tippek leendő és gyakorló vasembereknek

Ha a szabadban úszol, ha esik, ha fúj, győződj meg róla, hogy jó minőségűneoprén sapkával véded és tartod melegen a fejed. A nyílt vízen rendkívül jó szolgálatot tesz egyúszóbója is, mivel nemcsak azt jelzi, hogy merre jársz, hanem a személyes holmidat is beleteheted, és bele is kapaszkodhatsz, ha esetleg elgyengülnél a vízben.  Ezenkívül nagyon fontos, hogy jól láss és tudd, hogy mi van körülötted, ehhez pedig elengedhetetlen egy minőségi, ideális esetbentriatlonra kifejlesztett úszószemüveg.

Ha tényleg komolyan gondolod a téli úszást, akkor további dolgokra is szükséged lehet, amelyek kellemesebbé teszik a fürdőzés élményét. Egyúszódzsekivagy egy minőségifürdőköpeny gyorsan felmelegít. A jó minőségűtörülközőis nélkülözhetetlen, és jól jöhet egyvízi cipő vagy papucs is, hogy ne áztasd el az utcai cipődet. Végezetül egy fontos figyelmeztetés: a jeges vízben való fürdőzés után közvetlenül soha ne vegyél forró zuhanyt, mert fennáll annak a veszélye, hogy összeomlik a keringésed. Ha nem vagy száz százalékig biztos az egészségi állapotodat illetően, a jeges fürdőzéssel való kísérletezés előtt mindenképp egyeztess az orvosoddal.



További hasznos termékek