Terápiás úszás gyógytornász szemszögéből

Arról, hogyan segít az úszás a hátfájáson, már olvashattak itt. Ma Lucia Dušková gyógytornásszal beszélgetünk blogunkon, aki elmondja, hogyan ússzunk a konkrét diagnózissal és egészségügyi korlátokkal. Átadjuk a szót Luciának.

 

Az úszás mint ideális rehabilitáció az alsó végtagok operációja után

A betegeim számára az úszást különösen az alsó végtagok és ízületek operációja esetén ajánlom. Ebben az esetben a gyorsúszást tanácsolom, minek során a bokaízület ellazul és a láb boltozata szépen bekapcsolódik a lúdtalp diagnózisa esetén. A gyorsúszás alkalmas a térd és csípő ízületek operációja után, mivel erősödik általa az elülső comb és farizomzat. Az operáció után közvetlen, az úszás helyett inkább csak a medence szélébe kapaszkodva ajánlanám gyakorolni a gyorsúszás rúgását, mivel az izom nem elég erős és könnyen túlterhelhető. Továbbá operáció után nagyon ajánlom a medencében való sétálást. Háromszori gyakorlás után a medence szélébe kapaszkodva, valamint vízben sétálás után, lehet kezdeni úszni. A gyorsúszás kiváló a gerincferdülés, szkoliózis esetén mind két oldalon lélegezve vagy oldalvást úszva.

Vigyázat a mellúszással

A mellúszás tilos a csípő műtét után az izületek forgása miatt. A mellúszást azoknak ajánlanám, akiknek nincs nagy problémájuk a hátukkal, mivel itt is van gyógyító főleg áramló fázis, mikor is a fej a víz alatt van és aminél túlterhelhető a hát, de sajnos ezt sok ember kihagyja és sajátos stílusban úszik. A mellúszást fejjel felfelé kizárólag azoknak ajánlom, akiknél kyphosist diagnosztizáltak az ágyéki vagy hátgerinc tájékán, mivel ezáltal korrigáljuk az izmok egyensúlyhiányát, de a fej ne legyen előrébb. Ezekből a betegekből kevés van.

Ágyéki lordosis kínozza? Válassza a hátúszást…

Hogyha lordósisal van problémája az ágyék területén, a hátúszást ajánlom. Ez a fajta úszás szerintem a legalkalmasabb a deréktáji problémák kapcsán. Vízszintes helyzetben javaslom az úszást behúzott állal a nyak felé, ezzel az ágyéki gerincre leszünk hatással. Nem utolsó sorban a hátúszásnál a mellizmok túlterhelése léphet fel, melyek hajlamosak az összehúzódásra és ez további problémákat okozhat a nyaki, háti, gerinc és váll ízületekkel.

Mire vigyázni, hogyha a vállainkal vannak gondok

A váll ízületek operációja után függ a rehabilitáció fázisán és gyógyulásán, de megint előbb az úszás helyett a végtagok lassú emelését gyakorolnám a víz alatt. Miután már érződik, hogy az ízületek kellően ellazultak és az izomzat megerősödött, kezdődhet az úszás. Ideális víz felszínén feküdni a hátunkon, felhúzott kezekkel és a deszkában fogódzkodni, azután lassan kezdeni a forgó mozgásokat a váll ízületekben.

 

Kin segíthet még az úszás

Az úszást javaslom a súlyfelesleggel küzdő embereknél is, mivel segít leadni a kilókat és nem terheli az ízületeket. Továbbá az úszás javítja a tüdő működését és a lélegzést, ezért azoknak is ajánlom akiknek problémájuk van a légzéssel. Az úszás szerintem ideális a gyerekeknek is. Az egyik legjobb módszer a motorika javítására és a mély, valamint a felületi izmok erősítésére. Ezáltal a kis úszóknak javul a kondíciójuk.

 

Köszönjük Lucia Duškovának, aki a betegeiről a magán rendelőjében gondoskodik Prágában.  Egy percre még átadjuk a szót a “mi” Lucinknak, aki tippeket ad a rehabilitációs kezelések alatt álló embereknek: Az úszás azért jó mivel testre szabott, még ha különböző egészségügyi problémákkal küzdötök is. Ebben segítenek az úszó segédeszközök is. Az ismert úszódeszkákon és lábbójákon kívül, sok embernek segítenek a centrális úszó pipák. Némely úszó vonakodik kipróbálni, de viszont nagy segítséget nyújt azoknak, akik a problémájuk miatt el kell kerülniük a forgást a víz feletti légzésnél. A nyaki gerinc marad szépen a gerinc kiterjesztésével. Tehát bátran javaslom eme segédeszköz használatát, hogyha jelentkeznek az egészségügyi problémák.

Lucia Dušková, Anči & Luci a Sporteon csapatából



További hasznos termékek