Inni vagy nem inni. Az itt a kérdés – az úszóknak is.

Szoktál vizespalackot vinni a medencéhez? És ha igen, milyen gyakran nyúlsz érte? Meglepő lehet, de sok úszó egyáltalán nem gondol az ivásra edzés közben. Pedig a dehidratáltság még egy vízzel teli medencében is ott leselkedik...

Álcázott folyadékveszteség

Az a trükkös a dologban, hogy bár az úszás fizikailag megterhelő tevékenység, amely során a szervezet folyadékot és ásványi anyagokat veszít, a vízben a szomjúságérzet gyakran „álcázza magát”, és eszünkbe sem jut az ivás. Azt sem érezzük, hogy izzadunk, nem úgy, mint a szárazföldön végzett tevékenységeknél. Csupán a dehidratáltság lappangó tünetei figyelmeztethetnek bennünket arra, hogy nem ártana némi folyadékot szolgáltatni a szervezetünknek. Miről vehetjük észre, hogy teljesen kiszáradtunk a vízben? Gyengeség, izomgörcsök, szapora szívverés, álmosság... ezek azok a jelek, amelyek miatt azonnal el kellene gondolkodnunk azon, hogy mi hiányzik a szervezetünknek, mi a baj vele edzés közben. És az sem árt, ha alaposan átgondoljuk a folyadékbevitelünk rendszerét.

 

Még azelőtt igyál, hogy rád törne a szomjúság

Az alapvető tanács: ne várd meg, amíg megszomjazol. Vigyél magaddal egy vizespalackot, és iktass be „ivószüneteket” az edzéstervedbe. Vannak, akik számára a 15 percenkénti ivás a praktikus, mások inkább a leúszott hosszok alapján mérik az időt, és eszerint iktatják be a szükséges megállókat. Előfordulhat, hogy eleinte emlékeztetned kell magad az ivásra, amíg ez az új szokás be nem ivódik a fejedbe. Az örök aranyszabály természetesen itt is érvényes: észszerűen és mértékkel. A cél semmiképp sem az, hogy magadba tölts egy liter vizet, és teli hassal ússz. Sokkal jobb szolgálatot teszel a szervezetednek, ha már az edzés előtti órákban átgondolod a folyadékbevitelt. Ha este mész úszni, egész nap igyekezz rendszeresen inni; ha a korán kelő úszók közé tartozol, ne csak a reggeli kávéval indulj el az uszodába. Ha csak az utolsó pillanatban pótolod a folyadékbevitelt, az nem igazán kifizetődő. 

Mivel töltsük meg az üveget?

A tiszta víz az alap. Ha pedig intenzív edzésre készülsz, az ásványvíz vagy az izotóniás üdítők is nagyszerűek. Így feltöltheted a szervezeted nátriummal, magnéziummal és káliummal, azokkal az anyagokkal, amelyeket a test fizikai aktivitás közben veszít, és amelyek hiánya a fent említett fáradtsághoz, álmossághoz vagy görcsökhöz vezet. Vannak, akik saját receptjeikre hagyatkoznak, például vízből és frissen facsart gyümölcsléből keverik ki az italukat, amelyhez egy csipetnyi sót adnak. De nagyszerűek az izotóniás italok is, amelyeket folyékony vagy por alakban lehet kapni a boltokban.

Egy tanács a végére:

Szerintem érdemes valamilyen édesebb italt fogyasztani, például izotóniás üdítőt, tiszta vagy vízzel kevert gyümölcslevet. Egyrészt segít feltölteni a cukrokat, másrészt pedig ha úszás közben klóros vízzel van teli a szád, jól fog esni az édes íz.



További hasznos termékek