Hogyan válasszunk úszósapkát?

Az úszósapka a kezdőktől a haladókig minden úszó számára kötelező kiegészítő. Már régóta nem igaz, hogy ha valaki úszósapkában úszik a medencében, az csakis versenyző lehet. Rengetegféle úszósapka kapható; az anyagok, színek, minták és méretek széles választéka közül válogathatunk. Nézzük meg, miért érdemes úszósapkát beszerezni, és hogyan válasszuk ki a megfelelőt.

 

Miért érdemes úszósapkát viselni?

Az úszósapkáknak több funkciójuk is van. Megvédi a hajat a klórtól vagy a tengervíztől, amely tönkreteszi és nagyon kiszárítja azt. Kellemes tulajdonsága, hogy a sapka lefogja a hajat, így úszás közben nem gubancolódik össze. Így kényelmesen úszhatunk, és nem kell állandóan a szemünkből kisepernünk a hajunkat. Ha hidegebb vízben úszunk, a sapka melegen tartja a fejet és a füleket. Végül, de nem utolsósorban a sapka csökkenti a vízellenállást, ami különösen a versenyzők számára jelent előnyt.
 
 

Hogyan válasszunk úszósapkát?

Az úszósapkák között elsősorban az anyag, a forma és a méret alapján válogathatunk. A legfontosabb, hogy jól illeszkedjen a fejünkhöz és komfortos érzés legyen benne úszni.
 
 

Válogassunk a méret szerint

Minden úszó megérdemli, hogy megfelelő méretű úszósapka díszítse a kobakját. Alapesetben csak kétféle méret áll rendelkezésre, de mi úgy gondoljuk, hogy érdemes kicsit jobban körülnézni.
 
1) A gyermekek számára vannak speciális modellek; ez az úgynevezett Junior Cap, amely kisebb, mint a felnőtt sapkák.
 
2) A standard méret az úszósapkák leggyakrabban használt változata, az ún. Classic Cap.
 
3) Hosszú hajúak számára ideálisak az úgynevezett Longhair Cap sapkák, amelyekben a normál felnőtt modellekhez képest több hely van a hajnak.
 
4) Nagyobb fejűek számára ideális az Extra Big Cap, sőt, létezik a Rasta Cap méret is.
 
 
 

Válogassunk az alapanyag szerint

1) A szilikon sapkák a legelterjedtebbek – ezek nagyon népszerűek az ár és főként az elérhető színválaszték és a minták gazdag választéka miatt. A szilikon hipoallergén, vízhatlan, rugalmas és viszonylag hosszú élettartamú. A szilikon úszósapkák kissé merevek, így felhelyezésük körülményesebb. Ettől függetlenül azonban ezek a leggyakrabban használt és leginkább elterjedt úszósapkák.
 
2) A neoprén úszósapkákra télen van szükség – kifejezetten hideg vízben való úszáshoz tervezték őket, így különösen alkalmasak a téli úszás szerelmeseinek, a vasembereknek, a tavaszt kivárni alig bíró úszóknak vagy a triatlonistáknak. A neoprén sapkák általában 2 mm vastagok, és tökéletes hővédelmet nyújtanak, köszönhetően szivacsos anyaguknak, amely felszívja és megtartja a vizet. Ez a testhővel érintkezve felmelegszik, és mivel a szivacsos masszából alig folyik el, a fej körül szigetelő meleg vízréteget képez.
 
3) A legkényelmesebb választást a szövetsapkák jelentik, amelyek nem húzzák a hajat – a rugalmas szintetikus szövet színtartó és praktikus. A sapka peremére általában gumit varrnak, hogy a sapka jobban tartson. A szövetsapka előnye, hogy nem húzza a hajat, könnyebb feltenni, és jobban passzol a fejre. Hátránya, hogy átereszti a vizet, és tovább tart, amíg megszárad. Tehát a funkciója pusztán az, hogy a hajat feltűzve tartsa, hogy az ne legyen útban úszás közben.
 
4) A latex sapkák a legolcsóbbak - A latex anyag rugalmas és alkalmazkodó. A latex sapka sokkal vékonyabb, mint a szilikon sapka. Előnye, hogy jobban alkalmazkodik a fejformánkhoz, rugalmasabb és nem olyan merev. A latex sapkák nem engedik át a vizet, és használat után csak le kell törölni őket. A latex sapkák egyértelműen a legolcsóbbak közé tartoznak. Hátrányuk az alacsony tartósság, illetve hogy időnként húzzák a hajat, és az anyagukkal sincs mindenki kibékülve.
 
5) Kombinált úszósapkák – említésre érdemes anyag például a spandex és a szilikon kombinációja. A spandex sapka egy kompromisszum a szövet és a szilikon sapka között. Belül kellemes szövetanyag borítja, amely nem húzza a hajat, kívülről pedig egy vízálló szilikonréteg található. Ez az anyagkombináció drágább, mint a hagyományos modellek, azonban sokkal kényelmesebb is. A sapkát könnyű felvenni, de fontos, hogy valóban illeszkedjen, különben a sapka csúszkálhat a fejen.
 
 
 

Még egy tipp a végére:

Ne feledjük, hogy számos uszodában kötelező az úszósapka viselése, és anélkül nem mehetünk be a medencébe. Jobb, ha mindig van nálunk.
 
Ha a sapka túl nagy, érdemes azt a homlokunkra és a füleinkre is ráhúzni.
 
Az úszósapkák természetesen sós vízben is használhatók, de használat után javasoljuk, hogy folyó víz alatt öblítsük ki őket.


További hasznos termékek