Hogyan válasszunk úszószemüveget

Kíváncsi vagy, hogyan választhatod ki az ideális úszószemüveget? Cikkünkből megtudhatod, hogy mire kell figyelni a választás során, és milyen lehetőségeid vannak az úszószemüveg kiválasztásakor. Számtalan úszószemüveg kapható, és a választás javarészt a személyes preferenciáktól függ, így nem is olyan egyszerű, de a saját tapasztalataink alapján bemutatjuk azokat a népszerű konkrét modelleket, amelyekkel mi a legjobb tapasztalatokat szereztük.

 

Úszószemüveg kiválasztása a szín alapján

Az úszószemüvegeknél a szemlencse színe az első dolog, ami szemünkbe ötlik. Ez azonban nem korántsem csupán dizájnelem, hanem konkrét funkcióval is bírhat: egyesek révén jobban láthatunk a vízben, mások pedig tompítják az éles fényt, vagyis minden szín más-más célra alkalmas.
 
1) Uszodában, zárt térben való úszáshoz az átlátszó, világosabb színű lencsék a megfelelőbbek. Előnyük, hogy színtorzulás nélkül tiszta képet biztosítanak, ezért olyan medencékben is használhatóak, ahol rosszabb a megvilágítás. Az átlátszó lencsékkel általában nem lehet hibázhatunk, hiszen nagyon univerzálisak.
 
2) A szabadtéri medencében, nyílt vízben vagy tengerben való úszáshoz a sötétebb lencsék előnyösebbek. Lehetőleg füstszínű, tükrös vagy polarizált modellt válasszunk, amely tompítja a napfényt és nem terheli a szemet.
 
3) Kültéri és beltéri úszáshoz is használható megoldás? Természetesen a beltéri úszáshoz is használhatsz sötét szemüveget, kint pedig világosat, de ez általában némi kényelmetlenséggel jár. Ha reggel, amikor a fények nem túl erősek a medencében és füstszínű úszószemüvegben úszunk, vagy ha nagyon erős napfény mellett átlátszó lencséjű modellt viselünk, az felesleges kellemetlenségeket okozhat. Ezért célszerű mindkét változatot beszerezni.
 

 

Úszószemüveg kiválasztása a használat célja szerint

1) A szabadidős úszásnál a legfontosabb a kényelem és az, hogy jól lássunk. Ha nem tudod, hogy melyiket válaszd, akkor általánosságban azt javasoljuk, hogy dönts a nagyobb méretű mellett, amely jobban illeszkedik az arcodhoz. Az általunk kipróbált és jó szívvel ajánlott szabadidős úszáshoz tervezett szemüvegek: az uniszex Aquasphere Kaiman és a nők körében népszerű Speedo Flexiseal. A választás természetesen személyes preferencia kérdése, de mindkét modell rendkívül népszerű a maga kategóriájában, ezért ajánlani tudjuk őket.
 
2) A versenyzéshez tervezett úszószemüvegek rendszerint kisebbek és alacsonyabb profilúak, hogy a lehető legkisebb ellenállást fejtsék ki a vízben. A versenymodellek tömítése általában kisebb, sőt, vannak olyanok, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek tömítéssel – ezeket svéd úszószemüvegnek nevezik, és a használatuk hosszabb megszokást igényel. A legjobb verseny úszószemüvegek közé tartoznak például az Arena Cobra Ultra Swipe és a Speedo Fastskin Pure Focus Mirror, valamint a Speedo Fastskin Hyper Elite Mirroror. Kiváló minőségüket töretlen népszerűségük is bizonyítja.
 
3) A triatlonosoknak széles látómezőre van szükségük ahhoz, hogy lássák, mi történik körülöttük. Ezért a triatlonra kifejlesztett úszószemüvegek általában szélesek és nagy látómezőt kínálnak. Ugyanakkor masszívnak is kell lenniük, és jó tömítéssel rendelkezniük, hogy ellenálljanak az  esetleges ütközéseknek a többi versenyzővel. A nyílt vízi versenyek miatt gyakran füstüveg, tükrös vagy polarizált lencsékkel rendelkeznek. A triatlon versenyeken igen jól bevált modell az Aquasphere Kayenne.
 
4) Ha szemüveg nélkül a szárazföldön sem boldogulunk, akkor úszás közben is problémát jelenthet, hogy nem látjuk tisztán a dolgokat a vít alatt; ilyenkor tesz felbecsülhetetlen szolgálatot egy dioptriás úszószemüveg. Sajnos ezekből nem éppen széles az elérhető választék, de örüljünk azoknak, amik egyáltalán vannak.
 

 

Úszószemüvegek életkor és nem szerint

1) A legtöbb úszószemüveg uniszex, így férfiak és nők számára egyaránt alkalmas.
 
2) A nőknek általában kisebb az arca, ezért előfordul, hogy az uniszex modellek túl nagyok nekik. A női úszószemüvegek ezért kisebb lencsével rendelkeznek, hogy jobban illeszkedjen a nők szemgödrébe. Ugyanezen okból az orrész is kisebb szokott lenni. A női modellek pántja gyakran osztott, így jobban tart a lófarokba fogott hajon. Végül, de nem utolsósorban a dizájnjuk is sokkal inkább a női lelket veszi célba.
 
A gyermekeknek szánt úszószemüveget 2 kategóriába sorolhatjuk: a 2–6 éves és a 6–14 éves korig alkalmas modellekre. A legkisebbeknek szánt szemüvegeket úgy tervezik meg, hogy ne nyomják a kicsik arcát és ne szivárogjon beléjük a víz, de persze strapabírónak is kell lenniük, hogy kibírják a vadabb vízi játékokat is. Nagyon népszerű modell a Swimaholic Danube, amely az arc nagy részét fedi és nagyon jól tart.
 
 

 

Egy tipp a végére

Az úszószemüveg előbb-utóbb bepárásodik. Ez sok tényezőtől függ, például a víz hőmérsékletétől, az izzadságtól, a külső hőmérséklettől és másoktól, de azért mindenképp javasoljuk, hogy olvassa el az arról szóló cikkünket is, hogy hogyan kell megfelelően ápolni az úszószemüveget, hogy az a lehető leghosszabb ideig kitartson.
 
Ha az úszószemüveg nem illeszkedik pontosan, próbáljunk meg eljátszani a lencséket összekötő orrésszel, illetve, ha lehetséges, cseréljük le kisebbre vagy nagyobbra. A pánt állításával is remekül szabályozhatjuk, hogy mennyire feszüljön az arcunkra a szemüveg. A pántot ne közvetlenül a fülünkhöz tegyük, hanem emeljük kicsit feljebb oda, ahol a legnagyobb a koponyánk kerülete.
 
Kínálatunkban több mint 300 féle úszószemüveg található, így a színek, stílusok és típusok széles választékában mindenki megtalálhatja a kedvére valót.


További hasznos termékek