Mire használható az úszódeszka?

Az úszódeszka univerzális segédeszköz az úszásoktatáshoz. Gyerekek és felnőttek egyaránt úszhatnak vele, különféle változatainak köszönhetően pedig minden úszásnem gyakorlásához kiválóan alkalmas. Végül, de nem utolsósorban az úszódeszka remek kiegészítő az úszásoktatás során mind a kezdők részére az alapok elsajátításához, mind pedig a haladó úszók számára a technika fejlesztéséhez.

Az úszódeszka az egyik alapvető úszást segítő eszköz, és a lábbójákkal, a tenyérellenállásokkal és az uszonyokkal az alapfelszerelés részét kell, hogy képezze. Ezzel a négy segédeszközzel találkozunk a leggyakrabban az úszásoktatás során, és nem hiányozhatnak egyetlen kezdő vagy haladó edzéséről vagy úszásoktatásáról sem.

 

Kinek tesz jó szolgálatot egy úszódeszka?

Az úszódeszka kiváló partner a kezdők számára, mert jól úszik és fenntart a vízen, így biztosítja a szükséges támogatást, például a jobb stabilitás és a megfelelő testhelyzet kialakítása során.
 
A deszka azonban a haladó úszóknak is nagy segítséget nyújt. Különösen jól használható a lábtempó fejlesztésére és a lábak állóképességének növelésére. Népszerű gyakorlat például a 6x 50 m gyorsúszás lábtempó úszódeszkával.
 

Hogyan fogjuk az úszódeszkát

 

A deszkát mindegyik úszásnemhez használhatjuk

A deszkával a pillangó hullámmozgását is gyakorolhatjuk. Hason fekvő helyzetben magunk előtt tartva fogjuk az úszódeszkát. Ezután váltakozva nyomjuk lefelé a csípőnket és mindkét lábunkat, ezáltal létrehozva a pillangó jellegzetes hullámmozgását. A gyakorlatot uszonyok használatával tehetjük könnyebbé.
 
A deszka igazán széleskörűen felhasználható, hiszen a hátúszás lábtempóit is gyakorolhatjuk vele. A deszkát mindkét oldalról megfogva magunk elé tartjuk, és a mellkasunkhoz szorítjuk. Ha úgy kényelmesebb, akár át is ölelhetjük. Ezután csak hanyatt kell feküdnünk a vízen, elrúgni magunkat a medence falától, és kinyújtott lábbal tempózni a gyorsúszás lábtempóihoz hasonlatosan.
 
Az úszódeszka a mellúszás gyakorlásában is nagy segítséget nyújt. Nincs más teendőnk, mint magunk előtt tartani a deszkát és a lábtempókra összpontosítani. A deszka segít a felsőtestünket a víz felszínén tartani, így csak arra kell figyelnünk, hogy az alsótestünk ne merüljön el, amit éppen a megfelelő mellúszó lábtempókkal biztosíthatunk.
 
A deszka a gyorsúszás lábtempóinak fejlesztéséhez is jó, mert a felhajtóereje ideális vízszintes helyzetben tartja a testünket, és megakadályozza, hogy a fenékre süllyedjünk. A deszkát hason fekvő helyzetben ez esetben is magunk előtt kell tartani, és csak a lábunkkal krallozva hajtjuk előre magunkat.
 
Gyakorolhatjuk azonban az oldalsó irányú tempókat is, ha a deszkát az egyik kezünkben magunk előtt tartjuk, a másik kezünk a testünk mentén van, és oldalra fordulva úszunk. Ezzel a gyakorlattal az levegővételt is gyakorolhatjuk. A deszkát a gyorsúszó kartempó gyakorlásakor is használhatjuk, és az egyik kar rögzítésével teljes mértékben a másik kar munkájára koncentrálhatunk.
 

Egy tipp a végére

Az úszódeszka gyakori használata vállfájdalmat okozhat a deszka felhajtóereje miatt. A deszkával való hosszabb gyakorlás után ne felejtsünk el néhány hossznyi levezető, a vállakat ellazító úszást is beiktatni. Ilyen például a páros karral történő hátúszás
 
Ha a hátúszás lábtempóit gyakoroljuk, ügyeljünk rá, hogy a deszka ne egész felületével, hanem csak a szélével feküdjön fel a vízre. Így gyorsabban tudunk úszni, és könnyebb tartani az irányt.
 
Úszódeszkával is lehetséges fordulókat csinálni. Érdemes kipróbálni. :-)


További hasznos termékek