Mire használható a lábbója?

Most nem a Balatonon a strand határát jelző készségekről van szó: az úszóbója, lábbója vagy pullbuoy egy igen hasznos segédeszköz, amelyet a lábaink közé helyezve remekül gyakorolhatjuk a gyorsúszás kartempóit. Minél közelebb tesszük a bóját a testünk középpontjához, annál könnyebb a gyakorlat végrehajtása. Tudj meg többet erről a népszerű úszási segédeszközről.

 
A lábbója az egyik alapvető úszást segítő eszköz, és az úszódeszkával, a tenyérellenállásokkal és az uszonyokkal az alapfelszerelés részét kell, hogy képezze. Ezzel a négy alapvető segédeszközzel találkozhatunk leggyakrabban az úszóedzés során.
 
 

Mi az a lábbója

A lábbójaközépen ívelt és keskeny, így kényelmesen behelyezhető a lábak közé. A szélei szélesebbek, ezért jól tart a lábak között és nem csúszkál ki. A lábbója tökéletesen rögzíti a lábakat és megakadályozza, hogy lábtempókat végezzünk velük. Ennek köszönhetően teljes mértékben a kartempókra összpontosíthatunk.
 
A lábbóják emellett bizonyos felhajtóerővel is rendelkeznek, amely segít az ideális testhelyzet kialakításában. Nem kell tehát amiatt aggódni, hogy a lábaink lemerülnek, és nyugodtan koncentrálhatunk a kezeinkre.
 
 

Kinek tesz jó szolgálatot a lábbója?

A lábbója kiváló segédeszköz a kezdők számára, mivel megemeli a testet és ezáltal segít az úszóknak helyes egyensúly megtalálásában és a hatékony kéztempók kifejlesztésében. Az egyik nagyon hasznos gyakorlat a lábbójával a „befutós”, amely a kéztempó kezdetén nem kellőképpen kinyújtott kar hibájának a korrigálására szolgál. A „befutós” során a karoknak kinyújtott helyzetben kell befutnia egymás mellé, ami arra kényszeríti az úszót, hogy tovább tartsa kinyújtva a kezét.
 
Tapasztalt és képzett úszók számára az egyik leggyakoribb úszógyakorlat a lábbójával és tenyérellenállással való úszás. Ennek során a karok a maximális terhelést kapják.
 

Még egy tipp a végére:

Ha még intenzívebb edzésekre vágysz, a lábbója mellé használj tenyérellenállást.
 
Ne csak a combjaid között használd a lábbóját, próbáld ki a bokáid között is. Próbálj meg leúszni 100 métert úgy, hogy a bóját a bokáid között tartod. Na, mit szóltak hozzá a hasizmaid? :-)
 
Ne csak a gyorsúszás kartempókhoz használd a lábbóját. Próbáld meg a mellúszást és a hátúszást is, sőt, tapasztaltabb úszók akár a pillangóval is tehetnek egy kísérletet,


További hasznos termékek